ASML put moed uit succes van 'natte' machines

ASML, de maker van machines waarmee chipfabrikanten de patronen voor hun chips op silicium kunnen etsen, ziet zijn orderboek dikker worden....

De nettowinst kwam uit op 48 miljoen euro (2004: 41 miljoen). De omzetkromp met 13 procent tot 533 miljoen euro, de laagste kwartaalomzet inanderhalf jaar. De inkomsten zullen echter oplopen, is de verwachting. ASMLweet steeds meer van zijn meest geavanceerde - dus duurdere -lithografiemachines te verkopen.

Chips worden steeds kleiner en complexer. Daardoor wordt het steedsmoeilijker laserlicht - dat via een lens de microscopisch kleinechippatronen op het silicium 'tekent' - met de juiste precisie te richten.Veelbelovend is in dit verband de 'immersie-technologie', een in 1910ontdekt principe dat ASML als eerste in werkbare technologie heeftomgezet: tussen de lens en de schijf wordt een ultradun waterlaagje gespoten, waardoor het licht beter wordt gefocusseerd.

Intussen heeft ASML negen immersiesystemen afgeleverd. Er zijn ertien besteld. Veelzeggend is dat vijf Japanse chipfabikanten - diedoorgaans liever bestellen bij ASML's Japanse rivalen Canon of Nikon - inVeldhoven aanklopten voor de technologie.

In het orderboek van ASML staan bestellingen voor 87 systemen, met een waarde van 1,25 miljard euro. Een kwartaal eerder was dat 987 miljoeneuro.

'ASML is werkelijk tiptop in orde', zegt analist Tijs Hollestelle vanING Wholesale Banking. 'De winstgevendheid is uitstekend, de kosten zijnonder controle en ze hebben een technologische voorsprong ten opzichte vanCanon en Nikon. Toch zie ik geen signalen dat het met dehalfgeleiderindustrie het komend jaar fors bergopwaarts gaat. En daarblijft ASML toch van afhankelijk.'

Het bedrijf moet het hebben van orders van grote chipfabrikanten alsIntel, Samsung en TSMC. Chipmakers zullen dit jaar naar schatting 33miljard dollar uitgeven aan chipmachines, waarvan lithografiesystemen deduurste exponenten zijn. De gemiddelde prijs voor een nieuwe ASML-machinewas in het derde kwartaal 15,0 miljoen euro. Inclusief tweedehandsmachines, die na een opfrisbeurt een nieuwe klant vinden, bedroeg degemiddelde prijs 11,8 miljoen euro (vorig jaar: 7,5 miljoen euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden