Tip

Avonduren: Alarmerende lichaamstaal

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden. Zoals de dansvoorstelling over Greta Thunberg.

Our house is on fire, dansvoorstelling van Nicole Beutler Projects. Beeld Carl Thorborg
Our house is on fire, dansvoorstelling van Nicole Beutler Projects.Beeld Carl Thorborg

Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak geworden: Our house is on fire. Met die zin riep de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (18) de wereld op om in actie te komen voor het te laat is. Niet voor niets siert dat citaat haar eerste boek, over hoe een Zweedse tiener uitgroeide tot ’s werelds beroemdste klimaatspijbelaar.

Maar, vraagt choreograaf Nicole Beutler (51) zich af, voelen we nog wel de paniek die hoort bij deze oproep? Gaan de alarmbellen echt af? Of komen we pas in actie wanneer we de nadelige gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervinden? Zoals we ook pas massaal ten strijde trokken tegen de verspreiding van het coronavirus toen de gevolgen fysiek zichtbaar werden.

Om de impact van Thunbergs boodschap te versterken, maakt Beutler een fysieke vertaling van de beroemde quote van de Zweedse activist. Donderdagavond wordt de energieke en heldere dansvoorstelling live gestreamd vanuit Theater Frascati in Amsterdam. Tussen maart en juni volgt een tournee langs theaters.

Tijdens Our house is on fire geven acht dansers fysiek vorm aan de beroemde uitspraak. Ze spreken in gebarentaal, vormen met hun lichamen letters, bestrijden rook en vuur in beschermende pakken en creëren een waarschuwend koor van in strak lycra gehulde avatars. Tot de kruin bedekt met deze gevlekte tweede huid sluipen ze over een witte catwalk, om acrobatisch de beroemde woorden te visualiseren. Daarbij hebben ze elkaar hard nodig: in hun eentje storten de letters in elkaar en stokt hun oproep.

Ondertussen flitsen videobeelden voorbij van hoe de wereld walmt en horen we een alarmerende compositie vol loeiende sirenes. Componist Gary Shepherd zette de uitspraak om in morsesignalen en gebruikte die samen met samples van Thunbergs toespraken als basis voor muziek en geluid. Alle hectiek is echter zo gestileerd gechoreografeerd dat er ruimte blijft voor verstilling, gevoel en bezinning.

Beutler maakte Our house is on fire in oktober bij het Zweedse dansgezelschap Norrdans. Nu studeert ze de voorstelling opnieuw in met jonge Nederlandse dansers, alsof ze met lichamen een megafoon creëert voor Thunbergs gevleugelde woorden. Als we niet willen wachten tot de eerste baby ter wereld komt met plastic in zijn of haar maag, beginnen we nu met blussen.

Our house is on fire van Nicole Beutler Projects, 11/2, livestream op Theater Frascati Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden