Tip

Avonduren: In ‘Aan Tafel’ onderzoeken theatermakers slavernij via hun eigen verleden

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Kijk zondag Aan Tafel van theatermaker Ayrton Fraenk.

Vincent Kouters
Aan tafel van Maas theater en dans Beeld Guido Bosua
Aan tafel van Maas theater en dansBeeld Guido Bosua

‘Ik ben zwart. Ik ben queer. En ik ben fucking trots.’ Als acteur en theatermaker Ayrton Fraenk dit zegt in de voorstelling Aan tafel, dan voel je dat als kijker in heel je lichaam. De kracht waarmee hij het zegt, die uit het diepste van zijn wezen lijkt te komen, mag een voorbeeld en inspiratie zijn voor iedereen die zit te kijken.

En dat kan weer. Op zondag 28 maart om 19.30 uur is de veelbesproken voorstelling van het Rotterdamse jeugdgezelschap Maas theater en dans als livestream te zien. Aan tafel werd bedacht en gemaakt door de jonge makers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk. Ze speelden deze eerder op 30 juni en 1 juli 2020, in het kader van Keti Koti, de jaarlijkse dag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Vanwege het succes en de enthousiaste publieksreacties heeft Maas besloten de voorstelling nu te livestreamen.

Aanvankelijk wilden de twee makers een groep jongeren regisseren in een voorstelling over het Nederlandse slavernijverleden. Maar toen dat door de coronamaatregelen niet mogelijk bleek, besloten ze zelf op het podium te gaan staan met spelers Elvis Rot en Ismaîl Mamo. Ze deden onderzoek naar hun eigen verleden en interviewden jongeren. Wat steeds weer terugkeerde: institutioneel racisme en het feit dat dit ingebakken is in al onze levens. Ook in dat van henzelf.

Aan tafel van Maas theater en dans Beeld Guido Bosua
Aan tafel van Maas theater en dansBeeld Guido Bosua

Dat is treurigstemmend, maar tegelijk is het bewustzijn ervan, weten dat er zoiets bestaat als institutioneel racisme, al een verandering ten opzichte van vroeger. Die bewustwording staat centraal in Aan tafel, aldus de makers. ‘Tijdens Keti Koti vieren we niet alleen feest, maar herdenken we ook. Door te herdenken betuigen we respect aan de slachtoffers en erkennen we het leed dat hen is aangedaan, maar benadrukken we ook dat onze geschiedenis in het verleden ligt. Dat we verder zijn, dat we wijzer zijn.’

Tegelijk moet er nog veel gebeuren. Daarom vinden Bel en Fraenk het belangrijk dat we ons blijven uitspreken, in het theater, overal. ‘Ook in Nederland hebben we nog steeds te maken met racisme en de gevolgen van slavernij en kolonialisme. Wij zullen ons in het verleden blijven verdiepen en verhalen van nu blijven vertellen, maar het is niet alleen aan ons om die verhalen te blijven vertellen. Het is ook aan jullie om te blijven luisteren, lezen, je uit te blijven spreken en actie te ondernemen.’

Aan tafel van Maas theater en dans, 28 maart, 19:30, via maastd.nl, tickets € 7,50

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden