NieuwsVerkoop kunstwerken

Baltimore Museum of Art onder vuur vanwege plannen om kunst te verkopen

De plannen van het Baltimore Museum of Art om kunstwerken van Andy Warhol, Clyfford Still en Brice Marden te verkopen stuiten op hevig verzet.

Brice Marden, ‘3’ (1987-1988) Beeld The Baltimore Museum of Art / Brice Marden
Brice Marden, ‘3’ (1987-1988)Beeld The Baltimore Museum of Art / Brice Marden

Met het geld dat de drie doeken moeten opbrengen, wil het Amerikaanse museum nieuwe aankopen financieren, het diversiteitsbeleid versterken en het personeel beter betalen. Het museum hoopt dat de werken in totaal 65 miljoen dollar (bijna 56 miljoen euro) opleveren.

Het verkopen van kunstwerken wordt in de museumwereld als not done beschouwd. Critici van het Baltimore Museum, onder wie voormalige toezichthouders en donateurs, hebben de staat Maryland in een open brief opgeroepen de voorgenomen verkoop te stoppen. Ze wijzen op mogelijke belangenverstrengeling en eisen nader onderzoek. Kan het oordeel van museumconservatoren wel worden vertrouwd wanneer zij in salaris kunnen profiteren van de verkoop?

De verkoop van The Last Supper van Andy Warhol lijkt het meest pijn te doen. Dit enorme kunstwerk, twee grote zeefdrukken van Leonardo da Vinci’s laatste avondmaal in felgeel, wordt door voormalig museumtoezichthouder Laurence J. Eisenstein ‘een meesterwerk’ genoemd. Eisenstein vreest dat het museum zijn geloofwaardigheid verliest door de verkoop.

In de brief wordt er bovendien op gewezen dat het kunstwerk van Clyfford Still een schenking was van de kunstenaar en dat het verontrustend is dat het abstracte doek van Brice Marden wordt verkocht omdat deze kunstenaar – als enige van deze drie – nog leeft. Dat kan grote gevolgen hebben voor de prijsontwikkeling van Marden, wat de schrijvers van de brief onwenselijk en onethisch vinden.

Het Baltimore Museum of Art heeft een opvallende recente geschiedenis in het afstoten van kunst. In 2018 werden al zeven kunstwerken verkocht om met de opbrengst kunstwerken aan te schaffen van vrouwen en gekleurde kunstenaars, omdat die ondervertegenwoordigd zijn in de collectie. Ook toen werd er afscheid genomen van een werk van Andy Warhol.

Onlangs zijn vanwege de coronacrisis de regels van de Amerikaanse museumalliantie aangepast. Opbrengsten van verkopen uit de collectie hoeven niet meer uitsluitend te worden gebruikt om nieuwe aankopen te bekostigen. Deze versoepeling van de regels heeft het Brooklyn Museum in New York al eerder dit jaar aangegrepen om kunstwerken af te stoten om het museum door de crisis te helpen.

Christopher Bedford, de directeur van het Baltimore Museum of Art heeft echter benadrukt dat zijn museum gezond is. Het besluit de stukken af te stoten is, zo vertelde hij Amerikaanse media, een reactie op systemische racisme en onrecht ‘dat al eeuwen geleden had moeten worden aangepakt’. Maandag publiceerde de Los Angeles Times een artikel waarin kunstcriticus Christopher Knight betoogt dat het museum de pandemie ‘misbruikt’ om zich van een Warhol te ontdoen. De verkoop is eind deze maand gepland bij veilinghuis Sotheby’s.

Voor Nederlandse musea geldt de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO), die onder meer bepaalt dat museale collecties niet mogen worden ingezet voor het maken van winst. Geld dat met verkoop wordt verdiend, mag alleen worden gebruikt voor het verwerven van nieuwe objecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden