Baas in roerige tijden

Theo Bouwman (61) kwam drie jaar geleden bij PCM Uitgevers binnen als opvolger van Cees Smaling, de bestuursvoorzitter die het bedrijf Perscombinatie uitbouwde door de overname van de Nederlandse Dagbladunie en boekenuitgever Meulenhoff....

Bouwman trad aan op een belangrijk moment in de geschiedenisvan het bedrijf: de verzelfstandiging van Het Parool. Hij kwamvan de Finse uitgeefgigant Sanoma. In de jaren tachtig bouwdehij een reputatie op als bladenman: eerst bij Weekbladpers endaarna als eerste man van de tijdschriftdivisie van VNU.

Bouwman was nauw betrokken bij de intocht van de Britseinvesteringsmaatschappij Apax, inmiddelsmeerderheidsaandeelhouder in PCM. In een periode vanlaagconjuctuur volgden onder zijn leiding jaren vankostenreductie. Hij voegde samen met zijn collega Jan Houwertvan Wegener het Algemeen Dagblad samen met zeven regionalekranten in de joint venture AMG.

De topman van PCM kende in zijn jaren als bestuursvoorzitter roerige tijden. 'Onderweg' verloor hij zijn medebestuurders BenKnapen, verantwoordelijk voor de boekendivisie, en recentelijkAnthony Zoomers (logistiek). Bouwman gaf bij PCM de eersteaanzetten tot de omvorming van het concern tot multimedialeuitgever.

Zelf geeft hij aan graag aan PCM verbonden te blijven. Nietmeer als dagelijks bestuurder, maar als lid van de raad vancommissarissen. Hij geldt zonder meer als een van dekleurrijkste bestuurders in de Nederlandse uitgeverijwereld van de afgelopen 25 jaar.

Frank van Zijl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden