Volkskeuken Baklava

Baklava met nootjes en ahornstroop

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: baklava met nootjes en ahornstroop (40 stuks).

Baklava met nootjes en maple syrup. Foto Tallina van den Hoed

Vandaag eindigt de ramadan; de afgelopen maand hebben moslims overdag niet gegeten en niet gedronken, om zo te ervaren wat het is om geen eten te hebben. Pas als de de zon onder was, mochten ze eten en drinken.

Ik vind dat nogal wat. In de klas van mijn zoon doen een paar islamitische kinderen mee, in die van mijn dochter doen alle islamitische kinderen mee. Als je dan bedenkt hoe warm het kan worden in die school­gebouwen… En dan hadden er ook nog pubers eindexamen. Poeh. Ik vind het een ­prestatie.

Het eind van de ramadan heet Eid al Fitr, ‘het kleine feest’. Het grote feest is het Slachtfeest. In Nederland noemt men het vaak Suikerfeest. Dat verwijst naar alle ­zoetigheden die tijdens dit ­familiefeest op tafel komen. Zo bezien zouden we Kerst, Sinterklaas en Pasen ook Suikerfeest kunnen noemen, want daar staat ook het nodige zoete spul.

We maken supersimpele ­baklava. Om uit te delen, want hoewel het gerecht simpel is, is het ook erg machtig. In plaats van zelf deeg te maken, nam ik loempiavellen, en in plaats van de traditionele honing-suikerstroop nam ik ahornsiroop. Dat maakt het net wat minder zoet, maar nog steeds machtig.

Baklava met nootjes en maple syrup. Foto Tallina van den Hoed

Bereiding

Laat de deegvellen ontdooien. Rooster de noten even in een droge hete pan en maal ze fijn in een keukenmachine, samen met de rasp van de citroenschil, de rietsuiker en de kaneel. Smelt de boter. Meng de ahornsiroop en citroensap.

Vet een braadslede van ongeveer 40 bij 30 centimeter in. Leg de loempiavellen op een plank en snijd 13 ervan alvast doormidden (in mijn braadslede pasten precies één heel en één half vel.) Zet de oven op 160 graden. 

Bouw de baklava: begin met een laagje van één deegvel. Bestrijk met gesmolten boter. Verdeel daarover een flinke eetlepel nootjes-suikermengsel. Besprenkel met anderhalve eetlepel citroen­siroop. Leg daar weer deegvellen op en bouw zo door. Bestrijk het bovenste vel met boter. 

Snijd de baklava in stukjes: ik haalde er 40 uit. Snijd voorzichtig, het is een taai geheel. Zet dan de schaal een uur in de oven. Heb je nog siroop over? Sprenkel dat over het gebak. Laat het wat afkoelen voor je het eet.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

550 g loempiavellen (of filodeeg)
150 g ongezouten pistachenoten
200 g walnoten
Rasp van 1 biologische citroen
100 g rietsuiker
2 theel. kaneel
250 g roomboter

Voor de siroop
1 flesje ahornstroop (maple syrup)
Sap van een citroen

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.