Barakken Westerbork als blijvende herinnering

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil één of meer woonbarakken uit het voormalige kamp bewaren voor het nageslacht. Van twee barakken is bekend dat ze nog in redelijke staat verkeren....

Van onze verslaggever

Het centrum is tegen het opknappen van een woonbarak om die als monument op het terrein te plaatsen. 'Dat zou misplaatst zijn', zegt directeur Dirk Mulder. 'Bovendien breng je zo een authentiek element terug in een omgeving die sinds 1945 volledig is veranderd. We willen de barakken ergens opslaan.'

Overlevenden, nabestaanden, familieleden en belangstellenden herdenken vandaag de bevrijding van het kamp door de Canadezen op 12 april 1945.

In de oorlog stonden er 125 barakken. De dertig grootste dienden als huisvesting voor joden en zigeuners die tussen 1942 en 1945 wachtten op transport naar de vernietigingskampen. De andere barakken werden onder meer als werkruimten gebruikt.

Na een uitzending onlangs van het NOS-journaal kwamen 25 tips bij het centrum binnen over de barakken. Documentalist Gerard Rossing trekt de tips na. Hij verwacht dat er nog zeker vier of vijf redelijk complete bouwwerken zullen opduiken. Westerbork was na de oorlog interneringskamp voor NSB'ers. Van 1950 tot de sloop in 1970 woonden er Zuid-Molukkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden