ZEVEN VRAGEN

Australië doet mee met een video, in Ahoy zitten 3.500 fans. Hoe ziet het coronasongfestival er over twee weken uit?

De organisatie van het Songfestival is al sinds de overwinning van Duncan Laurence in 2019 in Tel Aviv bezig met de voorbereidingen. Welke invloed hebben de coronamaatregelen op het evenement? Zeven vragen over het Eurovisie Songfestival.

Rotterdam Ahoy wordt gereedgemaakt voor het Eurovisiesongfestival. Op 18, 20 en 22 mei vinden hier de halve finales en de finale plaats. Beeld ANP
Rotterdam Ahoy wordt gereedgemaakt voor het Eurovisiesongfestival. Op 18, 20 en 22 mei vinden hier de halve finales en de finale plaats.Beeld ANP

Wanneer is het Songfestival ook al weer?

De halve finales zijn op dinsdag 18 en donderdag 20 mei. De finale is op zaterdag 22 mei. Als gastland is Nederland, vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy met Birth of a New Age, daarvoor automatisch gekwalificeerd.

Hoeveel fans mogen in het Rotterdamse Ahoy aanwezig zijn?

In een normaal jaar hadden er zo’n 9.000 toeschouwers bij kunnen zijn. Door de coronacrisis zou er eigenlijk geen enkele fan aanwezig mogen zijn. Toch zitten er straks, bij zes repetities en drie shows, zeer waarschijnlijk 3.500 toeschouwers in Ahoy. Het Songfestival is namelijk aangemerkt als Fieldlab-experiment.

Het verschil met voorgaande jaren zal vooral te zien zijn op de vloer voor het podium. Daar stonden altijd fans uit alle hoeken van Europa met vlaggen op hun wangen en in hun handen, maar tickets voor staanplaatsen worden dit jaar niet verkocht. De variëteit aan vlaggen zal sowieso beperkt zijn, want door de reisbeperkingen zal het gros van de toeschouwers uit Nederland komen. Op de vloer is dit jaar de ‘green room’, waar deelnemers tussen de liedjes door worden geïnterviewd. Op de tribune hoeven bezoekers geen anderhalve meter afstand te houden.

Is het toestaan van al die toeschouwers wel verantwoord?

Sietse Bakker, hoofdproducent van het Songfestival: ‘We hebben veel geluisterd naar experts, ziekenhuizen, huisartsenposten, GGD’s en Andreas Voss, die de Fieldlabs begeleidt en ook in het Outbreak Management Team zit. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat het verantwoord is. Dat vindt het kabinet ook, anders had het er geen toestemming voor gegeven.’ Als de intensive care de komende weken verder volstroomt met coronapatiënten, haalt het kabinet mogelijk alsnog een streep door het besluit.

‘Voor crew, journalisten en deelnemers is een aparte coronateststraat gebouwd, waar ze zich eens in de 48 uur moeten laten testen’, zegt Bakker. ‘Toeschouwers moeten vooraf een negatieve coronatest laten zien en mogen hun mondkapje pas afdoen als ze zitten.’

Sietse Bakker, hoofdproducent van het Songfestival. Beeld ANP
Sietse Bakker, hoofdproducent van het Songfestival.Beeld ANP

Reizen alle deelnemers af naar Rotterdam?

Van alle Europese deelnemers komt alleen Belarus niet naar Rotterdam. Met corona heeft dat weinig te maken: de inzending van het land gaf blijk van sympathie voor het regime van president Aleksandr Loekasjenko en botste daardoor met de regels van het Songfestival, die politieke uitingen in de liedjes verbieden. De European Broadcast Union (EBU), de koepel van Europese publieke omroepen die eindverantwoordelijk is voor het evenement, verbood daarom de deelname. Vooralsnog lijkt het erop dat alle andere Europese landen wel komen, zegt Bakker.

Alleen Australië, de enige niet-Europese deelnemer, is vanwege reisbeperkingen afgehaakt. De Australiërs doen wél mee aan de competitie. In plaats van met een live-optreden doen zij dat met een vooraf opgenomen video. Ook Europese landen hebben die achter de hand, zodat onverhoopte reisbeperkingen of een positieve coronatest binnen de delegatie ook hun deelname niet in de weg zitten.

Is deelname door middel van een bandje wel eerlijk?

‘Ik geef het meteen toe: het is een verschil’, zegt Twan van de Nieuwenhuijzen, de wedstrijdleider. ‘Maar we moesten een alternatief hebben: de EBU wilde dat het Songfestival dit jaar hoe dan ook zou doorgaan, ook als deelnemers niet in staat zouden zijn om af te reizen.’

Alle landen kregen een uur de tijd waarin ze drie keer live hun nummer opnamen, zegt Van de Nieuwenhuijzen. Het decor bepaalden ze zelf, al moest het in een studio en golden dezelfde regels als in Ahoy: gebruik van water was bijvoorbeeld verboden. Van de drie opnamen zonden ze de beste naar Hilversum. Om te garanderen dat alles zuiver verliep keek Van de Nieuwenhuijzen met drie anderen, onder wie een notaris van Ernst & Young, bij alle 39 landen het volle uur via een webcam mee. De gekozen uitvoering moest binnen dat uur worden ingestuurd.

Voordeel van zo’n video voor artiesten is de ontspannen sfeer: ze hoeven niet live op te treden met het idee dat 180 miljoen mensen toekijken. Nadeel is het gebrek aan decor: in Ahoy hangen 1.782 lampen en is voor 1.556 meter aan LED-strips aangebracht. 24 camera’s registreren de optredens. In de Australische studio zal het soberder zijn.

Gaat Nederland weer winnen?

Die kans is klein, als we de bookmakers moeten geloven. Op de site Eurovisionworld, dat kijkt naar noteringen van achttien grote wedkantoren, staat Nederland op de 30ste plaats van de 39. Wie bij Bet365 1 euro inzet of Jeangu Macrooy, kan 401 euro winnen. Malta is de grote favoriet: wie 1 euro inzet op de zangeres Destiny met haar nummer Je me casse, wint mogelijk 4 euro. Ook Frankrijk, Zwitserland en Italië maken goede kans.

Klopt het dat Lady Gaga optreedt?

Eind april was er opschudding onder Songfestival-fans. Wie op Google ‘Lady Gaga’ en ‘evenementen’ intikte, zag dat op finaledag 22 mei om 21.01 uur een optreden van haar gepland stond in Ahoy. Bakker ontkende destijds op Twitter dat Lady Gaga was geboekt.

‘Ik zeg niet dat ze niet komt’, zegt Bakker nu. ‘Ik hoop alleen dat ze een kaartje heeft als ze voor de deur staat. Zonder gekheid: ze komt niet optreden. Iemand heeft Google gevoed met verkeerde informatie.’ Afrojack, Davina Michelle, Duncan Laurence, Glennis Grace, Wulf en een jong klassiek orkest treden wél op.

Achtergrondzangers niet live

Voor het eerst in de geschiedenis hoeven achtergrondzangers niet live te zingen. De organisatie heeft dat besloten omdat de maximale grootte van een delegatie vanwege de coronamaatregelen is gereduceerd tot twintig, zegt wedstrijdleider Twan van de Nieuwenhuijzen. In voorgaande jaren kwamen landen soms met wel veertig personen. ‘Nu hoeven ze niet vier achtergrondzangers mee te nemen, maar kan dat gewoon via de band.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden