Tip

Avonduren: kijk zondag de livestream van het tragikomische Desperado, een avondje toptheater vol gebazel en flauwekul

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden.

Desperado Beeld Alice Piemme
DesperadoBeeld Alice Piemme

Vier doodgewone, zeg maar gerust saaie mannen onderbreken elke zaterdagmiddag even de sleur van hun dagelijks leven en hijsen zich in een cowboypak. Ze komen samen in hun tot saloon omgebouwde blokhut, hun mancave. Daar praten ze over... ja, waarover eigenlijk? Over het alledaagse getob, zonder uitgesproken drama, zonder opwinding. Eigenlijk praten ze over niets.

Leo, Bert, Harrie en Robin heten ze, en zij zijn de personages in het toneelstuk Desperado van Ton Kas en Willem de Wolf, in het Nederlandse theater vooral bekend als het duo Kas & De Wolf. Eenmaal verkleed in hun cowboypak veranderen ze in stoere kerels die niet voor elkaar willen onderdoen. O ja, eentje verkleedt zich niet als cowboy maar als indiaan. Waarschijnlijk omdat dat spannender is.

Desperado is zondag via een livestream bij het Vlaamse Podium19.be te zien in een opvoering van twee Brusselse gezelschappen, het Nederlandstalige Tristero en het Franstalige Enervé.

Kas & De Wolf schreven het stuk in 1995 en speelden de oerversie samen met Jim van der Woude en René van ’t Hof. Je ziet het voor je: vier tamelijk zonderlinge, sullige mannen die met de moed der wanhoop in potsierlijke travestie hun wekelijkse vluchtheuvel betreden. Daarna werd Desperado regelmatig gespeeld, ook in Vlaanderen, onder meer in een bejubelde voorstelling van Het Toneelhuis Antwerpen.

Afgrondhumor, zo bestempelde regisseur Bart Meuleman de sfeer van het stuk. Schrijver Griet Op de Beeck verwoordde het destijds in een recensie in De Morgen aldus: ‘Deze tekst is een prikkelend spel van ogenschijnlijk gebazel, vol herhalingen en flauwekul, maar in zijn slimme opbouw en ritmiek een huzarenstukje dat goeie acteurs kunnen kneden tot een topavond over de tragiek van het mens-zijn.’

‘Dus eh, dus ik zeg tegen die gozer, ik zeg...’ Zo luidt de openingszin van Desperado, tevens het startschot van eindeloos gelul in de ruimte. Het doet een beetje denken aan Becketts Wachten op Godot, maar waar in dat stuk voortdurend sprake is van onderliggende spanning, is het totale niets hier tot in het absurde doorgevoerd.

Desperado, 21/3 om 19.00 uur op Podium 19. Aanmelden en informatie: www.podium19.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden