Review

Bas Kosters neemt je mee naar een leukere planeet

Het werk van modeontwerper/kunstenaar Bas Kosters is een feest om naar te kijken: vrolijk, uitbundig, kleurrijk. Kosters is op zijn best bij zijn illustraties en poppen. Zijn kleding is hysterisch leuk.

Beeld Rechtenvrij ten tijde van tentoonstelling mits naamvermelding

Zijn werk is steevast onderdeel van modetentoonstellingen. Maar een tentoonstelling met alléén maar werk van Bas Kosters was nog niet eerder te zien. Nu wel, in Museum Arnhem. 'Eenrichtingsverkeer' staat er bij binnenkomst. Kosters heeft samen met Maarten Spruyt en Tsur Reshef, die beiden verantwoordelijk zijn voor de vormgeving, een parcours bedacht. Dat is een slimme zet, want daardoor lijkt de tentoonstelling groter dan de drie zalen die hij beslaat.

Zo'n gedwongen parcours kan vervelend zijn, denk aan IKEA, maar hier is het niet storend. Het gaat immers om het universum van de ontwerper, niet om een outfit in het bijzonder. Binnen een minuut of vijf is zelfs voor bezoekers die volstrekt niet bekend zijn met Kosters duidelijk waarom zijn werk zo vaak in musea is te zien. Het is een feest om naar te kijken: vrolijk, uitbundig, kleurrijk.

Aan zijn handschrift is niet zo gek veel veranderd sinds hij in 2003 met zijn afstudeercollectie Two Teacups and a Frying Pan de Robijn Fashion Award won. De Good People Machine, een nieuwe installatie met Barbapapa-achtige roze figuren met grote ogen, is net zo typerend voor de esthetiek van de 38-jarige ontwerper als de jurk met daarop een levensgrote gitaarspelende lappenpop uit zijn afstudeercollectie. Die onveranderlijkheid getuigt niet van een gebrek aan ontwikkeling, eerder van stijlvastheid. Kosters heeft nu eenmaal een overrompelende, eigenzinnige beeldtaal. Sterker, hij ís zijn beeldtaal: met zijn flamboyante uiterlijk ziet hij eruit alsof hij van een andere, leukere planeet komt. In Arnhem doet hij een poging bezoekers mee te nemen naar die planeet. Het helpt dat hij niet alleen mode maakt. Hoewel hij is afgestudeerd als modeontwerper, houdt hij zich ook al dertien jaar bezig met het vervaardigen van poppen, muziek, illustraties, schilderijen, wandkleden en grafisch werk.

Hij is dus een multidisciplinair talent. En wat hij ook doet, het resultaat is altijd onmiskenbaar Bas Kosters. Zo is zijn kleding op een hysterische manier leuk, maar heeft weinig van doen met de heersende mode. Kosters is op zijn best als hij illustraties en poppen maakt. Daarvan zijn er lekker veel te zien. Van levensgroot tot piepklein. Het lijken wel karakterschetsen van hemzelf.

Go with the flow

Al sinds zijn afstuderen heeft Kosters een uitgesproken stijl, die niet makkelijk in elke winkel past.

Toen Bas Kosters in 2005 de Bas Kosters Studio oprichtte, had hij geen strak plan. 'Go with the flow' was zijn motto. Hij heeft zich jarenlang verzet tegen het modesysteem dat elke zes maanden om een nieuwe collectie vraagt. Maar van 2009 tot 2014 heeft hij toch geprobeerd zijn eigen prêt-à-portercollectie op te zetten en zich daarbij te conformeren aan het systeem, omdat hij graag in winkels wilde hangen.

Het is verstandig dat hij inmiddels afstand heeft gedaan van die traditionele manier van werken. Zijn kleding past niet zo makkelijk in elk winkel-assortiment. 'Ik ben momenteel wel bezig met een collectie, maar ik heb nog geen idee wat voor vorm die gaat krijgen', aldus Kosters. Grote merken weten hem inmiddels feilloos te vinden. Hij kreeg de afgelopen jaren opdrachten van onder meer Coca-Cola, Zeeman, Wehkamp en Bugaboo. Die werken graag met hem samen omdat hij zo'n herkenbare, uitgesproken eigen stijl heeft.

De ontwerper weet hoe belangrijk zijn imago is. Hij is al jaren bezig met een fotoproject waarmee hij zijn eigen kleedgedrag en uiterlijk vastlegt met een analoge camera; zijn zelfportretten zijn gebundeld in een installatie. Die installatie is samen met de poppen en de illustraties een van de meest sprekende elementen van deze tentoonstelling. Juist omdat Kosters zelf even in beeld is.

Hoewel Museum Arnhem geen mode verzamelt, is het niet zo gek dat zijn werk juist hier is te zien. Kosters studeerde Mode en Kleding aan het Rijn IJssel College in Arnhem en volgde een masteropleiding aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Bovendien is innovatie een van de speerpunten van het museum dat sinds begin vorig jaar wordt geleid door Saskia Bak. En Kosters is dat, een vernieuwer.

Hij maakte al mode van afgedankte kleding en stofresten ver voordat een hele zwik ontwerpers goede sier ging maken met duurzame mode; wie goed kijkt, kan in deze expositie talloze oude katoenen hotellakens ontdekken, favoriet materiaal van Kosters. Nog zoiets: gender free fashion. Hokjesdenken wordt momenteel gehekeld in de mode, maar Kosters laat zich al zijn leven lang inspireren door alles wat buiten de norm valt. In Arnhem wordt duidelijk dat hij meer kunstenaar is dan modeontwerper. Hij gaat zijn eigen gang, daarom is zijn werk zo krachtig.

Bas Kosters. Beeld Marc Deurloo

I Want it to be soft. The journey of Bas Kosters
Mode, ***
T/m 4/9 in Museum Arnhem, Catalogus
24,95 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.