Cultuurtelevisie

AvroTros wil een ondergrens voor cultuur op de publieke zenders, NPO ontkent dat kunst op tv afneemt

AvroTros wil dat de NPO een halt toeroept aan de ‘steeds verder afnemende hoeveelheid cultuur’ op de publieke tv-­zenders. Per 1 januari stopt Kunstuur, dat elf jaar bestond. Eerder verdween Podium en volgende week is de laatste uitzending van de traditionele Kerstmatinee. ‘Het gaat niet alleen om onze­ ­titels, er is meer aan de hand’, zegt AvroTros- woordvoerder Eric Dekker.

Opnames van het programma Kunstuur, dat per 1 januari stopt.

Volgens onderzoek van de omroep zou het aantal cultuurminuten op drie netten sinds 2013 zijn gedaald van 61 duizend naar 36 duizend per jaar. SP-Kamerlid Peter Kwint kaartte dit eerder deze maand aan in de Tweede Kamer: ‘Een daling van 40 procent is zorgwekkend voor publieke zenders voor wie cultuur een kerntaak is.’

De AvroTros-tellingen, gebaseerd op gegevens van Stichting Kijk­onderzoek (SKO), ogen zo dramatisch doordat de radiominuten van 3FM zijn meegeteld, dat in de nachturen uitzond op de tv-zenders. Die doorgifte stopte in 2015, waardoor de grafiek een scherpe knik vertoont. ‘Wij zien geen daling’, zegt de NPO-woordvoerder. ‘Integendeel, we proberen de cultuur te versterken.’ Hij wijst op een serie met Tijl Beckand over Bach, Jeroen Krabbé over Chagall en een documentaireserie over Leonardo da Vinci in 2019.

AvroTros doet van alle omroep­verenigingen het meest aan cultuur. De herprogrammering van NPO 2, waar cultuur sinds 2015 is geconcentreerd, raakt de omroep fors. De ­focus bij de NPO verschuift volgens de omroep van inhoudelijke programma’s zoals Kunstuur naar ‘belevings-tv’. ‘Er wordt wel gepraat over Bach, maar waar is de man nog te horen?’

Dat de cijfers minder dramatisch zijn dan gedacht, erkent de AvroTros. ‘Maar als kunst- en cultuuromroep houden we de vinger aan de pols.’ Het Sociaal Cultureel Planbureau berekende vorige maand dat het cultuuraandeel op de publieke zenders in vier jaar tijd afnam van 10 naar 7 procent van de totale zendtijd. ‘Maar ik durf pas van een trend te spreken als er fijnmaziger naar de tellingen is gekeken’, zegt SKO-directeur Sjoerd Pennekamp.

Het meten van cultuur op publieke netten is lastig. De wereld draait door heeft vaak schrijvers en muzikanten te gast, maar telt in de systematiek van SKO niet als cultuurprogramma. De NPO hanteert een andere meetmethode, waardoor gegevens niet altijd uitwisselbaar zijn.

Het probleem voor AvroTros is dat cultuur op tv matig scoort in de kijkcijfers. Kunstuur trok op het laatst zo’n 100 duizend kijkers, acht jaar geleden was dat nog het dubbele. ‘Dat is een probleem’, erkent de omroep. ‘Maar kijkcijfers kunnen niet de enige norm zijn.’ Dekker wil met de NPO afspraken maken over een ondergrens voor cultuur. ‘Nu ligt er helemaal niets vast.’ De NPO ziet het anders. ‘Door meer geld in minder titels te steken brengen we focus in onze cultuurprogrammering.’ Verder wijst de NPO op NPO 2 Extra, dat volledig is gewijd aan cultuur. ‘En wat Bach betreft: de Mat­thäus is integraal uitgezonden op Goede Vrijdag en je hoort zijn muziek minimaal viermaal daags op Radio 4.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden