Back to the Future II, Vanilla Sky, Roxanne

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Kevin Toma
Elijah Wood (links) in Back to the Future II (1989) Beeld Universal
Elijah Wood (links) in Back to the Future II (1989)Beeld Universal

Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989)
Fox, 16.35-18.30 uur

In Back to the Future (1985) reisde Marty McFly (Michael J. Fox) naar 1955 om te regelen dat zijn ouders ook echt zijn ouders werden. Lijkt bij terugkeer naar 1985 chronologisch alles in kannen en kruiken, staat Doc (Christopher Lloyd) opnieuw voor de deur met zijn DeLorean-tijdmachine. In de nabije toekomst, 2015 om precies te zijn, dreigt Marty's zoon het hele tijd-ruimte-continuüm in de war te schoppen. Vervolgens pingpongen Marty en Doc als chaotische tijd-reparateurs tussen toekomst, heden en verleden. Zeer innovatieve trucages (voor 1989) maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden drie tot vier personages speelt: Marty's jonge en oudere versie, diens zoon én zijn zus. Heel enerverend en amusant allemaal, omdat regisseur Robert Zemeckis en scenarist Bob Gale het tempo hoog houden. Bovendien spat bij Fox en Lloyd het speelplezier ervan af.

En dan is de film natuurlijk ook nog eens prachtig ontworpen. Ook na tig keer kijken, blijft het een genot om Marty verwonderd 2015 binnen te zien stappen, op dezelfde manier waarop hij in het eerste deel door 1955 struikelde: hetzelfde opwaarts bewegende totaalshot van het stadscentrum van Hill Valley, dezelfde bijna-botsing tussen Marty en het (nu vliegende) verkeer en opnieuw een confrontatie in de plaatselijke limonadebar.

Die limonadebarscène is de leukste van de film, althans wat de vormgeving betreft. Het blijkt een heus nostalgiecafé, dat zo veel mogelijk in eighties-stijl is ontworpen. De makers van Back to the Future II moesten dus anno 1989 bedenken hoe men zich in de toekomst de jaren tachtig wilde herinneren. Dus klinkt Beat It op de radio, terwijl computergestuurde imitaties van Michael Jackson, Ronald Reagan en ayatollah Khomeini de bestelling opnemen. Aan de muren hangen rockgitaren, de barkrukken zijn eigenlijk hometrainers en achterin staan twee jochies aan een Nintendo-speelkast.

Als die kids wat beter in beeld komen, blijkt een van hen warempel Elijah Wood: de latere Frodo uit Lord of the Rings maakt hier op 8-jarige leeftijd zijn filmdebuut. Die ongewone oogopslag had hij toen al, maar verder is hij nog superschattig in plaats van wereldvreemd. Om nostalgisch van te worden.

Vanilla Sky (Cameron Crowe, 2001)
RTL8, 20.30-23.10 uur

Regisseur Crowe (Jerry Maguire, Almost Famous) geeft met Vanilla Sky telkens een andere draai aan Alejandro Amenábars culthit Abre los ojos (1997). De vertrouwde elementen uit het origineel zitten er allemaal in, maar worden uitgebouwd tot een nieuwe versie van hetzelfde verhaal. Nog steeds gaat het over een arrogante rijkaard (Tom Cruise), die aan een auto-ongeluk een verminkt gezicht overhoudt en vervolgens wordt gedwongen opnieuw naar de werkelijkheid te kijken. Wat echt is en wat niet, wat leven en wat dood, blijkt dan allerminst duidelijk. Duidelijker dan Amenábar geeft Crowe een interpretatie aan de vreemde kanten die het leven van rijkaard David Aemes opgaat. Dat maakt Vanilla Sky minder raadselachtig en spannend dan Amenábars film, maar des te spiritueler.

Tom Cruise en Cameron Diaz in Vanilla Sky (2001) Beeld Paramount
Tom Cruise en Cameron Diaz in Vanilla Sky (2001)Beeld Paramount

Roxanne (Fred Schepisi, 1987)
Fox, 21.45-23.35 uur

Moderne, komische versie van Edmond Rostands toneelstuk Cyrano de Bergerac (1897), met Steve Martin als verliefde brandweercommandant. Hij schrijft liefdesbrieven voor collega C.D. (Rick Rossovich), waarmee deze de mooie Roxanne (Darryl Hannah) hoopt te versieren. Een trieste, humorvolle constructie, want Cyrano is ook verliefd op Roxanne.

Steve Martin in Roxanne (1987) Beeld Columbia
Steve Martin in Roxanne (1987)Beeld Columbia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden