Assepoes

Met Assepoes laat het Utrechtse gezelschap Het Filiaal zien wat een ijzersterk verhaal in de grote zaal kan aanrichten...

Bart Deuss

Het goede sprookje eigen is Assepoes een moralistisch verhaal. Schrijfster Heleen Verburg serveert geen roze 'liefde overwint alles' boodschap maar stelt dat iedereen verantwoording moet nemen voor zijn geluk.

In een simpel en inventief decor speelt het ensemble – zes acteurs en vijf musici – op aanstekelijke wijze de graai en paai methodes uit, waarmee mensen hun fortuin najagen. De stiefmoeder en de stiefzussen van Assepoes doen dat zo ongegeneerd dat je bijna van ze gaat houden. Ondertussen moeten Assepoes en haar prins de handen uit de mouwen steken, willen ze hun levensgeluk binnenslepen.

Regisseur Corvers vertaalt de intelligente tekst in heldere scènes. Assepoes bruist van het extroverte spel, vooral door de slechteriken. Daar tegenover krijgen de serieuzere momenten een beheerste en precieze behandeling. De muziek speelt hierbij een sterke rol. Geen gladde musicalsound maar subtiele klanken, afgewisseld met een paar bijzonder fraaie liederen. Zoals het stevige duet waarin de stiefzusjes te keer gaan of de prachtige ballade van Petemoei over het verlangen naar geluk.

Verdienste van regie en spelers is dat er allemaal eerlijke rollen staan, ontdaan van ieder effectbejag en altijd zuiver gerelateerd aan de vertelling. Bram Kwekkeboom is een toonbeeld van spelplezier, in zijn rol als vader en lakei. Het commentaar in die laatste rol is tevens een van de sleutels van de vertelling. De lakei leest de prins de les als die ontredderd op zijn kamer zit te smachten naar de onbereikbare Assepoes. Strekking: dóe iets of anders: sterf!, waarna de prins hem zwijgend het befaamde glazen muiltje overhandigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden