Review

Bam! gaat verder dan losse trommelgein

Uit alles, echt alles, kan Percossa klank en ritme krijgen. Ooit op begonnen straat, nu op hoog niveau in het theater. De voorstelling gaat verder dan losse trommelgein, want is door Jos Thie strak geregisseerd.

null Beeld
Beeld

De vier percussionisten van Percossa kunnen uit alles, maar dan ook echt alles, klank en ritme krijgen. Op hoog niveau bovendien. Of het nu gieters, fietswielen, placemats, koffieblikken, toiletrollen, badeendjes of basketballen zijn, ze weten er altijd een dolletje mee uit te halen dat eindigt in een strak geluid. Voor deze nieuwe tournee vragen ze toeschouwers keukengerei mee te nemen naar het theater. De mannen beloven het na de pauze om te toveren tot percussiemateriaal. Iets waarmee ze geen raad weten, moet nog worden uitgevonden.

Toch gaat het hun in Bam! niet alleen om de gein van trommelen op trouvailles. De voorstelling is door Jos Thie zo strak geregisseerd dat een oorverdovende uitspatting soepel overgaat in een breekbare compositie, dat het gezamenlijk bespelen van een dubbele marimba naadloos wordt gevolgd door een act met zeven triangels en één middelvinger en dat ze na het beuken met buggy's (een hit uit hun vorige show The Real Deal) de rust vinden voor ragfijn rinkelen met belletjes.

Bam! (****), muziekshow.
Door Percossa, 13/11, Koninklijke Schouwburg, Den Haag; tournee t/m 23/3.

Natuurlijk kunnen Eric Robillard, René Spierings, Janwillem van der Poll en Freek Koopmans (waardig vervanger van Niels van Hoorn) een wedstrijdje ver pissen niet laten. Maar even zo vaak klinkt er een gevoelig volksliedje uit een van de landen uit hun internationale tournees of een a capella gezongen ode aan een over-leden inspirator.

Twintig jaar al timmert Percossa aan de weg. Ooit begonnen op straat, zo wil de legende. Nu staan ze in het theater aan de top. Maar de bravoure van 'alles is muziek' proef je nog steeds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden