BAGAGE

Een Nederlandse toeriste is buitengewoon boos over de manier waarop een reisorganisator heeft gereageerd op het feit dat ze in haar hotel is aangerand....

Hoedt u voor masseur in Turks hotel

De vrouw logeerde in augustus met haar man aan de Turkse zuidkust. Het hotel beschikt over eigen masseurs en een van hen betastte haar na afloop van een massage.

De reisorganisator zei weliswaar dat de masseur zoiets vaker had gedaan, maar daarna volgden alleen maar standaardbrieven. De laatste brief van de reisorganisator eindigde met de zin: 'We hopen dat cliënten desondanks een fijne vakantie hebben gehad en dat het gebeurde klaagster niet zal weerhouden om nog eens een bezoek te brengen aan Turkije.'

Het echtpaar vindt dat de masseur ontslagen moet worden en legde de zaak voor aan de Geschillencommissie Reizen. Die is het volledig eens met de vrouw: de brief van de touroperator is naar het oordeel van de commissie 'gevoelloos' en 'manifest tactloos'. De commissie vindt de klacht ernstig, maar juridisch gezien kan de reisorganisator niets worden verweten, zegt de commissie. De klacht houdt geen verband met de uitvoering van de reisovereenkomst.

De vraag is of een touroperator nog zaken moet doen met een hotel na zo'n gebeurtenis. Dat is wel gebeurd in een vergelijkbare zaak van een vrouw die in 1996 meeging op een jongerenreis naar Rimini en werd verkracht door de hoofdportier van haar hotel.

Anderhalf jaar later diende ze een klacht in tegen de touroperator. De reisleidster zou haar hebben weerhouden om aangifte te doen, haar ouders te bellen en naar de dokter te gaan. De reisorganisatie produceerde een dossier waaruit het tegengestelde blijkt. De touroperator heeft ervoor gezorgd dat ze alsnog in Nederland aangifte kon doen.

Wat zich heeft afgespeeld tussen de reisleidster en de vrouw is volgens de commissie niet meer te reconstrueren. Maar uit de samenvatting van de zaak blijkt dat zich eerder 'een incident' heeft voorgedaan met de hoofdportier, maar dat was volgens de touroperator geen reden om in zee te gaan met een ander hotel.

Uniek sierbekken in Trier ontdekt

In Trier, de oudste stad van Duitsland, hebben archeologen een vroeg-Romeins stadspaleis met een versierd bekken ontdekt. Zo'n bekken is nog nooit in het gebied ten noorden van de Alpen aangetroffen.

Het paleis is in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Vermoedelijk was een rijke Romeinse handelaar de eerste bewoner. Het bekken is ongeveer 1.70 meter diep en meet acht bij twee meter. Het is met marmeren platen versierd. Dergelijke sierstukken zijn tot dusver alleen gevonden in Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje, aldus onderdirecteur Karin Goethert van het Rheinisches Landesmuseum in de Duitse stad.

Bij de opgravingen op het terrein van een vroegere tabaksfabriek stuitten de archeologen ook op een zeldzaam grondmozaïek in de buurt van het paleis. Het is 1.20 bij 1.50 meter en toont in kleurige steentjes een zeemonster met vissen. Zo'n afbeelding is typerend voor landen uit het gebied van de Middellandse Zee.

Pas verschenen

De honderd mooiste steden en dorpen van Nederland zijn gefotografeerd en beschreven in een gelijknamig boek (* 17,50) van Uitgeverij Trajekt in Amsterdam. Verkrijgbaar bij VVV's en binnenkort ook in de boekhandel.

Het duo Hendriksen en Platvoet maakte in de Odyssee-serie van De Geus, de aflevering Noord-Engeland, Yorkshire, Lake District en Northumbria, * 32,50.

Bradt heeft een tweede druk uitgebracht van de populaire Guide to Ethiopia door Philip Briggs. Importeur Nilsson & Lamm, * 48,75.

De bereisde en gedreven gidsenschrijver Briggs produceerde ook de zeer praktische East and Southern Africa, the Backpackers Manual ( 59,45).

Een groene Michelin over de Kastelen aan de Loire zag het licht. * 27,90.

Wat is er te zien en waar te eten, slapen en niet te vergeten drinken in Glasgow en Edinburgh - het staat zeer overzichtelijk in twee nieuwe beknopte gidsjes: Glasgow the Best! en Edinburgh, the best! van Collins, * 26,20 per stuk, geïmporteerd door Nilsson & Lamm.

B-wegen staan er nauwelijks op, maar toch behoorlijk gedetailleerd is de nieuwe Michelinkaart 907, Benelux. Schaal 1:400.000, prijs * 16,75.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden