Tip

Avonduren: Scapino Ballet Rotterdam ontwikkelt stapsgewijs een eigen streamingskanaal

Stille uren? De Volkskrant weet er wel raad mee. Kijk naar swingende dans op het nieuwe danskanaal Scapino Streamt.

Annette Embrechts
Pearl door Scapino Ballet Rotterdam, choreografie door Ed Wubbe. Beeld Hans Gerritsen
Pearl door Scapino Ballet Rotterdam, choreografie door Ed Wubbe.Beeld Hans Gerritsen

Begin jaren zestig van de vorige eeuw voorvoelde choreograaf Hans van Manen al welk potentieel in een massamedium huist – toen televisie – voor de popularisering van de danskunst. Ondanks tegenwind pionierde hij succesvol met jazzy choreografieën in televisieshows. Nu lijkt dat eveneens op te gaan voor internet. Na lichte schroom ontdekken steeds meer Nederlandse dansgezelschappen de streamingsmogelijkheden van (live)voorstellingen, registraties en studiorepetities. Natuurlijk wordt die ontwikkeling versneld door de avondklok en publieksrestricties. Maar er gloort ook een mondiale afzetmarkt voor de vaak tekstloze producties, gedanst door ensembles met tientallen nationaliteiten.

Al die flexibel opererende dansers hebben heinde en ver een achterban die dolgraag hun topprestaties wil volgen. Bovendien staat de Nederlandse dans internationaal nog steeds hoog aangeschreven en omarmen veel choreografen het avontuur van dynamische cameravoering. Wel vraagt dat forse investeringen van gezelschappen met weinig reserves. Niet alleen in techniek en filmregie, ook in dataverkeer. Zo loopt er onverhoopt weleens een kostbare livestream vast omdat wereldwijd een té groot publiek inlogt. Arme helpdesk. En arme dansers, die in deze moeilijke tijd, opgewarmd en wel, hun droomavond zien verdampen. Maar al doende leert men.

Zo ontwikkelt Scapino Ballet Rotterdam stapsgewijs een eigen streamingskanaal. Op Valentijnsdag ging het platform online. Scapino Streamt is een blijvertje, zo laat het Rotterdamse gezelschap weten. De komende tijd zijn er om te beginnen registraties te zien van eerdere hits, voor 4,99 euro per voorstelling (die 72 uur beschikbaar blijft): eerst het serene en contemplatieve Pas de Deux (2016) vol melancholieke duetten met pianist Michiel Borstlap live achter de vleugel, in maart en april het geraffineerde dansspektakel Pearl, (2012, registratie herneming 2020) op barokmuziek van Antonio Vivaldi, Tarquinio Merula en Robert de Visée, en in april en mei de gekmakende hoeveelheid inventieve danspasjes uit Henry (2015) op een sensationele soundscape van Richard van Kruysdijk.

De eerste twee zijn choreografieën van artistiek leider Ed Wubbe, Henry is gecreëerd door gastchoreograaf Itamar Serussi. Later volgen nog Wubbes All Hands on Deck (2019) met live-optreden van de Wëreldbänd, Cathedral (2019) van het Spaanse talent Marcos Morau en het dans-circusspektakel Ting! (2016) op livemuziek van de NITS.

Nog leuker wordt het wanneer makers speciaal voor Scapino Streamt dansfilms creëren, opgenomen op spannende plekken, zoals de Spaans-Zwitserse Alba Castillo, loops- & threads-expert Justin de Jager en rapper Dox (Unorthadox) in Rotterdam en choreograaf Joost Vrouenraets in Kerkrade. Scapino belooft ook kijkjes achter de schermen, interviews met choreografen en portretten van dansers. Een extra reden om de ontwikkeling van Scapino Streamt in de gaten te houden.

Stream hier het nieuwe danskanaal van Scapino: https://streaming.scapinoballet.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden