Avondje voor de buis? Dit moet u vandaag kijken op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, is te gast bij Zomergasten Beeld anp
Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, is te gast bij ZomergastenBeeld anp

Zomergasten
NPO 2, 20.25 UUR

Te gast is de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Hij neemt fragmenten mee van onder meer de film Mississippi Burning en voetballer Abdelhak Nouri. Vanwege Van der Laans fysieke gesteldheid is de uitzending eerder opgenomen.

De Alarmcentrale
SBS 6, 20.30 UUR

Presentator André van der Toorn kijkt mee met de Nederlandse hulpdiensten in Frankrijk en ontmoet zo onder andere de door pech achtervolgde familie Zwirs. Hun auto haperde en vader Harco moet ook nog naar het ziekenhuis met een blindedarmontsteking.

De herontdekking van de wereld
CANVAS, 21.15 UUR

De Vlaamse gerechtsarts Wim De Velter reist in de voetsporen van zijn voorbeeld Edmond Locard (1877-1966). In 1910 opende Locard de jacht op boeven met 's werelds eerste laboratorium voor misdaadonderzoek.

Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert
CANVAS, 23.30 UUR

Een jaar uit het leven van de 87-jarige schrijver en dichter. We zien hem in zijn dagelijkse praktijk (kopje thee, sigaretje, glaasje wijn) en horen gesprekken met vrienden en zijn dochters. 'Wie ik ben, weet ik nog steeds niet.'

Dichter Remco Campert: 'Wie ik ben, weet ik nog steeds niet' Beeld Marcel Wogram
Dichter Remco Campert: 'Wie ik ben, weet ik nog steeds niet'Beeld Marcel Wogram

Naziha's lente
NPO 2, 23.35 UUR

Het verhaal van moeder Naziha, wiens gezin ooit werd bestempeld als 'een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam'. Als alleenstaande krabbelde ze op en vecht ze nu voor een betere toekomst voor haar tien kinderen.

Kenny B
NPO 3, 23.35 uur

Voor het eerst sinds zijn hit Parijs ging Kenny B in de winter van 2015-2016 terug naar zijn vaderland Suriname. Documentairemaker Walter Stokman reist mee en praat met de zanger over zijn tijd als politiek commissaris in het Nationale Leger.

undefined


Bride Flight (Ben Sombogaart, 2008)
NPO3, 20.30-22.40 uur

Met dezelfde regisseur, dezelfde scenarioschrijver, cameraman, editor en producenten is het geen verrassing dat Bride Flight in meerdere opzichten aan zijn voorganger De tweeling (2002) doet denken. Het verhaal omspant opnieuw bijna een heel mensenleven. Lotsverbondenheid, familiegeheimen en de Tweede Wereldoorlog spelen weer een grote rol, in dit kundig en fraai ogend historisch drama. Centraal staan vier emigranten die begin jaren vijftig naar Nieuw-Zeeland trokken en wier levens een uiteenlopende wending nemen. Wel blijven ze elkaar ontmoeten, omdat ze nu eenmaal in dat beroemde vliegtuig zaten dat in een recordpoging de oceaan over vloog. De wederwaardigheden van de personages worden sober en doelmatig in beeld gebracht, waarbij de acteurs volop de gelegenheid krijgen te schitteren. Dat doet vooral Karina Smulders, die met haar indrukwekkende vertolking van een vrouw die met de verkeerde man is getrouwd, de film draagt. Zelden keek iemand mooier ongelukkig en verlangend tegelijk.

undefined

Sissi die junge Kaiserin / Sissi Schicksaljahren einer Kaiserin (Ernst Marischka, 1955 / 1956 / 1957)
Net 5, 17.50-20.00 uur / 20.00-22.10 uur / 22.10-00.20 uur

Zoetigheid, en dan bepaald niet in verstandige doses, biedt Net5 door de complete Sissi-trilogie uit te zenden. Romy Schneider was nog maar 17 toen ze wereldberoemd werd door haar snoezige optreden in deze uitbundig gekostumeerde smartlappenreeks. We leren haar kennen als de jonge, wispelturige Elisabeth in Beieren; in deel twee heeft ze het als kersverse keizerin van Oostenrijk moeilijk met het hofleven, terwijl ze in het slotstuk een zware ziekte krijgt en de liefde van het Italiaanse volk verovert. Schneider zou het personage nog één keer vertolken in Luchino Visconti's barokke, somber-zwoele Ludwig (1973), maar dat antigif staat bij Net5 helaas niet op het programma.

undefined

Pride (Matthew Warchus, 2014)
BBC 2, 23.00-00.50 uur

Zo ging het echt, in het door de stakingen verdeelde Groot-Brittannië van de jaren tachtig: een groepje homoseksuelen uit Londen besloot geld in te zamelen voor de mijnwerkersgezinnen. Die geste splijt zowel de eigen als de te helpen gemeenschap. Gelukkig is er weinig in Pride wat níét plotsklaps verbroedert middels een handdruk, speech, disco-dansnummer dan wel rondslingerende dildo. De film volgt een onvervalst feelgoodschema, maar ontroert dankzij de exquise acteurs, onder wie Imelda Staunton (Harry Potter) als onverzettelijke Welshe moederkloek en de Britse comedygrootheid Bill Nighy (Love Actually) in een voor zijn doen ingetogen rol als oud-mijnwerker. Meest verrassend: Dominic West (The Wire) als flamboyante gay-actievoerder.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997)
BBC 1, 00.20-02.15 uur

Atoomgeleerde Julia Kelly (Nicole Kidman) en legercommandant Thomas Devoe (George Clooney) zitten achter een stel terroristen aan. De talloze plotgaten vormen eigenlijk het grootste gevaar. Hoe kan Devoe bijvoorbeeld het New Yorkse hotel bestormen waar de slechterik zich ophoudt, zonder agenten bij de uitgang te plaatsen? En waarom maakt die terrorist, een belijdend moslim, een kruisteken als hij met de bom het vliegtuig in stapt? Zulke idiote zaken vergallen makkelijk het kijkplezier, maar je kunt het ook omdraaien en bij wijze van spel zo veel mogelijk fouten verzamelen. De website moviemistakes.com biedt dan prima ondersteuning: enthousiaste filmnerds verzamelden daar zo'n vijftig verhaal- en continuïteitsfouten uit The Peacemaker op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden