Reportage

Artzuid: ode aan 'mooiste discipline in de kunst'

Vrijdag ging voor de vierde keer 'Artzuid' van start: een parcours langs 66 beelden, geïnspireerd op een landschap van schilder Pieter Rudolph Kleyn.

Rutger Pontzen
Bezoekers voor 'Duna', een werk van Jaume Plensa. Beeld Cigdem Yuksel
Bezoekers voor 'Duna', een werk van Jaume Plensa.Beeld Cigdem Yuksel

Toch bijzonder: een schilderij als uitgangspunt van een beeldententoonstelling. Maar zo is het wel gegaan: Rudi Fuchs zag een vroeg 19de-eeuws landschapsschilderij van de Nederlander Pieter Rudolph Kleyn in het Rijksmuseum en begreep hoe hij de sculpturen aan de Amsterdamse Minervalaan en Apollolaan moest plaatsen. Tussen het loof, langs het gras; in een lommerrijke omgeving met genoeg ruimte voor de flanerende bezoeker in Amsterdam-Zuid.

'Artzuid', zoals de beeldenroute heet, ging gisteren voor de vierde keer van start. Het tweejaarlijkse evenement werd eerder samengesteld door Michiel Romeyn, Jan Cremer en Henk van Os, en dit jaar door oud-directeur van het Stedelijk Museum Fuchs en zijn vroegere museummedewerker Maarten Bertheux. Een theoretisch of anderszins inhoudelijk uitgangspunt kent het parcours niet. De 66 kunstwerken van 21 kunstenaars zijn een hulde aan de 'mooiste en oudste' discipline die de kunst kent, zoals Fuchs meent: de sculptuur.

Werk van Thomas Schütte, 'United Enemies'. Beeld Cigdem Yuksel
Werk van Thomas Schütte, 'United Enemies'.Beeld Cigdem Yuksel

Mensfiguren

En omdat de beeldhouwkunst vanuit het klassieke (Griekse) verleden veelal over mensen ging, zijn er ook nu veel mensfiguren te zien. In klassieke poses zoals bij de componistenbeelden van Mozart en Salieri van Markus Lüpertz. Zonder hoofd en handen als bij Thomas Houseago. Als onherkenbare rompen, zoals bij de in brons afgegoten kleihompen van Hans Josephsohn. Of de 'Bund Deutsche Mädel'-vrouwen van Georg Baselitz, een met de kettingzaag bewerkte beeldengroep gebaseerd op het Duitse naziverleden, dat gewaagd dicht in de buurt staat van het oorlogsmonument op de Apollolaan.

Voor de organisatie heeft Fuchs een groot beroep gedaan op de generositeit van kunstenaars die hij al jaar en dag kent: Lüpertz, Baselitz, Houseago, Georg Herold, A.R. Penck, Klaas Gubbels en de meeste anderen. Ze hebben zonder financieel gewin hun beelden in bruikleen afgestaan aan het privé-initiatief dat Artzuid is, verzekert Fuchs. 'Ze vinden Maarten en mij gewoon leuke jongens. Als het via hun galeries had moeten gebeuren, was het nooit gelukt.'

'At this time' van kunstenaar Kaws. Beeld Cigdem Yuksel
'At this time' van kunstenaar Kaws.Beeld Cigdem Yuksel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden