Astronautje, leef je nog?

Toneelstuk over de ruimte voor jonge kinderen

Is de maan van kaas? Je zou het zeggen, maar in de voorstelling André het Astronautje wordt het ook onderzocht. Vier kinderen uit het publiek vertellen wat ze van het stuk vonden.

Sara Beeld Daniel Cohen

Wat als je opa toevallig een raket in de schuur heeft staan en je huisvriend - een hysterische muis - stellig beweert dat de maan van kaas is gemaakt? Dan leen je die raket en lanceer je jezelf de ruimte in om te onderzoeken of die maan echt een zwevende brok roquefort is.

Tenminste, dat gebruikt het avontuurlijk ingestelde jongetje André in de muzikale kindervoorstelling André het Astronautje als excuus om een ruimtereis te ondernemen.

De nieuwe theaterproductie, bedoeld voor kinderen tussen 3 en 8 jaar, is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Neerlands bekendste astronaut, André Kuipers. Op 28 maart, Tweede Paasdag, gaat de voorstelling, met hoofdrollen voor Roos van Erkel (Roos), Daan van Rijssel (Daan), Rick de Vries (André) en Ida Verspaandonk (Olivia, het vriendinnetje van André), in première in het Delftse theater De Veste.

Mahlet Beeld Daniel Cohen

Enthousiast

In Schouwburg Amstelveen, waar onlangs try-outs werden gehouden, vond de Volkskrant vier jonge theaterbezoekers bereid de voorstelling te recenseren. Maak kennis met Sven (3 jaar, slaapt onder een astronautendekbed), Mahlet (5 jaar, is toevallig jarig), Lena en Sara (5 jaar, vriendinnetjes van Mahlet). Ze lopen over van enthousiasme, maar concentreren is voor hen nog niet zo makkelijk. Opschieten met die vragen dus. Wie vonden ze het leukst op toneel?

'Muis!', roepen Mahlet en haar vriendinnetje Lena in koor. 'Ik ook', zegt Sara. Waarom? 'Omdat ze zo grappig lachte', zegt Mahlet. Hoe dan? De twee vriendinnetjes persen een schel, wat angstaanjagend geluid uit hun keeltjes. Zo dus.

Sven vond Muis ook wel komisch. Maar het personage André vond hij toch indrukwekkender, 'omdat hij een stuk kaas voor Muis op de maan legde', een aardig gebaar van André nadat Muis intens verdrietig was geworden toen de maan toch niet van kaas bleek te zijn.

Lena Beeld Daniel Cohen

Net iets te jong

Over de liedjes in de voorstelling zijn de vier unaniem: 'Leuk.' Maar van de songteksten van Claudia de Breij kunnen ze zich geen woord herinneren. Behalve dat de maan gemaakt is van zand en steen en dus níét van kaas, is hun ook weinig bijgebleven van de educatieve fragmenten over raketten, brandstof, ruimteafval en ruimtevaart. Maar misschien zijn Sven, Mahlet, Lena en Sara daar ook nog net iets te jong voor.

Stel dat ze zelf naar de maan mochten gaan, wat zouden ze dan meenemen? Mahlet: 'Mijn moeder, brood en toetjes.' Ook Sven en Lena nemen hun mama mee. Of wacht, Sven zou ook de Nederlandse vlag willen meezeulen. Mahlet besluit daarop álle vlaggen van álle landen van de wereld mee te nemen. Waarom allemaal? Wil Mahlet ruimtewezens soms duidelijk maken dat de maan al van planeet aarde is? Haar vriendin Lena lacht de verslaggeefster uit: 'Ruimtewezens bestaan helemaal niet.'

Maar volgens Sven bestaan ze wel degelijk en ze wonen op Pluto. De ruimtewezens lijken op astronauten, meent hij. Alleen dragen ze zwarte pakken en leven ze op een dieet van stenen.

Sven Beeld Daniel Cohen

Te witte astronautenkleding

Over de astronautenpakken in de voorstelling gesproken: Lena en Mahlet vinden ze veel te wit. Als zij hun eigen ruimtekleding mochten ontwerpen, dan zou die paars of roze zijn. 'Met hartjes en bloemetjes en slingertjes.'

Lena weet wel hoe ze haar tijd zou doorbrengen als ze een week op de maan mocht logeren. 'Gewoon een beetje zweven.' Voor Mahlet is een weekje maan een goede gelegenheid om het boek van André Kuipers te herlezen. Sven: 'Ik zou de boeven op de maan pakken.'

Wat was het spannendste moment in de voorstelling? Sven: 'Toen de lanceerknop werd ingedrukt. En dat je moet plassen maar niet weet waar dat moet.' Hij kijkt zijn moeder opeens paniekerig aan. 'Mama, ik moet.' En weg is hij.

Mahlet heeft intussen haar aandacht verlegd naar een schommelstoel in de foyer. Alleen Lena vindt nog een paar seconden om de vraag te beantwoorden of ze later ook astronaut wil worden. 'Nee', zegt ze, 'wel dokter op de maan.'

André het Astronautje, muzikale kindervoorstelling, v.a. 3 jaar. 26/3 Den Haag, 27/3 Delft, aldaar première (uitverkocht), daarna tournee.

André Kuipers

Astronaut André Kuipers (Amsterdam, 1958) maakte twee ruimtereizen: een van elf dagen in april 2004 en een van 193 dagen in 2011-2012. Kuipers verbleef toen ruim een half jaar in het ruimtestation ISS. Tijdens deze tweede ruimtemissie bedacht André Kuipers een kinderverhaal over een avontuurlijke kleine astronaut. Via een beeldverbinding vertelde hij het verhaal vanuit het ISS aan zijn kinderen op aarde. Na 1 juli 2012 te zijn teruggekeerd in Kazachstan, besloot hij er een kinderboek van te maken. Dat werd André het Astronautje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.