Audiovisueel pionier

De televisiestudio’s in Bussum bestonden nog niet. In de jaren vijftig togen redacteuren van de actualiteitenrubrieken als Aad van den Heuvel, Kees van Langeraard en Herman Wigbold met hun opnamen naar Den Haag....

Bob Kommer, die 21 februari op 89-jarige leeftijd in Den Haag overleed, was de pionier en nestor van de audiovisuele industrie in Nederland. Al voor de oorlog maakte hij als amateur filmopnamen. In 1946 vestigde hij zich als portretfotograaf in Den Haag, waar hij met eigenhandig gemaakte apparatuur foto’s ontwikkelde en afdrukte. In 1952 begon hij te filmen en richtte Studio Bob Kommer op.

Naast talloze opdrachtfilms vervaardigde hij op eigen initiatief in 1965 een film over de Haagse schilder Co Westerik, waarmee hij als filmer een zekere bekendheid zou krijgen. Zijn bedrijf was toen al uitgegroeid tot een toonaangevende audiovisuele onderneming met een productietak en een aparte geluidsafdeling. Cineasten als Otto van Neijenhoff en Herman van der Horst werkten met hem. Als specialist op het gebied van samengaan van beeld en geluid werd hij ingeschakeld voor de Nederlandse paviljoens op de wereldtentoonstellingen van Montreal en Osaka, de inrichting van het Evoluon en Imax theaters, waaronder het Omniversum.

Met de opkomst van de televisie begon Bob Kommer aan een nieuw avontuur waarin hij een pioniersrol vervulde: mediatrainingen. Topmensen uit het bedrijfsleven (Shell en VNO waren vaste klanten) en de politiek (onder anderen Pieter Winsemius) werden in zijn studio aan de Van der Spiegelstraat door televisiejournalisten als Wim Bosboom, Charles Schwietert en Gerard van der Wulp getraind op het beantwoorden van vragen.

Kommer was een bescheiden en aimabele man die later advies- en bestuursfuncties zou vervullen bij de Nederlandse Bioscoopbond en de Vereniging van Audiovisuele Producenten (VAP). In 1990 nam Bob Kommer afscheid van zijn bedrijf dat nog een aantal jaren werd voortgezet door derden. In 1996 ging Kommers voormalige geluidtechnicus Ronald Nadorp samen met diens zoon Jeroen verder met Bob Kommer Soundstudio’s, zodat zijn naam blijft voortleven in de Haagse audiovisuele wereld.

Kommer zelf bleef tot op hoge leeftijd gefascineerd door nieuwe ontwikkelingen op mediagebied zoals internet. Hij was continu op zoek naar moderne technieken om opnamen sneller te kunnen monteren. Hij bleef tot zijn dood scherp van geest en wist nog een programma te downloaden om sneller internetvideo’s te bekijken. Op zijn crematie werd zijn levensloop ook aan de hand van een video getoond.

Peter de Waard

Mail: p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden