Avonturen van Ukridge

Een poot uittrekken

Binnen de ongeveer honderd titels die de Engelse humorist P.G. Wodehouse (1881-1975) publiceerde, is Stanley Featherstonehaugh Ukridge misschien een 'minor character' - met één roman en negentien verhalen - maar hij is daarom bij lezers niet minder geliefd dan Wodehouse-coryfeeën als de belezen huisknecht Reginald Jeeves en diens werkgever Bertie Wooster.

Die populariteit heeft Ukridge te danken aan een verschil van inzicht. Strikt genomen is hij een klaploper en een scharrelaar, maar Ukridge ziet zichzelf anders, als 'een financieel genie met tegenslag'.

Neem nou die keer dat hij vrienden geld aftroggelde om een aandeel te kopen in de racehond van Joe de Pleiter. Kon Ukridge er iets aan doen dat die hond kort daarna doodging? Of toen hij op de villa van zijn rijke tante Julia moest passen. Tante had nog zo gezegd: 'Geen vreemden in mijn huis.' Strikt genomen was het dom van tante Julia om eerder thuis te komen dan was afgesproken.

Ukridge is een uitvreter, maar een Britse. Met geleende slobkousen en gestolen hoge hoed. Zijn geldschieters miskennen zijn filosofische inborst. Wij, argeloze lezers, kunnen nog wat van zijn inzichten leren: 'In deze wereld weet je het nooit', en 'Laat nooit je geld ergens rondslingeren'. 'Binnenlopen' en 'poot uittrekken' zijn de sleutels tot de wijsbegeerte volgens Ukridge.

Van de negentien Ukridge-verhalen zijn er acht nooit in boekvorm verschenen. Die zijn nu door de Nederlandse Wodehouse Society in vertaling gebundeld. Het mooiste verhaal is dat waarin Ukridge eindelijk een heel klein beetje binnenloopt. Als hij via een van Wodehouses onnavolgbare wendingen ontdekt dat Joe de Pleiter die dode hond tot hoofdprijs heeft gemaakt van een loterij. En dat de winnaar, maar alleen de winnaar, zijn geld terugkrijgt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden