'Basiliek van St. Pieter lijkt na restauratie op tv-decor'

'Verraad in naam van de televisie.' De basiliek van de St. Pieter, 's werelds oudste en beroemdste kerk, is koud van zijn laatste omhulsels ontdaan, of de kritiek op de restauratie is in alle hevigheid losgebarsten....

Steen des aanstoots is vooral het voorportaal waarvan de twee grote pilaren niet langer wit, maar vaal bruin van kleur zijn. Op de pilaren zijn bovendien grote luidsprekers aangebracht.

'Hiermee wordt het gehele St. Pieterplein één gigantisch tv-decor', meent Carlo Bertelli, voormalig hoogleraar historische architectuur. De meest gezaghebbende barokdeskundige, Paolo Portoghesi, vindt dat de restaurateurs meer rekening hadden moeten houden met de oorsponkelijke functie van de kerk.

Chef-restaurateur Sandro Benedetti wijst de verwijten van de hand: hij heeft de facade 'niet opnieuw geschilderd' en 'is niet betrokken bij moderne spelletjes'.

Feit is dat de kerk nu veel weg heeft van een sprookjeskasteel. Volgende week wordt de kerk opnieuw ingezegend door de paus. Deze plechtigheid gaat gepaard met groot vuurwerk en een mediashow ten behoeve van de een miljard rk-gelovigen die, naar het Vatciaan hoopt, wereldwijd aan de buis zijn gekluisterd.

Een flink deel van hen zullen tussen kerstmis en eind 2000 naar Rome reizen voor 'het Jubileum', de 2000ste geboortedag van Christus. Alle Romeinse kerken worden dan voorzien van metaaldetectors en een gesloten videocircuit. Voorts, en daarover is het laatste woord nog niet gesproken, neemt de stad Rome een vingerafdruk van alle illegalen en dienen de duizenden straatventers hun werkzaamheden een jaar lang te staken op straffe van hoge boetes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden