Asporaat en Amhali gaan voor 'grootste Nederlandse comedyshow ooit'

Cabaretiers Najib Amhali en Jandino Asporaat komen met een gezamenlijke comedyshow waarvoor 40 duizend kaarten in de verkoop gaan: een Nederlands record. Naast de comedy van Amhali en Asporaat, die nog niet eerder samen een show gaven, komen er verspreid over drie podia ook muzikale gastoptredens van bekende artiesten.

Asporaat en Amhali.

Hoe groot kan een comedyshow worden? Dachten we afgelopen zomer nog dat er een hoogtepunt was bereikt toen Hans Teeuwen op Lowlands optrad voor naar schatting 20 duizend man, nu wordt alweer een nieuw Nederlands record aangekondigd door de populaire cabaretiers Najib Amhali en Jandino Asporaat. Op zaterdag 1 juli 2017 komen zij met een speciale show getiteld 'Comedy & Concert' in voetbalstadion De Kuip in Rotterdam, waar 40 duizend mensen inpassen.

Werkt comedy nog wel voor zo'n enorme mensenmassa? 'Zeker gaat dat werken,' vertelt Jandino Asporaat enthousiast aan de telefoon. 'Najib en ik hebben allebei ervaring met grote zalen als de Ziggo Dome en Ahoy. Daardoor weten we hoe we een groot publiek moeten bespelen, ook al is dit weer een stapje groter dan we in het verleden hebben gedaan (in Ziggo Dome passen 12 duizend mensen, in Ahoy 10 duizend, red.). In Amerika treden comedians wel vaker op in stadions, weet Asporaat.

'Door de aanwezigheid van grote videoschermen kun je de artiest tot in de poriën van zijn gezicht volgen tijdens zijn optreden. Daarmee zie je zelfs meer dan wanneer je bij mij op de achterste rij zit in het Nieuwe Luxor Theater, als er geen schermen zijn.

Ik weet inmiddels dat ik in een enorme ruimte als een stadion juist niet extra moet gaan schreeuwen, maar op dezelfde manier als in een kleinere zaal mijn grappen moet vertellen. Ik beloof je: waar je ook zit in het stadion, het lijkt het net alsof ik speciaal voor jou optreed.'

Jandino Asporaat Beeld anp

Naast de comedy van Amhali en Asporaat, die nog niet eerder samen een show gaven, komen er verspreid over drie podia ook muzikale gastoptredens van bekende artiesten. Saamhorigheid is hierbij het overkoepelende thema.

Asporaat: 'Er ligt de laatste tijd zoveel nadruk op de verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland; wij willen juist de nadruk op verbroedering leggen. Najib en ik hebben veel gemeen, we komen allebei uit arme gezinnen en hebben ons in Nederland opgewerkt. Wij houden van dit land, en hebben allebei een heel gemengd publiek opgebouwd. Daarbij maken we allebei een soort comedy waarin je grappen kunt maken over bevolkingsgroepen, zonder dat wij mensen daarmee kwetsen. Dat gevoel gaan wij in De Kuip op feestelijke wijze uitdragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.