Tip

Avonduren: In het Nite Hotel dwaal je door livestreams en digitale kunst

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Ga naar Nite Hotel, een interactief online podium voor livestreams en digitale kunst.

Herien Wensink
Still uit ‘Motel’  Beeld Foto NITE/Robin de Puy
Still uit ‘Motel’Beeld Foto NITE/Robin de Puy

Wat is dit voor plek? Een verlaten parkeerplaats in de woestijn. Stikdonker, overal asfalt en beton, en verder palmbomen en zand, zover je kijken kunt. Waar zijn we, in hemelsnaam?

In elk geval niet in Groningen, waar deze virtuele omgeving werd ontworpen. Guy Weizman, artistiek directeur van Nite, bedacht tijdens de eerste lockdown het innovatieve Nite Hotel, een interactief online podium voor livestreams en digitale kunst. Zijn hotel is tijdens de Open Nites nu opengesteld voor vijf interdisciplinaire kunstenaars, die de mogelijkheden van het platform verder mogen onderzoeken.

Hun werk wordt geafficheerd op billboards. Er is Rail Rat, van acteur en schrijver Tim Linde, componist Luke Deane en regisseur Jan Hulst. Vogue-redacteur Stephanie Afrifa presenteert Celestial Space. De gelauwerde fotograaf Robin de Puy ontwierp Motel en er is de Odyssey van regisseur Mateusz Staniak. Een vruchteloos rondtollende draaideur leidt naar de installatie All That Follows. Een intrigerend keuzemenu, waarin de toeschouwer met behulp van de muis kan navigeren, snel weg van die ongure parking.

Eerst maar naar Celestial Space, een scherp contrasterende oase van warme geel- en goudtinten. Afrifa creëerde een ‘safe space’ voor vrouwen van kleur, waar het ook voor sympathisanten prettig toeven is. In vijf ruimtes tonen vrouwelijke kunstenaars emancipatoire rituelen. We zien ‘braiding’, ‘roping’ en dans en horen poëzie. De eigenzinnige demonstratie paaldansen van model Sharné Georgianna is een krachtig feministisch statement. Alleen al bij Afrifa kun je eindeloos rondhangen, kijken, luisteren en leren.

Maar er is meer. Het omineuze Motel van Robin de Puy. Het fascinerende Rail Rat, met een hypnotiserende tekst maar nogal onvolkomen animaties. Een 83 minuten durende Odyssee. En All That Follows, een visueel gedicht van Mart van Berckel en Angela Herenda, waarin tekst, performance en beeldende kunst verrassend samensmelten, met fraaie beelden en evenzoveel hoofdbrekens tot gevolg.

Dat veel makers meerdere ruimtes creëerden, maakt dat je fijn kunt dwalen, maar soms ook het spoor bijster raakt. Een overkoepelend concept of narratief ontbreekt. En waarom zijn de animaties nog zo primitief?

Binnen de podiumkunsten is Weizman een pionier, die nieuwe virtuele mogelijkheden verkent, en dat is verheugend. Maar soms lijkt ook hij nog rond te tasten in het stenen tijdperk van de online kunst. Waarom niet beter gekeken naar vier decennia gamedesign?

Het is te hopen dat het spannende Nite Hotel zich ook in die richting nog ontwikkelt. Gas erop, en weg van die treurige parkeerplaats.

Open Nites, t/m 31/3 in het Nite Hotel, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

Still uit 'All That Follows' Beeld Foto NITE/ Angela Herenda + Mart van Berckel
Still uit 'All That Follows'Beeld Foto NITE/ Angela Herenda + Mart van Berckel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden