Asiel- cq gelukszoeker

Paars wankelt. Dus de aasgieren zijn er als de kippen bij. Jan Marijnissen - Bijlmer of Kosovo, allebei goed, altijd in voor een veilig praatje aan de zijlijn....

Commissievoorzitter Meijer stak, in Mtwee, zijn ergernis over de kritiek op het Bijlmerrapport niet onder stoelen of banken. En hij had het niet leuk gevonden om op te schrijven 'dat de overheid grotendeels in gebreke is gebleven.' Veel meer kwam er niet uit, want Martje Smeets wilde vooral weten of Meijer nu dikke vrienden met Oudkerk is. Maartje, geïrriteerd: 'Waarom stel je die vraag?' Het kwam niet meer goed. Of Meijer moe was van al die interviews? Poeja, dit was al het zesentwintigste in twee dagen. Bijzonderste moment van die maanden? Dat hij 'de hoogste gezagsdragers van Nederland onder ede heeft mogen verhoren'. Meijer zei ook nog dat hij van sport houdt. Martje zag zijn kans schoon. 'Hè hè, eindelijk een verstandig woord!'

Belangrijker dan dat gekeuvel, of het gekissebis over het Bijlmerrapport, of vervelende NIPO-onderzoeken naar wat het volk nou weer van Paars vindt, is en blijft Kosovo. Ook die uitzichtloze oorlog was dit weekend weer aanleiding voor zorgelijke tv-momenten. De vasthoudende Gerri Eickhof die, voor het eerst, uit zijn rol viel toen zijn eigen positie nadrukkelijk in het geding kwam. Arme collega's die misschien onder de rokende puinhopen van de Servische staats-tv lagen. Hij had, voor de gelegenheid, de anti-NAVO-schietschijf op zijn revers gespeld. Het is hem ongetwijfeld op een reprimande van Journaal-chef Haasbroek komen te staan. Want zaterdag was het ding verdwenen.

En op de dag dat hooligans - oorlog of niet - hun slag sloegen in Rotterdam, en de eerste Kosovaren in Nederland arriveerden, bracht VPRO's Lopende zaken een reportage vanuit het Brabantse Eerde. Daar neemt men, zo werd duidelijk, liever een vluchteling uit Kosovo op dan een 'asiel- cq gelukszoeker' uit Eritrea. Maar het liefst ziet de voorzitter van de dorpsraad helemaal geen vluchtelingen. 'Wij willen ons dorp ons dorp houden.' Hartelijk welkom! Zo ken ik Brabant weer. Het liefst lekker op oew eige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden