PodcastrecensieDe affaire

Audiotour De affaire dwingt tot het maken van levensbepalende keuzen ★★★★☆

Tijdens deze audiowandeling van Firma Mes weekt de stem van actrice Roos Eijmers de wandelaar los uit de realiteit. Even lijkt alles mogelijk.

Vincent Kouters
null Beeld Firma Mes
Beeld Firma Mes

Je loopt door de Boekhorststraat in Den Haag. De stem van actrice Roos Eijmers zegt dat je een steegje in moet gaan. Daar staan drie paaltjes. Die paaltjes vormen twee poortjes. Je krijgt de volgende keuze. Geloof jij in een uitgestippeld pad, een vooraf bepaalde blauwdruk van je leven? Loop dan door het linker poortje. Of geloof jij dat het leven niet meer is dan een reeks toevalligheden? Loop dan door het rechter poortje.

De Haagse theatergroep Firma Mes maakte een ‘wandelpodcast’ genaamd De affaire. Dit is geen gewone audiotour. De groep wil je laten nadenken en dwingt je tijdens het lopen om levensbepalende keuzen te maken. Je kunt de wandeling doen wanneer je zelf wilt: koptelefoon op, podcast aan en lopen maar. Ze hebben zelfs twee versies gemaakt. Eentje specifiek voor in Den Haag (die is aan te raden) en een algemene, die je overal op de wereld kunt lopen.

Het begint als een doodnormale audiotour met informatie over de architectuur van de straat waarin je loopt. Al snel wordt die structuur losgelaten en gaat het over existentiëlere zaken. Je krijgt de keuze voorgelegd om door de Doubletstraat (met zijn raamprostitutie) te lopen of een omweg te maken. Eijmers vraagt, terwijl je daar loopt, of je zou liegen over vreemdgaan. Uiteindelijk wordt de wandelroute helemaal losgelaten en spoort ze je aan om te verdwijnen in de stad. ‘Jij krijgt nu de kans om te ontsnappen.’

Firma Mes slaagt erin om je even los te weken van het dwingende ritme van je normale leven. Dankzij muziek en geluidseffecten (vogels, stadsgeluiden en stemmen) krijgt de stad een filmische glans. Even ziet de wereld eruit als een plek waar alles mogelijk is. Dat is de romantische droom die De affaire met succes verkoopt.

De affaire

Theater

★★★★☆

Door Firma Mes

Onder andere te beluisteren via Apple Podcasts en Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden