Asperges met peterselie, parmezaan en olijfolie

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: asperges met peterselie, parmezaan en olijfolie (voorgerecht voor 4 personen).

Royaal bordje. Foto Marcus Huibers

Lieve Koning,

Nou, daar sta je dan op je eigen dag, lekker te zwaaien naar je onderdanen in Groningen. Ik heb het evenement de laatste jaren niet meer echt gevolgd moet ik bekennen, maar er zal wel weer een hoop koekhappen en oud-Hollands toiletpotsmijten op het programma staan. Knap, hoe jij en Máxima zich daar elk jaar doorheen slaan. Daar mag je van mij best een vorstelijk salaris voor krijgen.

Sympathiek ook, dat jullie dit jaar voor Groningen hebben gekozen. Die lui daarboven kunnen best een verzetje gebruiken, na al die akelige aardbevingen; daar hebben jullie vast over nagedacht.

Maar wat ik me dus afvraag op een dag als deze, en ik zal vast niet de enige zijn, wat eten jullie eigenlijk thuis in Wassenaar? Ik kan me niet voorstellen dat jij na een drukke dag van landsbestuur het keukenschort omdoet en de wok op het fornuis gooit, of via de fietskoerier spareribs voor de hele familie laat bezorgen. Maar elke avond een vijfgangendiner, opgediend door lakeien in livrei, dat vind ik ook weer onwaarschijnlijk. Al lijk je me iemand die best een tweede of derde bordje lust, eerlijk gezegd.

Mocht je toch af en toe achter het koninklijke fornuis kruipen, vandaag speciaal voor jou een leuke kooktip. Ik weet niet hoe nauwgezet je onze eetrubriek volgt, maar wij van de Volkskeuken vinden dat eenvoudig vaak het lekkerst smaakt. Dat betekent: mooie ingrediënten, vers en uit de buurt als het even kan. En er dan niet al te veel mee uitspoken. Deze Limburgse asperges bijvoorbeeld, opgetuigd met Italiaans minimalisme.

Bereiding

Schil de asperges en snijd 2 centimeter van de onderkant af. Verzamel de (gewassen) schillen en kontjes in een ruime pan en leg de asperges erbovenop. Voeg zout toe (en eventueel een kippenbouillonblokje, dat doe ik altijd, de aard van het beestje) en zo veel water dat alles ruim onderstaat. Breng aan de kook en kook 7 minuten. Laat de asperges nog even nagaren in het kookvocht, dat u later kunt gebruiken voor aspergesoep. Haal ze daarna uit het vocht en laat ze uitlekken.

Verdeel de asperges over voorverwarmde borden en schenk er royale slierten olijfolie over. Garneer met peterselie, kruid met zwarte peper en rasp ter plekke de Parmezaanse kaas erover. Schenk er een lekker glas bij, want dat blijkt toch niet zo’n gezondheidsprobleem te zijn. 

Reageren? Volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

-16 kakelverse asperges

-zout en peper

-zeer goede olijfolie

-platte peterselie, gehakt

-50 gram Parmezaanse kaas

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.