Opinie

'Bankier of burger, babyboomer of Bert Brussen, er zit een gedupeerde in ieder van ons'

Slachtoffers. De Betrouwbare Mannetjes zijn er gek mee. In het huidige meningenklimaat kunt u nauwelijks een comfortabeler positie innemen. Slachtoffers zijn zielig en kunnen zich in alle rust een beschuldigende vinger permitteren. En dat het hoogtijdagen zijn voor gedupeerden is wel duidelijk. Het is dringen geblazen.

Bram Moszkowicz en Eva Jinek in gelukkigere tijden. Beeld anp
Bram Moszkowicz en Eva Jinek in gelukkigere tijden.Beeld anp

Zo hield studente Joanna een kartonnen antimonarchiebordje in de lucht waarna ze prompt werd aangehouden. Het nieuws verspreidde zich snel. Opgepakt! Vanwege een mening! Noord-Korea! Ze was een heerlijk slachtoffer. En slechts een van de vele deze week. Groningers die weer hun bed uit trilden, PVV'ers die geen werk kunnen krijgen, de tennisleraar van Heleen van Royen. Het slachtofferschap is hot.

Ouderen blijken zo te hechten aan de status van slachtoffer dat ze zelfs bereid zijn bij volgende verkiezingen massaal op de zoetgevooisde bejaardenfluisteraar Henk Krol te stemmen. Een schitterende vicieuze slachtoffercirkel waar wij enkel bewondering voor kunnen hebben.

En het succes van zeuren was ook Sybrand Buma niet ontgaan. Nogal opzichtig probeerde de rentmeester zich deze week plots bij de slachtoffers van Europa te voegen, maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Nee, slachtoffer word je niet zomaar. En slachtoffer blijven, is zo mogelijk nog moeilijker. Eerdergenoemde Joanna bijvoorbeeld mocht aanschuiven bij Pauw & Witteman. De mannen van middelbare leeftijd die het eerder vol passie voor de bevallige studente hadden opgenomen, trokken hun steunkeutel gauw weer in toen bleek dat we hier met het militante zusje van Tanja Nijmeijer te maken hadden. Joanna kon weer van voren af aan beginnen.

Zondebok
Het kan dus verkeren. Maar wanhoop niet. Wij hebben de raarste dingen gezien. Sjoerd van Keulen was Het Kwaad in Krijtstreep. De zelfbenoemde slachtoffers van de man die ons allemaal een godsvermogen kostte, verenigden zich en hakten er onder aanvoering van Jelle Brandt Corstius dusdanig op in dat de 'boerenbraadlul' ineens zelf het te betreuren slachtoffer van een hetze was. De zondebok voor een veel groter maatschappelijk probleem. Daar stonden we dan. Met onze boze mailtjes.

Onthoud: uiteindelijk zijn wij allemaal slachtoffer. Bankier of burger, babyboomer of Bert Brussen, er zit een gedupeerde in ieder van ons. Daar mag u gerust van genieten, maar realiseer u wel dat het tijdelijk is. Het kan immers elk moment gebeuren dat u ergens van beschuldigd wordt. Het is dan vooral zaak om snel te schakelen, en zo spoedig mogelijk weer de warme deken van het slachtofferschap op te zoeken. U kunt een voorbeeld nemen aan Bram Moszkowicz, die zich met een groot Mea Culpa deze week heerlijk liet instoppen door Het Parool.

Wel werd bekend dat Eva Jinek heeft aangepapt met bio-hunk en reptielenliefhebber Freek Vonk. Voor de komende week adviseren wij u daarom de volgende mening: met slachtoffers hoef je geen medelijden te hebben. Zeker niet als hun ex het aanknoopt met een houder van giftige slangen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders. Ze hebben een eigen site: betrouwbaremannetjes.com. Daar kunt u tevens terecht voor nog meer goede meningen én goed meningsadvies van de mannetjes, en zelfs behoorlijk goede meningen van anderen. En volg de mannetjes op Twitter: @BetMannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden