Bankgeheim in Zwitserland deels opgeheven

De Zwitserse federale bankcommissie stemt in met een onafhankelijk onderzoek naar de 'slapende bankrekeningen' van joodse slachtoffers van de holocaust....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

JERUZALEM/DAVOS

In de onafhankelijke commissie-Volcker - genoemd naar haar voorzitter oud-president Paul Volcker van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve Board) - zitten vertegenwoordigers van Zwitserse en joodse organisaties. De toezegging van de Zwitserse federale bankcommissie wordt door hen uitgelegd als een doorbraak.

De Zwitserse president Koller heeft vrijdag tegenover de Israëlische premier Netanyahu namens de Zwitserse regering zijn afschuw uitgesproken over de holocaust. Netanyahu en Koller verklaarden na afloop van hun ontmoeting in Davos dat zij beiden zullen proberen de verstoorde betrekkingen tussen Zwitsers en joden te herstellen.

'Wij menen werkelijk dat de volle waarheid over deze zorgelijke periode in onze geschiedenis boven water moet komen', zei Koller over de voor zijn land weinig verheffende affaire rond het nazi-goud. Zwitserse banken namen in de oorlogsjaren zonder gêne door de nazi's gestolen geld en goud aan. De volle omvang van de transacties tussen nazi-Duitsland en Zwitserland kwam pas enkele maanden geleden aan het licht. Sindsdien groeit de internationale druk op het Zwitserse bankwezen om een speciaal fonds te creëren voor slachtoffers (en hun nabestaanden) van de holocaust.

In Zwitserland zelf kwam daarentegen vooral gedurende de laatste weken steeds openlijker een bij een deel van de Zwitsers volk latent aanwezig anti-semitisme aan het licht.

Tijdens de holocaust gaf een deel van Europa's joden zijn bezit in zekerheid bij de banken van het formeel neutrale Zwitserland. Na de oorlog trachtten naar schatting dertigduizend joodse vluchtelingen (of hun nabestaanden) tevergeefs hun in Zwitserland geparkeerde geld en bezit terug te krijgen.

Drie Zwitserse banken, de Union Bank of Switzerland, Swiss Bank Corp. en Credit Suisse zijn vrijdag door de World Council of Orthodox Jewish Communities in New York voor de rechter gedaagd. De organisatie beschuldigt de drie Zwitserse banken van onwettige praktijken. Ofschoon ze de schijn tegen hebben, blijven de banken ontkennen dat ze al meer dan een halve eeuw eigendom van holocaust-slachtoffers vasthouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden