Artikel gemist? Al onze mustreads op een rij

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u een paar dagen Volkskrant.nl niet bezoekt. U mist dan verhalen waar we zelf erg trots op zijn. Geen nood: hieronder vindt u - handig per dag gesorteerd - de artikelen waarvan wij vinden dat u ze moet hebben gelezen.

Een golfbaan in het droge La Quinta, Californië. Beeld reuters
Een golfbaan in het droge La Quinta, Californië.Beeld reuters

Maandag 1 juni

Turkije kiest
Zondag zijn de parlementsverkiezingen in Turkije. In de zuidoostelijke stad Mardin lijkt een progressieve coalitie de machtshonger van president Erdogan te kunnen blokkeren. In Nederland bracht een recordaantal Turken de afgelopen dagen alvast zijn stem uit. De grote vraag: wordt Erdogan de Vladimir Poetin van Turkije? (+)

En een reportage vanuit een stemlokaal in Nederland. 'Erdogan geeft meer om ons dan de Nederlandse politici'. (+)

Garanties Schiphol en KLM boterzacht
Very positive' is minister Eurlings in 2010 bij de evaluatie van de fusie van Air France-KLM, vijf jaar later moet staatssecretaris Mansveld halsoverkop naar Parijs om het belang van KLM en Schiphol te redden. Wat ging er mis? Hoe de staat de grip op KLM en Schiphol verloor. (+)

'Imam van het midden'
Hij is de motor achter initiatieven om 'de gematigde islam' uit te dragen in Nederland. Maar Yassin Elforkani heeft als imam/ woordvoerder/ondernemer zoveel petten op dat hij ook twijfel zaait. Een profiel van de 'imam van het midden'. 'Als ik met een jongere praat, is het meteen afstandelijk. Maar Yassin wil zo iemand echt leren kennen. Hij converseert niet, nee: hij práát.' (+)

Een stembureau in Rijswijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een stembureau in Rijswijk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zaterdag 30 mei

Californië zucht onder de verschroeide aarde
In 1.200 jaar is het niet zo droog geweest in het Zuidwesten van de Verenigde Staten. Het lijkt op een bijbelse plaag, constateert Arie Elshout. In Californië gaat water verplicht op rantsoen. Is dit het begin van het einde? (+)

Het mysterie Mark Rutte: de onkwetsbare premier
Niets essentieels weten we van Mark Rutte. Ariejan Korteweg ging op zoek naar het geheim van de man die het lukt zowel dichtbij als op grote afstand te zijn. (+)

Het geweld in misdaadromans escaleert
De misdaadroman grossiert tegenwoordig in huiveringwekkende scènes, waar vroeger een simpele moord al erg genoeg was. Thrillerauteur René Appel overziet het slagveld. (+)

null Beeld Foto Freek van den Bergh / Illustratie Jasper Rietman
Beeld Foto Freek van den Bergh / Illustratie Jasper Rietman

Vrijdag 29 mei

Hoe moeten de VS reageren nu Peking zijn 'achtertuin' steeds assertiever opeist? Tegengas geven, lijkt voorlopig het antwoord. Amerikaanse experts pleiten voor dialoog. Een analyse over de opmars van China. (+)

Met afkeer is gereageerd op het advies de hypotheeklimiet verder te verlagen. Alleen het Centraal Planbureau geeft nuchtere argumenten waarom het niet hoeft. (+)

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat sociale ondernemingen het goed doen. Bij het Limburgse Emma Safety Shoes wordt duidelijk waarom. Een reportage. (+)

Donderdag 28 mei

Hypotheeklimiet
Huizenkopers moeten niet meer het volle pond lenen, adviseert DNB-president Klaas Knot aan de regering. Hij kan met deze uitspraken rekenen op grote tegenstand. Een interview met Knot: 'Een hoge lening maakt de huiseigenaar kwetsbaar.' (+)

Blijft Blatter onbesmet?
De Volkskrant sprak de afgelopen maanden tientallen bondsofficials van over de hele wereld over de problemen bij de FIFA. Blijft Sepp Blatter voor eeuwig onbesmet? 'Ja, er zijn veel problemen', zei een Oost-Europese bondsvoorzitter. 'Maar in dit gigantische schip, met 209 matrozen, bestaat er geen gemakkelijke weg. Ik ben ervan overtuigd dat Blatter het schip recht vooruit stuurt en alle stormen doorstaat.' Een analyse vanuit Zürich. (+)

Vrouwelijke presidenten
Een vrouwelijke president van de VS, daarvan zijn er niet veel in films. Blockbuster Independence Day 2 schiet Hillary Clinton straks te hulp, let maar op. Hoe creëer je een goede presidente? Een beschouwing van filmjournaliste Pauline Kleijer. (+)

Woensdag 27 mei

Invloed Eerste Kamer
De Eerste Kamer is in gruzelementen geslagen. Na de verkiezing van dinsdag is er geen enkele grote partij meer over. Met de nieuwe samenstelling valt op de vertrouwde manier haast geen politiek meer te bedrijven. Paradoxaal genoeg stijgt daardoor de invloed van de senaat. Een analyse. (+)

De macht van een tiran
De bekende Surinaamse schrijver, winti-genezer en spiritueel leider André P. wordt door zijn dochter beschuldigd van jarenlange, stelselmatige verkrachting. Ook zijn vrouw, zijn tweede vrouw en een andere dochter zouden volgens de beschuldigingen aan het misbruik hebben meegewerkt. P. werd in 2001 nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Reconstructie: de macht van een tiran. (+)

In Gomorra
Na het boek en de film kwam er de televisieserie Gomorra. Terwijl de opnamen van het tweede seizoen in volle gang zijn, blijken de makers van de populaire serie over de Napolitaanse maffia zelf verstrikt geraakt in de onderwereld. Correspondent Sarah Venema ging op pad met acteur Vincenzo Sacchetino: 'Wat je in Gomorra ziet, lijkt sterk op de levens van wie hier opgroeien.' (+)

Dinsdag 26 mei

Interview Corinne Blatter
In door Keniaanse oplichters vervalste documenten kwam haar naam voor. Bij uitzondering geeft Corinne Blatter, de dochter van FIFA-voorzitter Sepp die vrijdag vrijwel zeker zal worden herkozen, een interview: 'Mijn vader corrupt? Dat zit gewoon niet in zijn karakter.' (+)

Sint Sara-verering
In het Zuid-Franse Saintes-Maries-de-la-Mer komen elk jaar in mei duizenden Sinti en Roma hun Sint Sara vereren. Lees de reportage van Frankrijk-correspondent Peter Giesen: 'Die meisjes in minirokken? Zo zijn wij niet opgevoed.' (+)

Dit jaar is voor Steven Kruijswijk het jaar van de waarheid. De kopman van Lotto-Jumbo stoomt op naar de toptien in de Giro. Een interview met de 28-jarige wielrenner: 'Ik blijf voorlopig mikken op een ritzege'. (+)

Vrijdag 22 mei

'We krijgen alleen betaald als we een heftige diagnose op iemand plakken'
Veel kankerpatiënten hebben het psychisch zo zwaar dat alleen specialistische zorg hen kan helpen. Die zorg wordt niet meer vergoed. Elke dag, al bijna dertig jaar lang, ziet psychiater Leo Gualthérie van Weezel in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis hoe de onheilspellende diagnose mensen omver werpt. Terwijl ze daarvoor nooit psychische problemen hebben gehad. 'Báf, ineens is die kanker er', zegt hij, 'en daar moeten mensen zich dan maar toe zien te verhouden.'

Alleen nieuwe vakantiehuizen verkopen nog
De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers. In Citta Romana in Hellevoetsluis bijvoorbeeld krijgen ze de huizen niet aan de man. In het Zeeuwse park Duynhille, even verderop, zijn al 170 villa's verkocht. De oude huisjes staan leeg. 'Tien jaar geleden gekocht, toen er nog kinderen waren en er lekker vakantie werd gevierd. Nu zijn die kinderen op het huis uitgekeken.'

'Genocide op het verleden'
Nog niet zo lang geleden was Palmyra een liberale oasestad waar toeristen gerust een jointje konden roken. Nu marcheert IS door de straten. 'Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn', zegt de 28-jarige Amir, die een jaar geleden vanuit Palmyra naar Turkije vluchtte en dagelijks contact heeft met zijn achtergebleven familie.

De val van de stad is de zoveelste in een reeks militaire tegenslagen voor het Syrische regime. President Bashar al-Assad heeft een glijvlucht omlaag ingezet.

Intussen dreigt de vernieling van de kostbaarheden in de stad; IS sloeg al eerder bouwwerken uit de oudheid kapot. Er dreigt een 'genocide op het verleden', volgens klassiek archeoloog bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden Ruurd Halbertsma.

undefined

Leo Guatlhérie van Weezel: de kwaadaardigheid van de kanker sluipt ook relaties binnen. Beeld Jiri Büller
Leo Guatlhérie van Weezel: de kwaadaardigheid van de kanker sluipt ook relaties binnen.Beeld Jiri Büller
Palmyra in Syrië. Beeld reuters
Palmyra in Syrië.Beeld reuters

Donderdag 21 mei

Museum Melchers
Nederland is een museum rijker. Miljardair Hans Melchers stelt er topstukken tentoon die hij kocht uit de failliete boedel van DSB-baas Dirk Scheringa. 'Om ze in Nederland te houden', verklaart de nieuwkomer in de museumwereld. 'Echte guts kom je daar zelden tegen.'

Vechten om een plekje
Hun boot werd een speelbal van Thailand, Maleisië en Indonesië, en na drie maanden zwerven zetten 430 Rohingya voet aan wal in Atjeh. Aan boord braken vechtpartijen uit om het minste of geringste. 'De sporen van die vechtpartijen zijn te zien: mannen met half genezen littekens of een jeukend verband om hun hoofd.'

Edelechtbare, mijn frontaalkwab is een gatenkaas
De zaak tegen ex-neurloog Ernst Jansen Steur gaat vandaag verder. De verdediging voert aan dat zijn foute diagnoses door herstenletsel zijn veroorzaakt. Daarmee wordt de vraag weer relevant of je een misdaad, of misstap, kunt zetten doordat er in je brein iets niet klopt. Maar wordt het defecte brein van de verdachte het favoriete excuus van de verdediging? Met de hersenscan als het ultieme bewijs? 'Sorry, edelachtbare. Maar mijn frontaalkwab is een gatenkaas.'

Gaat KLM het redden?
Met een schuld van 5 miljard euro staat luchtvaartmaatschappij Air France-KLM op omvallen. In Parijs wordt vandaag een spannende aandeelhoudersvergadering gehouden: hoeveel geduld hebben de banken nog? En is het concern wel te redden? De drie belangrijkste barrières op een rij. En anders rest alleen nog plan B: de verkoop van KLM.

Het museum met schilderijen uit de inboedel van Dirk Scheringa. Beeld Henk Wildschut
Het museum met schilderijen uit de inboedel van Dirk Scheringa.Beeld Henk Wildschut
Migranten die al drie maanden op zee dobberden wachten op de vissersboot, voordat ze naar de kust worden gesleept. Beeld reuters
Migranten die al drie maanden op zee dobberden wachten op de vissersboot, voordat ze naar de kust worden gesleept.Beeld reuters
Een MRI-scan van een 50-jarige met frontaalkwabdementie. Bij de pijl is te zien hoe de frontale kwab gekrompen is ten opzichte van het gezonde brein op de andere MRI-scan. Symptomen die vaak voorkomen bij frontaalkwabdementie: veranderingen in persoonlijkheid, zoals verlies van emotionele remmingen en empathisch vermogen. Beeld Science Photo Librabry
Een MRI-scan van een 50-jarige met frontaalkwabdementie. Bij de pijl is te zien hoe de frontale kwab gekrompen is ten opzichte van het gezonde brein op de andere MRI-scan. Symptomen die vaak voorkomen bij frontaalkwabdementie: veranderingen in persoonlijkheid, zoals verlies van emotionele remmingen en empathisch vermogen.Beeld Science Photo Librabry

Woensdag 20 mei

Exit Van Praag
Michael van Praag heeft de handdoek geworpen: hij trekt zich terug als uitdager van Sepp Blatter voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Een reconstructie van zijn campagne. Van Praag oogstte lof toen hij kritiek uitte op Blatter. Maar hem van de troon stoten is iets anders, merkte hij als uitdager de wereld over reizend. 'Jullie kandidaat staat met 5-0 achter, speelt met acht man en het is blessuretijd.'

Undercover bij scientology
De Scientologykerk zou zich schuldig maken aan misleiding, machtsmisbruik en geldklopperij. De enige manier om tot de kern van de kerk door te dringen, is undercover gaan. Dat deed verslaggeefster Rinke Verkerk voor het VARA-programma Rambam. Haar verslag is vanavond te zien op NPO 3, en vandaag te lezen. 'Je gaat gebukt onder onderdrukking', zegt een vrouw met Limburgs accent. 'Dat kan door iemand zijn uit je vriendenkring of je familie.'

De mondialisering van de zwerver
Hing aan de Parijse clochards vroeger nog een zweem van romantiek, hoe onterecht ook, nu zie je de vluchtelingenproblematiek in persoon: meer dan de helft van de Parijse daklozen, 56 procent, komt uit het buitenland. Zoals arme sloebers vroeger uit Bretagne of Auvergne naar Parijs trokken, zo komen nu mensen uit de hele wereld naar een rijke stad waar je kunt leven van de kruimels die van tafel vallen. Wat maakt Parijs toch zo aantrekkelijk voor daklozen?

Michael van Praag. Beeld anp
Michael van Praag.Beeld anp

Dinsdag 19 mei

Is het pgb-lek boven?
De problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) zijn grotendeels opgelost, zei staatssecretaris Van Rijn gisteren. Maar dat is niet hoe pgb-aanvragers het beleven. Een interview met de gehandicapte Rob Hansen uit Enschede, die ook een bureau heeft dat pgb-uitbetalingen doet. 'Er zijn bij ons zorgverleners geweest die deurwaarders op de stoep hadden staan omdat ze door de salarisachterstand hun rekeningen niet meer konden betalen.'

Lees ook dit interview met staatssecretaris Martin van Rijn, verantwoordelijk voor het pgb: 'Honderd procent op tijd betalen, dat zal nooit gaan'

Van de Champions League naar Jumbo
U kent Björn Kuipers als een van de beste scheidsrechters van het land, en bijvoorbeeld de man die vorig jaar de Champions League-finale floot. Maar hij is ook - en vooral - supermarkteigenaar in het oosten des lands, waar hij een filiaal C1000 bestiert. Die wordt omgebouwd tot een filiaal van Jumbo. 'Deze supermarkt is mijn alles. Dit is mijn levenswerk.'

Macedonië de grote
De wieg van de beschaving stond in Macedonië. Tenminste, dat is het beeld dat premier Grueski van het land in stand wil houden. Terwijl voor het regeringsgebouw in Skopje de demonstranten die zijn vertrek eisen kamperen, gaat zijn neo-klassieke bouwdrift door. Skopje krijgt een heuse facelift.

Björn Kuipers in zijn supermarkt. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Björn Kuipers in zijn supermarkt.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Maandag 18 mei

De man die Morsi kan redden
De verdreven Egyptische oud-president Morsi werd dit weekend ter dood veroordeeld vanwege een gevangenisuitbraak in 2011. Toen werden politieagenten gedood en gegijzeld. Er is één man die Morsi nog aan de galg kan doen ontsnappen. Als grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam bezwaar maakt, wordt de straf mogelijk omgezet in een lange gevangenisstraf. Een gesprek over Egypte, religie, mensenrechten en democratie. 'Het is niet zo dat zomaar iedereen ter dood wordt veroordeeld.' (+)

Maidan Macedonië
Tienduizenden Macedoniërs eisten gisteren in Skopje het vertrek van premier Gruevski. Ze hebben een tentenkamp opgeslagen, naar voorbeeld van de Maidanprotesten in Oekraïne. 'We hebben een gezegde hier in Macedonië: Als het je te veel wordt, ga dan feesten! Maar nu hebben we zelfs daar geen zin meer in.' (+)

Klein Syrië
Gaziantep is een gezellige Turkse stad. Er is een kasteel, een traditionele markt, er zijn oude theehuizen, kebabtenten en vijfsterrenhotels. Maar enrgens toeristen. Wel heel veel Syriërs. Gaziantep verandert in een klein Syrië zelfs. Lees en bekijk het in onze speciale webproductie.

Grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Grootmoefti Sheikh Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zaterdag 16 mei

Kan een vetrijk dieet diabetes verminderen?
Het standaardadvies aan nieuwe diabetespatiënten was: veel bewegen, afvallen en weinig vet eten. Van dat laatste komt de wetenschap terug. Juist een dieet met vet kan voorkomen dat de ziekte verergert. En hem soms zelfs genezen.

Met de Jeugd in de anale driehoek
Omdat ze tien jaar bestaan, kreeg De Jeugd van Tegenwoordig de zeggenschap over het Volkskrant Magazine. Daarin ondermeer een verslag van een reis naar de 'Anale Driehoek' in België: eerst naar Reet, dan naar Aartselaar, en dan Kontich. 'Nu gaan we niet meer over kutdingen praten, er moet ook worden geproost. Voor je het weet gaat iemand zeggen, het leven is hard. Dat moet je voor zijn.'

Docent wordt kooivechter
De fijnbesnaarde intellectueel Jonathan Gottschall (42) gooide het roer om en besloot kooivechter te worden. Hij tekende zijn avonturen op in een boek over de mannelijke pikorde en de helende werking van een goede knokpartij.

undefined

Met De Jeugd van Tegenwoordig naar de 'Anale Driehoek' in België. Beeld Marie Wanders
Met De Jeugd van Tegenwoordig naar de 'Anale Driehoek' in België.Beeld Marie Wanders
Jonathan Gottschall met sparring partner. Beeld Mark Shrader
Jonathan Gottschall met sparring partner.Beeld Mark Shrader

Vrijdag 15 mei

Toekomstbeelden op Biënnale van Venetië
De Biënnale van Venetië draait dit jaar om de toekomst. En Okwui Enwezor, de samensteller van de kunstmanifestatie, kan niet wachten. Hij wil de toekomst nú. Lees hier de beschouwing van Rutger Pontzen over All the World's Futures.

Wie wordt de koning van de cloud?
Het digitaal bestaan speelt zich meer en meer af in de cloud - een virtuele wolk waarin onze gegevens zweven. Tientallen bedrijven bieden er diensten voor aan, zoals het Amerikaanse Box. Maakt zo'n nieuwkomer kans tegen reuzen als Google en Microsoft? En, wat doet u in de cloud?

Wapen hoog, hoofd laag: zo doe je dat
Ruim een half jaar zijn Nederlandse militairen actief in Irak. De strijd tegen IS is moeizamer dan gedacht. 'De meters die we maakten, zijn centimeters geworden. Dat voelt soms als stilstand.' Lees hier de reportage over de trainingsmissie in Irak.

De 'papieren' boot van Vik Muniz. Beeld Vik Muniz / instagramm
De 'papieren' boot van Vik Muniz.Beeld Vik Muniz / instagramm
Een Nederlandse trainer in Erbil, Irak. Beeld anp
Een Nederlandse trainer in Erbil, Irak.Beeld anp

Donderdag 14 mei

Met Hemelvaart is er helaas geen krant, maar ter gelegenheid van deze dag hier een greep uit de mooie stukken die eerder verschenen in de Volkskrant.

De wieg van het witte poeder
Correspondente Marjolein van de Water en fotograaf Sebastián Liste maakten een uitzonderlijke reportage bij cocaboeren en drugshandelaren in Peru.

Biechtmachine met drugservaringen van anonieme lezers
Afgelopen weekend stond Vonk in het teken van drugs. Het recreatief gebruik van (hard)drugs komt vaker voor onder de bevolking dan gedacht. Lezers kunnen hier nog steeds anoniem hun ervaringen delen.

De Volkskrant festivalagenda
De zon breekt steeds vaker door de wolken heen, en dat betekent maar één ding: het festivalseizoen is weer aangebroken. Bekijk hier een compleet overzicht van zomerfestivals in Europa.

Een cocaboer in Peru met cocabladeren. Beeld Sebastián Liste
Een cocaboer in Peru met cocabladeren.Beeld Sebastián Liste
Bezoekers doen mee aan een group jump op de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands in 2014. Beeld anp
Bezoekers doen mee aan een group jump op de tweede dag van de 22e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands in 2014.Beeld anp

Woensdag 13 mei

GroenLinks zet zijn jeugdige troef in
Met een machtwisseling die tegelijk een generatiewisseling is - Jesse Klaver (29) voor Bram van Ojik (60) - hoopt GroenLinks de verhoudingen in het progressieve kamp op zijn kop te zetten.

Boston is tegen de doodstraf. Maar ook in zijn geval?
Emotieloos ondergaat Dzjochar Tsarnajev, eens de 'sweet kid' met het knappe gezicht, zijn proces wegens de aanslagen op de marathon van Boston twee jaar geleden. Na vandaag moet de jury in de progressieve staat Massachusetts kiezen tussen levenslang en de doodstraf.

To the Max
Na een decenniumlange helletocht voltooide regisseur George Miller zijn vierde Mad Max-avontuur. En waarom precies moest Mel Gibson, voorheen de ster, plaatsmaken?

Beeld van een bewakingscamera uit zijn cel dat door de aanklager is gebruikt om aan te tonen dat Tsarnajev geen berouw heeft. Beeld reuters
Beeld van een bewakingscamera uit zijn cel dat door de aanklager is gebruikt om aan te tonen dat Tsarnajev geen berouw heeft.Beeld reuters
Riley Keough als Capable en Nicholas Hoult als Nux in de film Mad Max:Fury Road. Beeld Warner Bros
Riley Keough als Capable en Nicholas Hoult als Nux in de film Mad Max:Fury Road.Beeld Warner Bros

Dinsdag 12 mei

De inburgering is vaak al een te grote opgave
Somaliërs zijn met afstand de grootste probleemgroep van de Nederlandse arbeidsmarkt: hoge werkloosheid, veel bijstand nodig, laagopgeleid. Hoe komen zij op de maatschappelijke ladder toch omhoog - en waarom doen veel Somaliërs het over de grens beter?

Antwerpen is in de ban van de (overkapte) Ring
Minder files en schonere lucht: Antwerpenaren dromen van een overkapping van de dichtgeslibde ringweg, al zolang een hoofdpijndossier. Het burgerinitiatief is uitgegroeid tot een massa-beweging.

Fantastische fascist
Architect en ontwerper Le Corbusier was ook een fascist, blijkt uit drie recentelijk verschenen boeken. Frankrijk reageert opvallend genoeg schouderophalend op de geschiedenis van zijn grote sterachitect.

IIylaas Hassan (rechts) in de Waaberishop van zijn ouders in Eindhoven. Links Salam Ahmed, die geen werkvergunning heeft. Beeld Mike Roelofs
IIylaas Hassan (rechts) in de Waaberishop van zijn ouders in Eindhoven. Links Salam Ahmed, die geen werkvergunning heeft.Beeld Mike Roelofs
Le Corbusier. Beeld Centre Pompidou, G. Meguerditchian
Le Corbusier.Beeld Centre Pompidou, G. Meguerditchian

Maandag 11 mei

Hoe Das Magazin literatuur hip maakte
Nog een literatuurtijdschrift, wie zit daar nou op te wachten? Dat was aanvankelijk de reactie toen Daniël van der Meer en Toine Donk Das Magazin oprichtten. Inmiddels zijn er leesclubs, een festival en zelfs een zomerkamp. V verklaart het succes.

Duidelijke taal en geen doetje
De voorzitter van de Fyra-enquêtecommissie is een doorzetter, niet bang om door te vragen. Madeleine van Toorenburg accepteert geen nee, ook niet van de politieke kopstukken die ze vanaf 18 mei aan de tand zal voelen over de falende flitstrein. 'De onderste steen zal boven komen.'

Poetins nieuwe machtsblok
Rusland heeft het Westen niet meer nodig. Het heeft genoeg andere vrienden, bleek dit weekeinde duidelijk in Moskou. Op het podium stond naast Poetin onder anderen de Chinese leider Xi Jingping. Deelnemers aan de nieuwe Koude Oorlog.

null Beeld Studio Vruchtvlees
Beeld Studio Vruchtvlees
Russische militairen tijdens de grote parade zaterdag op het Rode Plein in Moskou. Beeld afp
Russische militairen tijdens de grote parade zaterdag op het Rode Plein in Moskou.Beeld afp

Zaterdag 9 mei

'Mijn kieskeurigheid heeft me veel gebracht'
Achttien jaar na zijn Oscarwinnende Karakter komt regisseur Mike van Diem (56) met zijn tweede speelfilm, deze maand in de bioscoop. 'Hollywood geeft je een Michelinster en nodigt je vervolgens uit hamburgers te komen bakken.'

De brieven van Frans Kellendonk
De jonggestorven Frans Kellendonk, misschien wel de belangrijkste auteur van zijn generatie, bleef altijd iets van een mysterie. Nu zijn zijn brieven voor het eerst te lezen.

Laten we het eens over drugs hebben
Het debat over drugs wordt gegijzeld door moralisme, gedateerde internationale verdragen én door zwijgen van de gebruikers. Hoog tijd voor een goed gesprek, zonder vingertjes en taboes. Lees ook het interview met Pieter van Vollenhoven over de hypocrisie van het Nederlandse drugsbeleid

Hasj, coke en pillen. Maar géén drank
Zijn omgeving vond het maar ongezellig toen Haroon Ali stopte met alcohol. En dat hij andere drugs bleef gebruiken, riep weerstand op. Maar hoe beviel het hem eigenlijk zelf? 'Alcohol is zo'n wezenlijk onderdeel van ons sociale leven, dat elke niet-drinker erbuiten valt en dus de onderlinge cohesie verstoort.'

Frans Kellendonk. Beeld Chris van Houts
Frans Kellendonk.Beeld Chris van Houts
Vonk Special: Laten we het eens over drugs hebben. Beeld Bier en Brood
Vonk Special: Laten we het eens over drugs hebben.Beeld Bier en Brood
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Vrijdag 8 mei

Geven moskeeën echt veel overlast?
Op veel plekken in Nederland keren buurtbewoners zich tegen nieuwbouwmoskeeën, vaak tot aan de bestuursrechter aan toe. Want: het zorgt voor overlast, rondhangende jongeren, lawaai, dalende huizenprijzen en schaarse parkeerplekken die verloren dreigen te gaan. Hoe denken de bewoners er nu, na de bouw, over? (+)

'Zijn lichaam heb ik niet, ik hoop dat hij nog leeft'
De Internationale Commissie voor Vermiste Personen (ICMP) verhuist dit jaar naar Den Haag. 'We weten niet hoeveel mensen verdwijnen, we hebben geen idee', zegt directeur-generaal Kathryne Bomberger in een interview. 'Colombia telt 65 duizend vermisten. Niemand heeft cijfers over het aantal migranten dat vermist raakt.' (+) Nahil Shahwan zoekt al 35 jaar naar haar man, die tijdens de burgeroorlog in Libanon vermist raakte. Drie decennia lang ging ze ieder jaar naar Syrië om haar man te zoeken. 'Ik wil weten wat er met hem is gebeurd', zegt ze zachtjes. 'Ik heb geen lichaam, dus ik hoop dat hij nog leeft.' (+)

Ontsnapt chimpanseepaar komt droevig ten einde
Een liefdesverhaal met een droevig einde: het chimpanseepaartje Adam en Eva ontsnapte uit een safari-dierentuin op Mallorca. Een klopjacht werd ingezet ('houd uw huizen dicht'). Eva werd doodgeschoten, Adam werd dood aangetroffen, drijvend in een waterbassin van een lokale rioolwater reinigingsinstallatie. (+)

null Beeld Sam Tarling
Beeld Sam Tarling

Donderdag 7 mei

'Alcatraz' van Nederland
Moordenaar Lau Geeraets pleegde eind april zelfmoord in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, het 'Alcatraz' van Nederland. Hoe onmenselijk gaat het er daar aan toe? 'Het regime maakt mensen 'bajesmaf'. Een van mijn cliënten is er in een robot veranderd.' (+)

'Schoonheid is een giftig geschenk'
Actrice Maruschka Detmers is een grote filmster in Frankrijk (ze speelde met acteurs als Gérard Depardieu en Jane Birkin, onder regisseurs als Jacques Doillon en Marco Bellocchio), maar in Ventoux speelt ze pas haar eerste Nederlandse rol. 'Van mijn 20ste tot mijn 38ste ben ik verondersteld het antwoord te zijn... nee, ik moest het veelbelovende, wandelende, veelbelovende antwoord zijn op het probleem van mannen van boven de 50.' Lees hier het interview met de actrice. (+)

Nieuwe Taxiwet
Dat er een nieuwe taxiwet komt, had u wellicht al meegekregen. Bonnetjes hoeven niet meer uitgeprint, de taximeter is onder voorwaarden niet meer nodig, en het examen taxibekwaamheid verdwijnt. Wat betekent dit voor de consument? Vijf vragen (+)

Maruschka Detmers ten tijde van de film Prénom Carmen. Beeld Unifrance Films
Maruschka Detmers ten tijde van de film Prénom Carmen.Beeld Unifrance Films

Woensdag 6 mei

Vechtende christenen
Correspondent Remco Andersen was in Irak, waar christenen zelf de wapens oppakken, want van anderen hoeven ze niets te verwachten in de strijd tegen Islamitische Staat. Alleen een groep Amerikaanse veteranen staat hen bij. (+)

Vermiste kunstenares Danaë Moons
Bij een bootongeluk in Indonesië verdwijnt de Nederlandse kunstenares Danaë Moons. In hun maandenlange zoektocht is haar familie verbijsterd geraakt over het gebrek aan steun van de Nederlandse autoriteiten. Een reconstructie. (+)

Kamikazesonde
Kan de mens de baan van een aanstormende asteroïde ombuigen? Europa en Amerika bouwen sinds vorige maand aan een onderzoekssatelliet en een kamikazesonde. Voor het geval dát. (+)

Dinsdag 5 mei

Vechten voor Vrijheid
De Israëlische schrijver David Grossman houdt vandaag de 5 mei lezing in het Zeeuwse Vlissingen ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. 'Ik weet niet of de gemiddelde liberale Europeaan echt bereid is terug te vechten en te strijden voor democratie en tolerantie.' Lees hier het interview. (+)

Wie is Pamela Geller?
Anti-islam activiste Pamela Geller (56) is de organisator van de cartoonwedstrijd waar Geert Wilders in Dallas de hoofdgast was. Obama is in haar ogen een moslim die Amerika verraadt. De radicale islam is geïnfiltreerd in Amerikaanse regeringskringen. Wie is zij? (+)

4 mei-lezing
Heeft u de 4 mei lezing van Ian Buruma gemist? Lees de tekst hier terug. 'Omdat wij Nederlanders waren en geen moffen, konden wij ons koesteren in een geheel onverdiende gloed van morele superioriteit.'

Koken of afhaal?
Gij zult koken, want dat is goed voor u, zegt men. Maar waarom zou je, nu je alles ook kant-en-klaar kunt krijgen of makkelijk kunt afhalen? Is het de schuld van de magnetron? V onderzoekt het. (+)

Pamela Geller. Beeld ap
Pamela Geller.Beeld ap

Maandag 4 mei

Profiel Eefje de Visser
Zangeres Eefje Visser bracht twee succesvolle albums uit, is gast bij De Wereld Draait Door, geeft uitverkochte concerten. Hoe je het wendt of keert, dan ben je gearriveerd in Nederland. Het is alsof ze zich verzet tegen die status. Dan zegt ze dingen als: 'Het is een egoïstisch beroep. Ik wil mijzelf niet kwijtraken.' Lees hier het profiel. (+)

Omstreden gast op bezoek
Het is niet makkelijk de rug recht te houden als je een omstreden gast uitnodigt, zoals de Deense 'Mohammedcartoonist' Kurt Westergaard. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie in Amsterdam, vertelt over het circus omtrent de veiligheidsscenario's. 'Het heftigst was anderen tot de keuze te moeten dwingen: zwicht ik voor de angst of niet?' (+)

Laatste ooggetuigen
'De eerste keer dat we gingen schieten, deed ik dat het beste van iedereen. Had ik op de kermis geleerd, denk ik', vertelt Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes. 'Ik kreeg meteen een opleiding tot brenschutter. Ik kon alleen niet zo goed zien. Bij de keuring keek ik stiekem naar de letters op de kaart en leerde ze uit mijn hoofd.' (+)

Zaterdag 2 mei
Leven voor design
Heeft toonaangevend ontwerper Stefan Sagmeister, ook wel de Johnny Depp van de designwereld genoemd, alles over voor het werk? 'Ik weet zeker dat ik grenzen heb, maar op onze website staat de zin: 'We doen alles voor design.' Ja.' Lees hier het grote interview. (+)

Grunberg & zijn moeder
De postume publicatie van haar memoires beschouwt hij als het belangrijkste effect van zijn schrijverschap. Arnon Grunberg over zijn bijzondere relatie met moeder Hannelore, waarover ook een documentaire is te zien. (+)

De grootste woonclichés: bent u ook schuldig?
Koeiehuid op de vloer? Boeddha op de vensterbank? Het was natuurlijk nooit de bedoeling, maar in elk interieur is wel een wooncliché naar binnen geslopen. Een overzicht van de grootste inkoppers. (+)

Eefje de Visser. Beeld anp
Eefje de Visser.Beeld anp
Stefan Sagmeister Beeld reuters
Stefan SagmeisterBeeld reuters

Vrijdag 1 mei

Nieuwe generatie criminelen
De twee verdachten van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt hoorden dat ze wat de rechter betreft levenslang de cel in moeten. Onder hen Adil A. (27). Hij staat mede symbool voor een nieuwe generatie criminelen waarop justitie nauwelijks vat krijgt. Hoe kan dat? En wie zijn deze criminelen achter de liquidatiegolf in Amsterdam? 'De drempel is voor veel van die jongens laag. Ik hoor bedragen tussen de vijf- en tienduizend euro voor een liquidatie, vele malen lager dan een paar jaar geleden.' (+)

Het leven van Cobi Geluk (80) is na een hersenbloeding weinig meer waard. Halfzijdig verlamd, hangend in een stoel, brengt ze de dagen vooral starend door. Ze wil euthanasie. Maar het verpleeghuis verzet zich - tot de rechter aan toe. Hier het verhaal over het sterven van mevrouw Geluk (+). 'Vlak na haar hersenbloeding zei ze dingen als: 'Nou, dat is toevallig, die plantjes stonden gisteren ook op mijn hotelkamer in Moskou.''

Geen hoofddoek op de universiteiten, vindt oppositieleider Nicolas Sarkozy. Het verbod geldt al sinds 2014 op middelbare scholen. Maar mag je volwassenen kledingvoorschriften opleggen? Op onderzoek in een Parijse voorstad. 'De staat heeft hier niets mee te maken.' (+)

De universiteit Paris VIII in Saint-Denis. 'Met een hoofddoek maak je minder kans op een baan. Daarom wil ik eerst werk vinden, dan een hoofddoek gaan dragen.' Beeld Bart Koetsier
De universiteit Paris VIII in Saint-Denis. 'Met een hoofddoek maak je minder kans op een baan. Daarom wil ik eerst werk vinden, dan een hoofddoek gaan dragen.'Beeld Bart Koetsier

Donderdag 30 april

De laatste getuigen
In aanloop naar de viering en herdenking van de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden (aanstaande dinsdag) een reeks interviews met de laatste ooggetuigen. Steeds minder Nederlanders hebben de oorlog bewust meegemaakt. Joost van Bodegeom zat in een jappenkamp: 'Je kunt de jappenkampen niet vergelijken met de Europese vernietigingskampen, maar er werd passieve vernietiging toegepast.' (+)

Lees ook het interview met Jeanne Diele-Staal, dochter van een NSB'er: 'De juffrouw zei: 'Jij hoort niet meer bij Nederland'.' (+)

'Defensie heeft miljarden nodig'
De Nederlandse krijgsmacht heeft per jaar zeker 3,3 miljard extra nodig. Dit stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Het leger is er zo slecht aan toe, dat het niet veel kan doen bij conflicten. Een interview met voorzitter Alfred van Staden. 'Bij een krachtmeting met Rusland is de kans zeer groot dat je zware pantsereenheden tegenover je ziet en dat zou betekenen dat je buitengewoon kwetsbaar bent.' (+)

De motorduivels komen
Dankzij een grensakkoord met de Europese Unie kunnen de inwoners van de enclave Kaliningrad (Rusland) zonder visum naar Polen reizen, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Sinds de westerse sancties de prijzen de hoogte in hebben gejaagd, is het goedkoop winkelen in Braniewo. Dat er groepen motorduivels door Polen trekken, daar worden veel inwoners nerveus van. Maar niet in het grensdorp Braniewo. 'Het is beter dat ze op motoren komen dan op tanks.' (+)

Joost van Bodegom. Beeld Robin de Puy
Joost van Bodegom.Beeld Robin de Puy
Leden van de Russische motorclub Nachtwolven op de begraafplaats van het Poolse Braniewo, waar veel Sovjet-soldaten begraven liggen. Beeld Maksimilian Rigamonti
Leden van de Russische motorclub Nachtwolven op de begraafplaats van het Poolse Braniewo, waar veel Sovjet-soldaten begraven liggen.Beeld Maksimilian Rigamonti
Het 13de-eeuwse fort van Caernarfon, gebouwd door de Engelse koning Edward I. Uitgerekend het koninklijke vestingstadje is een broeinest van Welsh nationalisme. Beeld Ivan Vdovin
Het 13de-eeuwse fort van Caernarfon, gebouwd door de Engelse koning Edward I. Uitgerekend het koninklijke vestingstadje is een broeinest van Welsh nationalisme.Beeld Ivan Vdovin

Woensdag 29 april

Het móést wel misgaan
In Baltimore ontstonden ernstige rellen na de dood van een zwarte man door politiegeweld. Net als in Ferguson vorig jaar. Maar in de stad speelt nog veel meer dan rassentegenstellingen. Het is voorspoed versus armoede, vooruitgang versus stilstand, kansen versus uitzichtloosheid, steeds meer versus steeds minder, alles versus niets. Dat kan lang naast elkaar bestaan, tot het een keer mis gaat en de boel ontploft.

School oprichten? Vergeet het maar
De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs probeert in verschillende Nederlandse gemeenten middelbare scholen op te richten. Dat is nog niet eenvoudig. Lees dit verhaal over hun pogingen toch een school te stichten. 'We worden overal tegengewerkt.'

De Welshe draak
Zal na de Schotse opstand tegen Londen bij de verkiezingen in Groot-Brittannië volgende week ook de Welshe draak opstaan? Aan nationale trots is geen gebrek. Maar Wales - het vakantiepark van de Engelsen - laat zich niet zomaar vergelijken met Schotland. Een reportage. 'Premier Harold Macmillan verklaarde indertijd dat 'we het nog nooit zo goed hadden'. Dat gold voor de Engelsen maar niet voor de Welsh.'

Baltimore, dinsdagnacht 28 april. Beeld ap
Baltimore, dinsdagnacht 28 april.Beeld ap

Dinsdag 28 april

Wild is weg
Op 1 mei treedt dj Ruud de Wild vervroegd terug als dj van Radio 538. Na een lange tijd van vastigheid gaat hij in één keer naar niks. Hoe is hij daaronder? Lees hier het interview.

Koningsdag vooral zakelijk
Het publiek kan de royals amper zien op de eerste Koningsdag-nieuwe-stijl in Dordrecht. Pas na anderhalf uur is er eindelijk tijd voor frikandellen happen en een selfie met het volk.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.Beeld anp

Maandag 27 april

Na meer dan zestig jaar heeft Beatrix vrij
Een nieuwe generatie, een nieuw begin. En dus blijft voormalig koningin Beatrix weg op de eerste Koningsdag-nieuwe-stijl. Een protocol voor Oranjes in ruste is er niet. Hoe doe je dat, de 'oude koningin' zijn?

Ontwapend beton
Hitlers grauwe nazivakantieoord Seebad Prora wordt verbouwd tot licht complex met appartementen, hotels en zwembaden. Discussie is er volop.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Koningin Beatrix in 2008. Beeld anp
Koningin Beatrix in 2008.Beeld anp
Seebad Prora in 1939. Beeld Dokumentationszentrum Prora
Seebad Prora in 1939.Beeld Dokumentationszentrum Prora

Zaterdag 25 april

Kleine narcisten
Positief opvoeden moesten we toch? Onze kinderen overladen met complimenten? Vergeet het maar. Francisca Kramer legt uit hoe onze kinderen daardoor kleine narcistjes worden.

Nederland is te chagrijnig
We leven in een paradijs, maar chagrijn en cynisme overheersen, vindt Sheila Sitalsing. Bij overheid én burger. Terwijl we juist nu, in een samenleving die meer zelf moet doen, behoefte hebben aan vertrouwen.

Kan voedsel kanker genezen?
Je kunt jezelf ziek eten, maar kan de zieke zichzelf ook gezond eten? Het zijn niet meer alleen kwakzalvers die dat beweren. Er wordt de laatste tijd ook intrigerend onderzoek naar gedaan.

Houd uw baby thuis
Baby's zijn hun eerste jaar beter af bij hun ouders dan in de crèche, zegt Carolina de Weerth. Ook voor gestresste moeders in spe heeft de kersverse hoogleraar geen goed nieuws. Lees hier het interview met biologe Carolina de Weerth.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet
null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos
null Beeld An-Sofie Kesteleyn
Beeld An-Sofie Kesteleyn

Vrijdag 24 april

De pijn van een bevrijdingskind
Huub Schepers (69) is een bevrijdingskind, een van de naar schatting zeven- tot tienduizend in Nederland. Zijn vader was een Amerikaanse militair, zijn moeder had al een gezin met een ander. 'Er ligt een sluier over mijn leven.'

Goed nieuws: Blur is terug
In februari verraste Blur iedereen met het nieuws dat er een plaat op komst was. Sinds deze week is het achtste studioalbum The Magic Whip officieel verschenen. En dat is héél goed nieuws, schrijft Menno Pot. Beluister het album hier.

Een strijd van negen dagen
VVD en PvdA wisten pas na negen dagen onderhandelen een kabinetscrisis af te wenden met een zwaarbevochten akkoord over de opvang van illegalen. Lees in deze reconstructie waarom het kabinet langer dan een week worstelde met het asielzoekersvraagstuk.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Huub Schepers (R) als kind. Beeld
Huub Schepers (R) als kind.Beeld
Vicepremier Lodewijk Asscher (L) en premier Mark Rutte geven een toelichting op het akkoord over de opvang van illegalen. Beeld anp
Vicepremier Lodewijk Asscher (L) en premier Mark Rutte geven een toelichting op het akkoord over de opvang van illegalen.Beeld anp

Donderdag 23 april

Klassiek compromis wendt crisis af
Na lang onderhandelen hebben de regeringspartijen een akkoord bereikt over een nieuw bed-bad-broodbeleid. De VVD dwong de PvdA te aanvaarden dat de regeling strenger wordt. Met het akkoord laten de coalitiepartijen zien dat ze toenadering verkiezen boven verwijdering van elkaar. Voorlopig dan.

Downey's derde akte
Hij is bekend en geliefd, verkleedt zich voor zijn werk in een superheldenpak en is bijna onmenselijk succesvol: wat Robert Downey Jr. aanraakt, verandert in goud. Hij is de man van 75 miljoen. Lees hier over de wederopstanding van superheld Robert Downey Jr.

Waar zouden we zijn zonder YouTube?
Katten die pingpongen, pinguïns die dansen, Kennedy die in Berlijn spreekt, leeuwen die olifanten opeten en Noord-Koreaanse verkeersagentes die non-existent verkeer regelen; waar zouden we toch zijn zonder YouTube?

Robert Downey Jr. Beeld getty
Robert Downey Jr.Beeld getty

Woensdag 22 april

Een week in Mali
Schrijver Daan Heerma van Voss ging een week op bezoek bij zijn neef in Camp Castor in Mali. 'Het rouwen om de gevallenen was heftig, maar is nu voorbij; de concentratie moet hoog blijven. In het ziekenhuisgedeelte van het kamp dient een gekoelde container als mortuarium. Sinds vorige week is de container weer leeg.'

Wordt het statiegeld afgeschaft?
Is het einde van het statiegeld in zicht? In de Kamer lijkt het systeem te gaan sneuvelen. Tenzij de milieulobby de bedrijvenlobby verslaat, schrijft Jeroen Trommelen in zijn achtergrondverhaal. Lees meer over het verbeten gevecht om het statiegeld-kwartje.

Plots een hand uit het zwarte water
De Italiaanse dokter Giuseppe Pomillo moest slalommen tussen de lijken van bootvluchtelingen. 'Een paar meter verderop kijkt hij in de open ogen van een bewegingloos lichaam. De oogleden knipperen niet, de mond maakt geen geluid. Pas als hij dichterbij komt, grijpt een koude natte hand ineens zijn arm vast.' Lees hier de reconstructie van correspondent Sarah Venema.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Nederlandse manschappen van MINUSMA. De foto is een reproductie van de iconische Iwo Jima-foto, met de zes Amerikaanse militairen die de vlag planten in de grond van Mount Suribachi, op 23 februari 1945, tijdens de slag om Iwo Jima. Beeld Alex 'Lonny'
Nederlandse manschappen van MINUSMA. De foto is een reproductie van de iconische Iwo Jima-foto, met de zes Amerikaanse militairen die de vlag planten in de grond van Mount Suribachi, op 23 februari 1945, tijdens de slag om Iwo Jima.Beeld Alex 'Lonny'
Bij het Griekse eiland Rhodos worden drenkelingen van een gezonken vluchtelingenboot aan wal geholpen. Beeld ap
Bij het Griekse eiland Rhodos worden drenkelingen van een gezonken vluchtelingenboot aan wal geholpen.Beeld ap

Dinsdag 21 april

De Moszkowicz jr. die níét in opspraak raakte
Bram is uit het ambt gezet, Robert al veel eerder en misschien volgt binnenkort David. Lees hier het interview met Max Moszkowicz jr., de enige Moszkowicz die níet in opspraak raakte.

Picknick, partijtje, prostaatkanker
Hanna Bervoets zocht uit waarom we op sociale media zo ongemakkelijk openhartig zijn over onze ziektes - en hoe daarmee om te gaan. ' Elke medische update oogstte tientallen steunbetuigingen, de zieke baby's zelfs honderden. Maar van elke medische update schrok ik. Alsof iemand een rotje afstak te midden van het vrolijke gekwetter over feestjes, nieuwe banen en vakantiebelevenissen. Picknick, partijtje, pang!: prostaatkanker.'

Eindelijk op Europese bodem
Volkskrant-correspondent Sarah Venema was bij de aankomst van geredde vluchtelingen op Sicilië. 'Jonge mannen zijn het, die alleen goed te zien zijn door de telelenzen van fotografen op keukentrapjes. Met grote ogen die in het niets kijken, of verscholen gaan achter een grote capuchon.' Lees hier de reportage.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De familie Moszkowicz in het pand in Maastricht, 1982. Vlnr David, Bram, Max, Robert en Max jr. Beeld Leo van Velzen/Hollandse Hoogte
De familie Moszkowicz in het pand in Maastricht, 1982. Vlnr David, Bram, Max, Robert en Max jr.Beeld Leo van Velzen/Hollandse Hoogte
Vluchtelingen op een marineschip bij Sicilië. Beeld afp
Vluchtelingen op een marineschip bij Sicilië.Beeld afp

Maandag 20 april

PSV oppermachtig
Ze hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen weekend gebeurde het: PSV werd kampioen. Hoe kan het dat de zieltogende club van de laatste jaren, die het abonnement op titels na 2008 verloor, nu oppermachtig is? Lees het hier.

Hoe de vrije wereld van het web wordt bedreigd
Wie een e-mail verstuurt, gaat ervan uit dat het bericht veilig bij de juiste ontvanger aankomt. Dat is minder vanzelfsprekend dan gedacht, bleek tijdens de internationale cybertop. Er zijn acht obstakels voor een vrij, open en veilig internet.

Het einde van de autoslaaptrein
De autoslaaptrein verdwijnt. Twee weken voor het begin van het vakantieseizoen trok de uitbater plotseling de stekker eruit vanwege te hoge kosten. Tienduizenden reizigers moeten nu zelf naar het zuiden rijden. Een postuum over een van de paradepaardjes van de NS.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De huldiging van PSV in Eindhoven. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De huldiging van PSV in Eindhoven.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De autoslaaptrein in 1962. Beeld Nationaal Archief
De autoslaaptrein in 1962.Beeld Nationaal Archief

Zaterdag 18 april

Waarom Maria zweeg
Wetenschapsredacteur Ellen de Visser ontrafelde het oorlogsgeheim van haar Zeeuwse familie. Lees hier de longread over het verraad van een man uit Vrouwenpolder en hoe zijn vrouw er meer dan zestig jaar over zweeg.

Gebiologeerd door het vogeltje
Twitter is zo verslavend als tabak, dat blijkt wel uit de opiniemakers die dramatisch afscheid nemen van het medium - om vervolgens binnen de kortste keren terug te keren. Lees hier de interactieve special over het verslavende medium.

'Ik moest kiezen'
Vorig jaar zonk voor de ogen van de Kroatische kapitein Zeljko Vukovic een boot met 250 vluchtelingen. 'Het was chaos op het water. Ze gilden en smeekten om gered te worden. (..) Voor twee moeders en hun kinderen was het te laat. We vonden hun lichamen drijvend op zee, hun handen verstrengeld.' Lees hier het interview met de kapitein.

Gedenkstenen in Vrouwenpolder. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Gedenkstenen in Vrouwenpolder.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
null Beeld Lumine.nl
Beeld Lumine.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden