Review

Auteurs zoeken 'erkenning voor rechten van de plant'

Vruchtbare aarde voor de Partij voor de Planten.

Beeld Studio V.

Knuffelen en praten met bomen is danig uit de mode geraakt. Daartegenover staat de rijpende wetenschap dat bomen geen objecten, maar levende wezens zijn. Met die notie oogstte Peter Wohlleben vorig jaar al succes in zijn Het verborgen leven van bomen.

Bomen en planten zijn net mensen; voor die zienswijze plaveiden Plato, Linnaeus en Darwin al de weg. In Briljant groen onderbouwen de Italiaanse bioloog Stefano Mancuso en wetenschapsjournalist Alessandra Viola die theorieën nu met de jongste wetenschappelijke inzichten. Wat blijkt: naast de vijf menselijke zintuigen bezitten planten er een stuk of vijftien extra. 'Ze voelen en berekenen zwaartekracht, elektromagnetische velden en vochtigheid, en kunnen de concentratie van allerlei chemische stoffen berekenen'.

Briljant groen - De intelligentie van planten (non-fictie)
Stefano Mancuso & Alessandra Viola
Uit het Italiaans vertaald door Etta Maris.
Cossee; 176 pagina's; euro 22,99.

Bomen en planten kunnen heel goed zonder ons, omgekeerd zou de mens zonder hen niet overleven. In de ogen van Mancuso en Viola stampt de mens als een blinde olifant door de porseleinkast van moeder Natuur: elk jaar sterven duizenden soorten planten uit.

De wetenschappelijke inzichten - zonder ook maar een spoortje zweverigheid beschreven in bondig en overtuigend proza - leiden tot een soort manifest. 'Wij mogen niet onachtzaam omgaan met planten, de willekeurige vernietiging van planten is niet te rechtvaardigen.' De auteurs zoeken 'erkenning van de rechten van de plant'. Ze zijn niet tegen het gebruik van planten, maar bepleiten een herwaardering van het groen: voor planten en bomen bestaan nauwelijks 'regels om hun waardigheid te beschermen'. De tijd lijkt er rijp voor. Het zou zomaar eens in vruchtbare aarde kunnen vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden