Review

Atte Jongstra blijft hangen in oppervlakkig gebabbel

Beeld RV

Identiteit is niet vastomlijnd, niet iets dat bestaat, maar fluïde, het vloeit en stroomt, betoogt Atte Jongstra in Het fluïde tijdperk - Beeldende kunst, identiteit en ondernemen. De auteur van meerdere autobiografische boeken (Familieroman, De tak van Salzburg) en zelfverklaard 'zelfontwijker' demonstreert het in deze bundel met teksten waarin de samenhang te vinden is in het gebrek eraan: de 'essays' volgen elkaar op via associatie, invallen en merkwaardige google-resultaten. We lezen onder andere over Jongstra's Franse kersenboom, over William Turner, de ontstaansgeschiedenis van de rollator, en Vikingvorst Knoet II. Jongstra is beïnvloed door de surrealisten, dada en de patafysica, en in zijn voorliefde voor het fragmentarische en kernloze een onvervalst postmoderne schrijver.

Atte Jongstra, Het fluïde tijdperk, non-fictie

De Arbeiderspers; 288 pagina's; euro 24,50.

Dat Het fluïde tijdperk meandert van scatologie naar Osdorp Posse naar cultureel ondernemerschap moeten we dan ook zien in het licht van de openingsbewering: wie wil weten wie Jongstra is, moet mee op de stroom van associatie en toeval. Hij is wat hij schrijft, ziet en leest.

Daar is in essentie niets tegenin te brengen, en tegelijkertijd heel veel. Dat identiteit fluïde is wordt met nogal wat zelfgenoegzame, flauwe waterbeeldspraak ingeleid ('de groei van de wereldbevolking is tsunami-achtig' en 'Naar de precieze betekenis van 'identiteit' wordt al millennia lang gevist'), maar eigenlijk zegt Jongstra niets nieuws. Over de socioloog Zygmunt Bauman en zijn beroemde concept 'vloeibare moderniteit' horen we hem niet. Het blijft bij oppervlakkig gebabbel. Citaten en ideeën praat hij aan elkaar als een radio-dj: 'Leuk.' Had hij de moeite genomen om mooiere zinnen te schrijven en niet te blijven hangen in clichés ('Het was even slikken'), dan waren we misschien nog bereid mee te surfen op de golven van zijn ik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden