Tip

Avonduren: Toneelgroep Maastricht wil met ‘Kroegverhalen’ online een cafésfeer creëren

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden. Vandaag: Simon Carmiggelts kroegverhalen via Zoom door Toneelgroep Maastricht.

Hein Janssen
Michel Sluysmans in de kroeg. Beeld Bjorn Frins
Michel Sluysmans in de kroeg.Beeld Bjorn Frins

Kroegverhalen van een Amsterdamse schrijver als uitgangspunt voor een Limburgse bonte theateravond. Het kan allemaal bij Toneelgroep Maastricht, waar een serie onlinevoorstellingen loopt met als basis de kroegverhalen van Simon Carmiggelt (1913-1987). Acteur Michel Sluysmans draagt die verhalen voor, er is muziek van het countryduo Polly & Bruce. En, Limburg zou Limburg niet zijn, er is een combinatie met een echte borrelbox, verzorgd door het Maastrichtse bedrijf Local7, die voor de voorstelling thuis wordt bezorgd. Daarin Limburgse biertjes, alcoholvrije sapjes en hapjes. Culinaire cultuur in een poging de zo node gemiste cafésfeer binnenskamers te halen.

Michel Sluysmans, regisseur, acteur, artistiek leider én kroegverhalenverteller: ‘Toen ik 25 jaar geleden vanuit Limburg naar Amsterdam verhuisde, kreeg ik van mijn moeder de bundel Kroegverhalen van Carmiggelt cadeau. Dat zijn mooie en tijdloze verhalen, over mensen die in de kroeg elkaars ongeluk en eenzaamheid herkennen. Ze zijn geschreven in een analoge tijd, toen geluk nog net zo ongewoon was als nu. Carmiggelt schreef bij mijn weten tienduizend columns, de meeste daarvan in het beroemde Amsterdamse café Mulder, waar hij vlakbij woonde. Maar het zijn zeker niet allemaal typisch Amsterdamse kroegverhalen. Hij ging ook regelmatig naar cafés elders in het land, zoals een Rotterdamse havenkroeg en een café in Groningen.

‘Onze Kroegverhalen presenteren we via Zoom, dus het publiek kan elkaar ook zien. Als toeschouwer krijg je een inkijkje in de andere huiskamers. Ik ga de mensen er ook bij betrekken, zo zal ik bijvoorbeeld vragen naar de eigen kroegverhalen en hopen wij een eigen cafésfeertje te creëren. Het gaat kortom over thuis zijn op een plek waar je dat niet bent. Eigenlijk is het meer een ontmoeting dan een voorstelling.’’

Toneelgroep Maastricht toonde zich tijdens deze voortdurende coronalockdown tot nu toe bijzonder creatief. Eerder al werd de film Lockdown uitgezonden en de livestream van de voorstelling Peachez, naar de gelijknamige roman van Ilja Leonard Pfeijffer, trekt elke woensdag zo’n 1500 mensen en wordt daarom steeds verlengd. De webserie Zuipkeet komt in april uit en een tweede speelfilm is in voorbereiding.

Kroegverhalen is de komende drie weken te zien en bij succes gaat de serie nog een tijdje door, elke zaterdagavond. Overigens is het zeker geen Limburgs onderonsje: iedereen in Nederland en België kan erop intekenen. De borrelbox wordt overal in het land via PostNL keurig thuis bezorgd. Aan een vegavariant wordt gewerkt.

Aanmelden voor Kroegverhalen inclusief de borrelbox kan uiterlijk op de woensdag voorafgaand aan de zaterdagvoorstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden