Drama

Balibo

Effectieve politieke aanklacht

Bor Beekman

Het hoofdpersonage uit het oorlogsdrama Balibo, de Australische journalist Roger East (Anthony LaPaglia), is een klassiek-onwillige held. Ooit stond hij vooraan om internationale misstanden te verslaan, maar eenmaal op leeftijd (en gewicht) geraakt, beperkt hij zich liever tot cynisme vanaf de zijlijn, en werkt hij als pr-medewerker in Darwin. Wanneer de piepjonge Oost-Timorese minister, en latere Nobelprijs-winnaar, José Ramos-Horta zich bij hem meldt, om hem te bewegen op Oost-Timor een nieuwsbureau op te zetten, voelt East daar aanvankelijk niks voor.

Het is 1975, enkele weken eerder is het Indonesische leger Oost-Timor binnengevallen. Waarom stuur je geen jonge journalist? vraagt East. Ramos-Horta legt uit dat er al vijf jonge televisiejournalisten uit Australië en Nieuw Zeeland ter plekke waren. Maar die zijn vermist geraakt, ergens in de buurt van het plaatsje Balibo, waar het Indonesische leger het land binnenviel.

Op voorwaarde dat hij eerst de verdwijningzaak mag onderzoeken, stemt East in met het aanbod.

De Australische filmmaker Robert Connolly (The Bank, Three Dollars) bouwt in zijn op historische feiten gebaseerde speelfilm Balibo langzaam toe naar twee gruwelijke climaxen, als in een volwaardige thriller. De een betreft het lot van de verdwenen vijf, de ander dat van East zelf. De speurtocht van de ene journalist wordt continu afgewisseld met de belevenissen van de vijf anderen. En dan is er ook nog een verteller in de vorm van een jonge vrouw uit Oost-Timor, die 25 jaar later als getuige optreedt en het verhaal van East vertelt.

Die drietrapsstructuur is wat veel van het goede. Alleen East krijgt echt kleur, mede door het overtuigende spel van LaPaglia. Maar als politieke aanklacht is Balibo uiterst effectief. De felrealistische ontknopingen, die nog altijd niet erkend worden door de Indonesische overheid, laten zich maar moeilijk van het netvlies wissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden