'Baby-Hitler toont oorsprong van het kwaad'

Weg met de rammelaar, moet de Noors-Deense kunstenaar Nina Maria Kleivan gedacht hebben. Ze verkleedde haar dochtertje als Hitler en Stalin en legde het op de gevoelige plaat.

Van onze redactie

De foto's zijn onderdeel van een fototentoonstelling over 'de aard van het kwaad', die nu in Jeruzalem is te zien. Eerder deed de expositie veel stof opwaaien in Denemarken, Zweden, Italië en Duitsland. In een gesprek met de Israëlische krant Haaretz verklaart ze het waarom van de opzienbarende fototentoonstelling.

'We hebben allemaal het kwaad in ons. Zelfs kleine kinderen tonen hun woede naar elkaar toe' vertelt Kleivan. 'Zelfs mijn dochter zou uiteindelijk overheerser van Denemarken kunnen worden. Die mogelijkheid is er nog steeds.'

Onbeschreven blad

Kleivan vertelt dat ze vrij snel na de geboorte van haar dochter, die nu 11 jaar oud is, op het idee van de serie kwam. Kijkend naar haar dochter, bedacht ze zicht dat elk menselijk leven begint als een onbeschreven blad, met de gelegenheid om de goede of slechte kant op te gaan.

Toch was haar man niet direct enthousiast: 'Ik dacht ook zelf vaak: Kan ik dit doen? Ik is vaak op het randje, met name Hitler, die ik en de meeste anderen zien als de incarnatie van het kwaad. Hij en Stalin waren de moeilijkste om te doen. Het deed pijn.' Maar volgens Kleivan is het niet een doelbewuste provocatie. Het werk vraagt om bezinning. Je moet de foto's beschouwen, overpeinzen waar het kwaad vandaan komt.'

Kleivan's dochter verkleed als Hitler en rechts Idi Amin (Nina Maria Kleivan) Beeld
Kleivan's dochter verkleed als Hitler en rechts Idi Amin (Nina Maria Kleivan)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden