Drama

Attenberg

Licht absurdistisch

Kevin Toma

Ze houdt niet van mannen. Denkt ze. Liever kijkt ze naar meisjesborsten, maar ook die winden haar niet op. Is ze dan a-seksueel, vraagt de jonge Marina zich af. Geen makkelijke vraag om te beantwoorden, zeker niet in het uitgestorven industriecomplex waar ze, samen met haar terminaal zieke vader en boezemvriendin Bella, haar dagen slijt.

Attenberg is een coming of drama zoals geen ander. Zelden werd de volwassenwording van een meisje in zulke beheerste, a-emotionele beelden gegoten. Aan die strenge stijl en het afgeplatte acteerwerk kun je zien de film een zusje is van het internationaal zeer succesvolle Dogtooth (2009); regisseur-scenarist Athina Rachel Tsangari was een van de producenten van Dogtooth, terwijl beide films door cameraman Thimios Bakatakis werden gedraaid, en Dogtooth-regisseur Giorgos Lanthimos in Attenberg een van de hoofdrollen speelt.

De films delen ook iets van hun thematiek: steeds gaat het om jongeren die graag volwassen willen zijn, maar nog niet weten hoe dat moet. In Dogtooth zitten de personages opgesloten in het ouderlijke huis; in Attenberg komt Marina nooit buiten het door haar vader ontworpen industrieterrein.

Veel scènes uit het licht-absurdistische Attenberg hebben een bijna ceremoniële glans. Terwijl Marina de sterke band met haar vader vooral met lange gesprekken en kinderlijke spelletjes onderzoekt, wordt haar hechte vriendschap met Bella benadrukt in scènes waarin ze in over het terrein dansen elke stap en wending van het hoofd synchroon.

Zelfs de seksuele verkenningstocht die Marina met een zakenman voortzet, voltrekt zich als een langzaam, soms haperend ritueel. Dat past bij iemand die mensen maar rare wezens vindt, en toch voorzichtig wil uitzoeken wat haar eigen plaats in dat vreemde universum is.

Hoofdrolspeelster Ariane Labed kan goed overweg met de onderkoelde, uitgebeende stijl van de film, en zet Marina neer als iemand die afwisselend onzeker en gedecideerd, naïef en vroeg wijs is. Ze won er op het Filmfestival van Venetië terecht de prijs voor Beste Actrice mee.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden