FilmrecensieAva

Ava voegt zich in het rijtje films met vrouwen als vechtmachines ★★★☆☆

Berend Jan Bockting
Jessica Chastain als huurmoordenaar in Ava. Beeld
Jessica Chastain als huurmoordenaar in Ava.

Het is een bescheiden trend in het genre: de rauwe rechttoe-rechtaan actiefilm met een gerenommeerde Amerikaanse karakteractrice in de hoofdrol. Niet als de klassieke femme fatale naast of tegenover de man, maar in de gedaante van compromisloze, opzichzelfstaande vechtmachine – in een vorig Hollywood de rol die louter aan mannen werd toebedeeld.

Het recente filmgolfje begon zo ongeveer met Scarlett Johansson in Lucy (2014) van Luc Besson, jaren nadat de Fransman in zijn thuisland al het goede voorbeeld had gegeven met de huurmoordklassieker Nikita (1990). Recente navolging kwam van Charlize Theron in Atomic Blonde (2017) en Jennifer Lawrence in Red Sparrow (2018). In de superheldenslipstream van Wonder Woman en Captain Marvel zal de trend de komende jaren vermoedelijk eenvoudig aanhouden – een vervolg op Atomic Blonde is in elk geval aangekondigd.

Jessica Chastain voegt zich in het redelijk geslaagde Ava vrij moeiteloos bij dit gezelschap stoïcijnse actieheldinnen, als uiterst kundige huurmoordenaar in dienst van een geheimzinnige organisatie. Waar het regisseur Tate Taylor (The Help, The Girl on the Train) ontbreekt aan finesse tijdens de actiescènes – te dertien in een dozijn voor woorden – brengt hij de getroebleerde achtergrond van zijn titelpersonage niet onaardig voor het voetlicht. In dat stoïcijnse voorkomen verschijnen in bovengemiddeld tempo barsten. Er is wat goede wil voor nodig om het te zien, maar Ava voegt een snuf eigenheid toe aan de trend.

Chastains Ava worstelt niet alleen met opdrachtgevers die zich, vermoedelijk, tegen haar hebben gekeerd, ze ondervindt op allerlei manieren de nadelen van het huurmoordenaarsbestaan. Er is een ex-verloofde, die ze jaren geleden op stel en sprong verliet en die inmiddels samenwoont met haar zus, die ze ook al jaren niet heeft gezien. En er is een zieke moeder, die na een hartaanval in het ziekenhuis is beland. Dramatisch gezien het juiste moment om ook Ava’s weggedrukte neiging tot verslaving te laten opspelen: iets met drank en drugs.

Regisseur Taylor slaagt er nooit echt in het drama en de actie soepel samen te voegen, maar Chastain is gelukkig goed genoeg om ook een middelmatige film te dragen. Haar tegenspelers, onder wie Colin Farrell en John Malkovich als de mannen die achter de schermen aan de touwtjes denken te trekken, acteert ze moeiteloos van het doek.

Actie

Regie Tate Taylor

Met Jessica Chastain, Colin Farrell, John Malkovich, Common

97 min., in 108 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden