Back to the future tijdens de Consumer Electronic Show

Meer dan 160 duizend bezoekers hebben zich afgelopen week in Las Vegas vergaapt aan de gadgets op de Consumer Electronic Show, de bekendste beurs voor consumentenelectronica. Peter van Ammelrooy pikt er de opmerkelijkste noviteiten uit.

De CES beurs in Las Vegas. Beeld anp
De CES beurs in Las Vegas.Beeld anp

Eeen Amerikaanse visionair voorspelde ruim een kwart eeuw geleden dat we in 2015 met wieltjesloze skateboards boven de grond konden zweven (hoverboarden), net als onze auto's tegen die tijd.

Dat we nooit meer onze schoenen hoefden te strikken, dankzij volautomatische veters. Dat we gedroogd eten in een Black & Decker Hydrator konden doen, waarna er een sappige pizza uit zou komen. Dat zwevende mini-robots onze honden zouden uitlaten.

De voordeur zouden we voortaan openen met alleen een vingerafdruk. Een nat pak halen zou niet meer bestaan, dankzij kleren die in een oogwenk opdrogen.

Wie die voorspellende geest was? Hij heet Robert Zemeckis en hij is de regisseur van Back to the Future II, de film waarin de hoofdpersonen naar de toekomst reizen - om precies te zijn naar 21 oktober 2015.

Zemeckis visioenen deden in 1989 eigenlijk al vooral gimmicky aan. Als hebbedingetjes, maar geen zaken die onze wereld op zijn kop zetten. Spartelvers oogden ze ook niet.

Schouders van reuzen

Vliegende auto's, zelfstrikkende veters, uitlaatrobots waren vaak al decennia daarvoor op papier uitgedacht en soms zelfs al gebouwd.

Zo pendelde een grotere variant op de hoverboard al van 1966 tot 2000 tussen Frankrijk en Engeland. De hovercraft, een luchtkussenvaartuig, kon de mottenballen in toen de Kanaaltunnel openging.

De nieuwe snufjes die afgelopen week zijn getoond op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas hebben een groot Back to the Future-gehalte. Van sommigen vingen we het afgelopen jaar al een glimp op omdat de bedenkers geld bijeen bedelden op crowdfunding-websites als Kickstarter of Indiegogo. Veel noviteiten zijn verbeteringen van bestaande producten of variaties op een thema, soms al een eeuw oud. De toekomst, zo blijkt maar weer eens, bouw je op de schouders van reuzen.

Dat geldt ook voor het gros van de CES-gadgets op deze pagina's. Ze zijn opmerkelijk, soms pikant, maar nooit helemaal 100-karaats splinternieuw. In 1989 waren we al heel wat gewend. In 2015 zijn we enorm verwend.

LG Twin Wash (origineel uit 1937)

De eerste elektrische, volautomatische wasmachine verscheen bijna tachtig jaar geleden op de markt in de VS, van het merk Bendix. Elektrische wasmachines bestonden al drie decennia, maar pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog kregen de meeste huishoudens stroom. Met LG's Twin Wash kun je twee wasjes tegelijk doen, dankzij een uitschuifbare eenheid aan de onderzijde. Omdat de trommels water delen bij wasprogramma's kan de consument geld besparen.

null Beeld LG
Beeld LG

3D Rudder (origineel uit 1968)

Onze huidige computermuis is bedacht door een Amerikaan, Douglas Engelbart. Twintig jaar voor hem, in 1948, vroeg de Britse marine al ­octrooi aan op een stationaire variant, de tracking ball, maar maakte die vinding niet ten gelde. Bij de 3D Rudder bestuur je een cursor door met je voeten het toestel te kantelen. Zo houd je je handen vrij voor andere taken. Via crowdfunding zoeken de bedenkers geld om hun muisalternatief in productie te nemen.

Rollkers (origineel uit 1893)

De inspiratie voor deze rolschaatsen kregen de Franse uitvinders van de loopband, de horizontale roltrap die de meesten van ons kennen van Schiphol. De loopband beleefde zijn debuut aan het einde van de 19de eeuw op een wereldtentoonstelling in Chicago. Door deze elektronische 'onderschoenen' aan te trekken kan een gemiddelde voetganger zijn wandeltempo opvoeren tot 11 kilometer per uur, zeggen de Fransen.

Samsung WAM6.500 (origineel uit 1898)

De allereerste luidspreker verscheen in 1861 al in een telefoontoestel, maar de speaker in zijn huidige vorm werd bijna veertig jaar later uitgevonden door de Britse natuurkundige Oliver Lodge. Samsung noemt zijn WAM6.500 een 360 graden-luidspreker. De 'ring radiator' bovenop verspreidt het geluid in een cirkel rondom. De eerste met zo'n luidspreker is Samsung niet: zeker drie fabrikanten brachten al in 2014 rondom-luidsprekers op de markt.

Rainbow Toothbrush (origineel uit 1954)

De eerste tandenborstels, van zwijnenhaar, zijn zeker 1.000 tot 1.500 jaar oud. De moderne nylonborstel debuteerde op 24 februari 1938 en de eerste elektrische, de Broxodent, werd in Zwitserland bedacht in 1954. De Rainbow voegt qua techniek niets nieuws toe, maar helpt kinderen beter te poetsen. De borstel wordt via Bluetooth verbonden met een smartphone met daarop een game die voor elke goede poetsbeurt punten uitdeelt.

null Beeld Rainbow Toothbrush
Beeld Rainbow Toothbrush

Quitbit (origineel uit 1903)

De moderne aansteker is uitgevonden door een baron, begin vorige eeuw in Wenen. Qua techniek wijken de hedendaagse versies amper af. De Quitbit wil bereiken dat de eigenaar de aansteker zo min mogelijk gebruikt. Een ingebouwd beeldscherm geeft aan wanneer de roker er voor het laatst een opstak. Met een app op een smartphone kan de Quitbit zelfs voor een bepaalde tijdspanne worden geblokkeerd.

Baby GlGl (origineel uit 1841)

Al in de oudheid bestond flesvoeding voor baby's. De eerste vondsten dateren van ergens tussen 1350 - 800 voor Christus. Het eerste octrooi op een glazen ­babyfles werd in 1841 vastgelegd door de Amerikaan C.M. Windhship. De Baby GlGl helpt ouders vast te stellen hoe snel een baby drinkt en onder welke hoek ze de fles het beste kunnen houden om te voorkomen dat kindlief luchtbelletjes binnenkrijgt.

Parrot Pot (origineel uit 371 ¿ 287 v.Chr.)

De eerste beschrijving van een bloempot is te vinden in het werk van de Griekse geleerde Theophrastus. De Parrot Pot is eigenlijk een irrigatiesysteem voor een enkele plant, met sensoren die in de gaten houden wanneer een bloem of plant behoefte heeft aan water. De Parrot is voorzien van een reservoir van 2,2 liter - genoeg watervoorraad om een maand lang zorgeloos op vakantie te gaan.

null Beeld Parrot Pot
Beeld Parrot Pot

Kube (origineel uit 1951)

De koelbox is een relatief nieuw fenomeen: op 24 februari 1951 vroeg Richard C. Laramy uit Joliet (VS) octrooi aan. De Kube is een koelbox met een extra: in de zijkanten zijn luidsprekers verwerkt en een accu die goed is voor 20 uur muziek. Liedjes speel je af op een smartphone; de klanken gaan via Bluetooth naar de Kube. Hoe lang die je bier koel houdt, is onduidelijk.

Lenovo Selfie Flash (origineel uit 1929)

In de eerste helft van de 19de eeuw maakten fotografen kunstmatig (flits)licht door magnesium te laten ontploffen. De Oostenrijker Paul Vierkötter bedacht een variant met een glazen lamp. De Chinezen van computerbouwer Lenovo komen nu met een flitslicht voor mobiele telefoons, met acht ledlampjes voor mooi evenwijdig verspreid licht. De ingebouwde accu gaat zo'n honderd zelfkiekjes mee.

null Beeld Lenovo
Beeld Lenovo

Belty (origineel uit Bronzen Tijdperk)

Kazachstan claimt het eerste land te zijn waar hij werd gedragen, maar vast staat dat de riem onze kleding al zeker veertig eeuwen op zijn plek rond ons middel houdt. Het zijn de Fransen die de riem slim hebben gemaakt. De Belty past zich aan onze buikomvang aan, als we gaan zitten of staan, of als we te veel hebben gegeten. De sensoren waarschuwen de drager via een mobiele app ook als hij te weinig beweegt.

Volvo Poc (origineel 900 v.Chr.)

De eerste commerciële fietshelm, de Bell Biker, verscheen pas in 1975. Deze nieuwe variant van Volvo, sportspecialist Poc en netwerkleverancier Ericsson waarschuwt automobilist en fietser als ze dreigen tegen elkaar op te knallen. De fietser moet wel zijn uitgerust met een mobieltje met gps en de autobestuurder moet in een XC-90 zitten, voorlopig het enige Volvo-model dat met de technologie is uitgerust.

null Beeld Volvo
Beeld Volvo

BMW Valet Parking Assistant (origineel uit 1946)

Hij was niet de bedenker, maar Herb Citrin uit Los Angeles bedacht vlak na de Tweede Wereldoorlog wel de naam voor de parkeerservice bij hotels, clubs en restaurants. Als BMW zijn zin krijgt, kunnen de valets met de VUT. Er is een auto ontwikkeld die zichzelf naar een parkeerplaats rijdt en met een druk op een smartwatch weer voor komt rijden. KITT, de robotauto uit Knight Rider (1982 - 1986), is werkelijkheid geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden