Theater

Bard in the Yard levert topvermaak met een serieuze ondertoon ★★★★☆

Wim Bouwens toont in zijn solo over Shakespeare met een writer’s block een scala aan speelstijlen. En hij zingt ook nog eens goed.

Hein Janssen
Bard in the Yard. Beeld Wim Bouwens
Bard in the Yard.Beeld Wim Bouwens

De stad wordt geteisterd door een pestepidemie en William Shakespeare heeft een writer’s block. De pandemie dwingt hem thuis te zitten en na te denken over zijn leven en werk. Maar hij wil opnieuw vlammen, daarom roept hij de hulp van zijn publiek in om een nieuw stuk te kunnen schrijven.

Dat is het uitgangspunt van de voorstelling Bard in the Yard, gespeeld door Wim Bouwens in tuinen, parken en openluchttheaters. Dit van oorsprong Engelse toneelstuk is nu toegesneden op een Nederlands publiek, in het hier en nu. En het biedt een uitgekiende mogelijkheid nog eens naar tal van fraaie teksten uit Shakespeares stukken te luisteren.

Want William struint in deze solovoorstelling door zijn eigen oeuvre, slaat zijwegen in, roddelt over collega’s, doet verslag van het toneelleven in Londen in zijn tijd en vraagt tussendoor op speelse wijze zijn publiek om inspiratie. We horen een monoloog uit Henry V, een grappige beschouwing over de rol van de vrouw in zijn stukken, Hamlet wordt ontleed en ook een komedie als Two Gentlemen of Verona komt aan bod.

Bard in the Yard levert al met al topvermaak met een serieuze ondertoon, door Wim Bouwens vol elan gespeeld. De acteur kan in de openlucht flink uitpakken, maar ook met zijn publiek intimiteit creëren. Bovendien laat hij een scala aan speelstijlen zien, zingt ook nog eens goed, en laveert met allure door deze knappe tekst.

Met als resultaat dat zijn William weer aan het werk kan, en het publiek in het theater nieuwe verhalen kan horen. ‘Wij gaan naar het theater om levens te zien die groter zijn of lijken dan die van onszelf’, zegt hij. En zo is het.

Bard in the Yard

Theater

★★★★☆

Van Victoria Gartner en William Shakespeare, spel Wim Bouwens, regie Anna van Hoof

16.6 Openluchttheater De Pinksterberg, Rozendaal; tournee hele zomer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden