PodcastAuxvaart

Auxvaart draait om één vraag: welke muziek wil je op je uitvaart? ★★★☆☆

null Beeld De Stroom
Beeld De Stroom

Vraag een gast om drie liedjes te selecteren voor zijn of haar eigen uitvaart en gebruik die als vertrekpunt voor een gesprek over leven en dood. Hoe vruchtbaar dat idee is, maken de eerste vier afleveringen van Auxvaart duidelijk, een podcastserie van Dieuwertje Heuvelings, die jarenlang playlistsamensteller van Spotify was en daarop de sappige sleutelroman Auxiety baseerde.

De gesprekken zijn geanimeerd, boeiend en vooral zeer verschillend. Drie kwartier praten met kunstenaarskind Dotan levert iets heel anders op dan drie kwartier met de Almeerse rapper Sor, alleen al qua voertaal: licht geaffecteerd ‘ofzo’, ‘zeg maar’ en ‘grappig’ bij Dotan, veel leen-Engels bij Sor.

Dat Heuvelings het basisgegeven losjes hanteert, is een kracht en een zwakte. De vrijelijk meanderende gesprekken gaan vaker over het leven dan over de dood: de gasten vertellen over werk, muziek en de klippen die ze moesten omzeilen.

Dotan vertelt mooi over zijn moeizame coming-out, zelfs in ‘tolerant Amsterdam’. Sor praat over zijn auto-immuunziekte, vastgesteld nadat hij plotseling (en gelukkig tijdelijk) blind en doof was geworden.

Soms zou je Heuvelings willen influisteren dat ze het haar gast iets moeilijker moet maken. Als hij nu zou sterven, in welk opzicht zou hij dan zijn tekortgeschoten? Wat zou op de uitvaart gezegd kunnen worden dat pijnlijk én waar is?

Qua kleur, sekse en geaardheid zit het met de diversiteit wel goed – zanger Glen Faria en presentatrice Nellie Benner gingen Dotan en Sor voor – maar de gasten zijn tot dusver allemaal millennials uit Amsterdam.

Tegelijkertijd is de gastenkeuze een kracht. Heuvelings lijkt haar gesprekspartners goed te kennen, ze voelen zich onbedreigd en stellen zich open. En passant laat ze merken zich goed te hebben voorbereid. Als Sor Killed Before van Young Thug laat horen, weet ze dat de rapper in dat nummer vertelt over de periode dat de codeïnehoestdrank lean hem verlammingsverschijnselen bezorgde. Sor had zich het raakvlak met zijn eigen ervaringen nog niet gerealiseerd. Het levert een mooie passage over zijn geloof op.

De muziek? Dotan kiest Sufjan Stevens, Bon Iver en James Taylor; Sor komt met Young Thug, James Blake en Kendrick Lamar, maar meer dan dertig seconden per nummer mag Heuvelings niet laten horen. Dat je ze na het gesprek alsnog wilt beluisteren, zegt iets over Auxvaart.

Auxvaart

★★★☆☆

Door Dieuwertje Heuvelings voor De Stroom. Te beluisteren via Spotify en andere platforms.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden