Basis van Bill Gates’ rijkdom mag ‘jatwerk’ heten

De software waarop Bill Gates zijn imperium bouwde, mag ‘plagiaat’ worden genoemd. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die in Seattle was aangespannen tegen de Britse schrijver en journalist Sir Harold Evans....

De oud-hoofdredacteur van de Britse krant The Sunday Times publiceerde drie jaar geleden het boek They Made America - From Steam Engine to the Search Engine over innovatie in de Verenigde Staten. Daarin beschrijft hij hoe Microsoft door een mengeling van toeval en mazzel kon uitgroeien tot het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het is een hoofdstuk uit de computergeschiedenis dat door mythevorming is gekleurd.

In 1980 was computerbouwer IBM op zoek naar een software voor zijn eerste personal computer. Het klopte aan bij het nietige onderneminkje Microsoft in Seattle voor het BASIC-programma, dat computerbezitters in staat stelde om zelf toepassingen te maken voor op de nieuwe machine. Oprichter Gates bood IBM aan ook het besturingssysteem te leveren voor zijn pc’s. Dat hij die software niet in huis had, verzweeg hij.

Microsoft spoedde zich naar Tim Paterson, wiens bedrijfje een besturingssysteem verkocht dat 86-DOS heette (en was ontwikkeld onder de naam Q-DOS, wat stond voor quick and dirty operating system) en kocht daarvan de rechten op. Q-DOS was gebaseerd op het destijds populaire besturingssysteem van CP/M van Gary Kildall.

Kildalls werk legde zodoende de fundamenten voor MS-DOS, waarmee Microsoft een lucratief monopolie in de computerindustrie wist te scheppen.

Paterson is het met deze weergave van de ontstaansgeschiedenis van de belangrijkste computermotor in de afgelopen kwarteeuw nooit eens geweest. Hij klaagde Evans in 2005 aan wegens smaad.

Volgens de rechter in Seattle heeft de journalist zich echter zorgvuldig aan de feiten gehouden zoals die ook in andere werken is geboekstaafd. Paterson had ook onterecht geclaimd dat Evans Kildall de uitvinder van DOS noemt, vond die rechter. Die had Kildall alleen aangewezen als het ‘ware brein achter de revolutie van de personal computer en de vader van de pc-software’.

De rechter constateerde ook dat Evans keurig hoor- en wederhoor had gepleegd. Om het helemaal af te maken stelde de rechter dat Paterson wel degelijk stukjes van CP/M had gekopieerd, ook alwas hij zo slim geweest om bepaalde commando’s even net iets anders te noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden