FilmrecensieBarn

Barn is een koel en berekenend drama over het menselijk tekort ★★★☆☆

Na een dodelijk ongeluk op een school dringen de vragen zich op. Wie draagt schuld? Hoe hiermee om te gaan?

null Beeld

Een 13-jarig meisje slaat een jongen op een sportveldje met haar tas. Ze raakt hem ongelukkig, want hij valt neer en blijft liggen. Bloed uit zijn oren. Ambulance. Politie. Een ongeluk, is de eerste constatering. Maar als de jongen overlijdt, leidt deze scène in Barn (Noors voor ‘kinderen’) alle betrokkenen richting een web van dubbele agenda’s, persoonlijke vetes, achtergehouden feiten, vage aannamen en terloopse leugens.

Al gauw is de schoolleiding zich bewust van een ongemakkelijk toeval: de vader van het meisje is politicus van de Noorse arbeiderspartij en haar moeder werkt bij een progressieve krant, terwijl de alleenstaande vader van het slachtoffer politicus is aan de andere kant van het spectrum – ‘superrechts’ wordt hij genoemd. Dit voedt uiteraard aannamen over de aard van het conflict, maar dwingt de school ook tot het opstellen van een eenduidige communicatiestrategie: hoe zorg je ervoor dat het persoonlijke drama niet publiek wordt? Is dat in dit geval überhaupt mogelijk?

De Noorse regisseur en scenarist Dag Johan Haugerud gebruikt de school daarbij als laboratorium voor zijn sociale experiment. Hij is als een onderzoeker die het gedrag van de betrokken leraren, ouders en kinderen ontleedt – en doet op die manier wel wat denken aan het werk van zijn bekendere Zweedse collega Ruben Östlund (Turist, The Square). Zo scherp als Östlund is Haugerud niet, daarvoor strooit hij te veel met toevalligheden (het schoolhoofd doet het ook met de rechtse politicus, de surveillant met schuldgevoel is ook haar broer) en daarvoor missen enkele gewichtig bedoelde scènes hun beoogde effect. Maar dat doet weinig af aan Haugeruds tomeloze ambitie.

In zijn zoektocht naar het menselijk tekort levert hij een koele en berekenende film, waarin het gedrag van een groep en het onberekenbare individu rigoureus onder een vergrootglas worden gelegd. Sterk is daarbij juist een van de overzichtelijkste verhaallijnen: die van de leraar die moest surveilleren op het sportveld, nét even weg was toen het meisje de jongen sloeg en precies dat moment verzwijgt tijdens een van de vele pogingen om het voorval te reconstrueren.

Barn

Drama

★★★☆☆

Regie Dag Johan Haugerud

Met Hans Olav Brenner, Jan Gunnar Røise, Henriette Steenstrup, Thorbjørn Harr.

157 min., in 29 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden