RecensieMisa Criolla

Barokensemble Música Temprana neemt je mee terug naar het Zuid-Amerika van slaven en conquistadores ★★★★☆

Het ensemble speelt de mix tussen inheemse muziek, muziek van de Spaans-Portugese overheersers en Afrikaanse slavenmuziek soms net iets te ontspannen.

Música Temprana in TivoliVredenburg, Utrecht, met vooraan artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel. Beeld Foppe Schut
Música Temprana in TivoliVredenburg, Utrecht, met vooraan artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel.Beeld Foppe Schut

Met manshoge panfluiten en een langzaam, plechtig trommelritme zuigt barokensemble Música Temprana zondagavond de Grote Zaal van TivoliVredenburg een andere wereld in. De Nieuwe Wereld welteverstaan: het door de katholieke conquistadores veroverde Midden- en Zuid-Amerika.

De muziek die door de Spaans-Portugese overheersing ontstond, is een mix van de inheemse elementen, gezangen van de Spaanse kerk (barokke missen en motetten) en die van de Afrikaanse slaven, met het typische vraag-antwoordspel.

Adrián Rodríguez Van der Spoel, artistiek leider van Música Temprana, heeft veel onderzoek gedaan naar Zuid-Amerikaanse barok en een schat aan muziek boven water gehaald. In dit concert laat hij met zijn puike ensemble een paar barokke parels horen, maar ook het meest geliefde Argentijnse stuk uit de 20ste eeuw: de swingende Misa Criolla (1964) van Ariel Ramírez, die zich liet inspireren door de volksmuziek van het Argentijnse binnenland. Bij de inzet van het Gloria lijkt de hele zaal op te lichten.

Zanger en multi-instrumentalist Van der Spoel (Argentijn met Nederlandse grootouders) zingt met tenor Alvaro Pinto Lyon de solo in de Misa tweestemmig; dat maakt de verder niet heel virtuoze partij veel rijker. De koorleden zijn expressief in hun begeleidende partij.

Hun zang is ook in het barokke deel mooi strak, maar hun improviserende aandeel in de 17de-eeuwse guaracha Ay que me abraso van Juan García de Zéspedes is dan weer iets te braaf. Het mag feller en sneller. Maar al met al is het een genot om te kijken en luisteren naar het groepje muzikanten dat vaak ontspannen van instrument wisselt en veel contact met elkaar zoekt.

Misa Criolla

Klassiek

★★★★☆

Door Música Temprana

15/12, TivoliVredenburg, Utrecht. Tournee t/m 23/12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden