Artikel gemist? Al onze mustreads op een rij

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u een paar dagen Volkskrant.nl niet bezoekt. U mist dan verhalen waar we zelf erg trots op zijn. Geen nood: hieronder vindt u - handig per dag gesorteerd - de artikelen waarvan wij vinden dat u ze moet hebben gelezen.

null Beeld epa
Beeld epa

19 november

Uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat farmaceutische bedrijven het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes hebben gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. De sancties werden opgelegd voor onder andere om het fêteren van artsen of apothekers, reclame voor middelen waarvoor dat helemaal niet mag en het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie.

Aan welke farmaceuten de boetes zijn opgelegd, maakte de inspectie niet bekend. We hebben daarom maar de vier zaken die voor de rechter kwamen op een rij gezet.

De verkeerswethouders van Rotterdam en Utrecht zijn gepikeerd: minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (VVD) wil volgens hen maar niet meewerken aan de plannen van grote steden om de vervuilendste auto's uit de stadscentra te weren.

Gemeenten in Nederland proberen met een warboel aan borden duidelijk te maken aan automobilisten waar milieuzones beginnen. Mag u straks met de auto Rotterdam nog in? (+)

Dankzij 'oren en ogen in de wijk' zou de radicalisatie van terugkeerders flink worden teruggedrongen. Maar is dat ook zo? Maar de praktijk blijkt weerbarstiger: oom agent ziet ook niet alles. 'Die dure types hebben niet door dat die radicalen met dubbele tong spreken.' (+)

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd in het laboratorium weefsel van stembanden te kweken waarmee geluid kan worden voortgebracht. Maar het zal nog wel even duren voordat die ook echt kunnen worden ingezet.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

18 november

De militaire coalitie tegen IS lijkt plotseling in hoog tempo vorm te krijgen. Frankrijk verhevigt de aanvallen op IS in Syrië, Rusland voert zijn acties op en een offensief samen met de VS lijkt in de maak. Kunnen de landen het eens worden over het einddoel? (+)

Het onderzoek naar de aanslagen in Parijs legt steeds meer details bloot. Ariejan Korteweg en Fokke Obbema zetten op een rij wat we nog niet wisten (of weten). (+) Hoe groot is bijvoorbeeld het jihadistische netwerk dat de aanslagen heeft gepleegd?

Om het islamitisch extremisme uit te roeien, moet Europa in de leer bij Israël, een lange ideeënstrijd aan-gaan en een zeer restrictief immigratiebeleid voeren, schrijft Ayaan Hirsi Ali in een opiniestuk. 'Een 'Fort Europa', met een nieuw IJzeren Gordijn in het oosten en een cordon sanitaire in de Middellandse en de Adriatische Zee.'

Ontmoet saxofonist Kamasi Washington, de redder van de hedendaagse jazz. Hoe absurd het ook mag lijken, tijdens de eerste grote tournee van Washington kon je niet om vergelijkingen met de allergrootsten heen. Hier werd jazzgeschiedenis geschreven. Lees hier het interview dat Gijsbert Kamer met hem had. (+)

Antiterreuractie in de noordelijke voorstad van Parijs, Saint Denis. Beeld ap
Antiterreuractie in de noordelijke voorstad van Parijs, Saint Denis.Beeld ap
Kamasi Washington. Beeld Ivo van der Bent
Kamasi Washington.Beeld Ivo van der Bent

17 november

Oud-correspondent in Parijs Ariejan Korteweg woonde de minuut stilte op het Place de la République bij. Hij schrijft over de zoektocht naar nieuwe rouwrituelen (+). 'We zwijgen één, twee, drie minuten. Iemand zet aarzelend de Marseillaise in: 'Aux armes citoyens, formez vos bataljons'. Aan het slot aarzelend applaus. Hier bestaan geen rituelen voor; Parijs moet zijn rouw improviseren.'

Columnist Bert Wagendorp had het liefst een woordloze column geschreven (+). 'Zo veel woorden zijn er sinds vrijdagavond geschreven, dat wat er is gebeurd er bijna onder is bedolven. Parijs is omgeven door een woud van woorden dat bijna ondoordringbaar is geworden. Moet je daar dan nog meer woorden aan toevoegen? Nóg een gepantserde mening?'

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Wat kost terreur, vraagt economieredacteur Peter de Waard zich af in zijn dagelijkse column de Kwestie (+). 'Tien jaar na 9/11 aanslag maakte The New York Times een berekening van de echte kosten. Die kwamen uit op een astronomische som van 3,3 biljoen dollar, waarbij de oorlogen in Afghanistan en Irak waren inbegrepen.'

Tussen de ingezonden brieven van vandaag stond een opvallende brief van twee Syrische jongens, Younes en Adnan. Ze zijn 61 dagen in Nederland en schrijven: 'We zijn sprakeloos over wat vrijdag in Parijs is gebeurd. Net zo sprakeloos als jullie. We zijn geschokt en bedroefd, net als jullie. Onze gebeden gaan naar de families van de onschuldige slachtoffers. De criminelen die jullie vrije landen aanvallen zijn dezelfden die ons van onze huis en haard deden vluchten.' Lees de rest de brief hier.

Vandaag verschijnt de vertaling van Ta- Nehisi Coates' subliem geschreven essay over rassenproblemen in de VS. Publicist Stephan Sanders bespreekt 'Tussen de wereld en mij' van Coates (+): 'Het komt nooit meer goed, dat is Coates' conclusie, en iedereen die fantaseert over een betere toekomst camoufleert die bittere waarheid. Coates over de Afro-Amerikanen: 'We zitten gevangen, broeder, omringd door de bandieten van de Amerikaanse, zwijgende meerderheid.' Wie blieft er nog een scheutje hoop?'

Hoopvoller is cabaretier Johan Fretz (+), die voor de serie 'Land van afkomst' wordt geïnterviewd door Robert Vuijsje. 'De afgelopen jaren is in Nederland zo'n felle discussie ontstaan over ras dat het bijna een provocatie is geworden om te pleiten voor zachtmoedigheid. Ik geloof dat mensen met gemengd bloed de natuurlijke verzoeners van onze tijd zijn. Omdat we tegenstrijdige werelden in onszelf verenigen, snappen we niet dat die zelfde tegenstrijdigheden in de maatschappij zo vaak onverenigbaar zijn.'

Johan Fretz Beeld Robin de Puy
Johan FretzBeeld Robin de Puy

Donderdag 12 november

Het Chinese Singles Day is het grootste online-shoppingevenement ter wereld. De Chinezen gaven zich gisteren over aan 24 uur online winkelhysterie. Binnen elf uur was voor al meer dan 8,35 miljard euro verkocht, meer dan tijdens de hele Singles Day 2014. De onvoorstelbaar grote hoeveelheid consumentendata die tijdens het evenement is verzameld, is even belangrijk als de omzetcijfers. (+)

De Nederlandse juriste Maud de Boer-Buquicchio, speciaal VN-rapporteur voor kinderprostitutie, beweert dat 13 procent van de Japanse middelbare scholieres zich overgeeft aan 'betaald daten', veelal eindigend in seks. Daarnee heeft ze zich de woede van de Japanse regering en flink wat Japanse twitteraars over zich afgeroepen. (+)

null Beeld ap
Beeld ap

De atletiekwereld schudt op zijn grondvesten. Russische sporters mogen wellicht niet naar de Spelen. En dat is grotendeels te danken aan de Duitse sportjournalist Hajo Seppelt, die de malversaties vorig jaar december in een ARD-documentaire onthulde. Hoe ging hij te werk? (+)

Het jihadproces beleefde dinsdag zijn laatste dag. Nu is het wachten op het oordeel van de rechter. De Volkskrant vroeg deskundigen alvast om hun oordeel. Spoorden de verdachten aan tot geweld? Vormden zij een terreurgroep? 'Het vergoelijken, legitimeren of verheerlijken van terrorisme is niet strafbaar.' (+)

Paus Franciscus liet vorige week tijdens een interview met daklozenkrant Straatnieuws doorschemeren dat hij best een bezoek aan Nederland zou willen brengen. Ook seculieren en katholieken lijken daar warm voor te lopen. Alleen de bisschoppen zijn niet enthousiast. Waarom niet? (+)

Woensdag 11 november

Voor in de twintig was Frank Allotey toen hij vanuit Ghana naar Nederland kwam. Hij had het vliegtuig genomen, in zijn paspoort stond een heus visum. Frank zou 'vrienden' bezoeken, maar eigenlijk was hij op zoek naar werk. In de Bijlmer vond hij een kamertje. Nu is hij weer terug in zijn geboorteland en baat hij strandtent 'Amsterdam' uit. Hij voelt zich 'een vrij man'. Lees de reportage (+) over remigratie van Afrikacorrespondent Kees Broere.

Een whodunnit op het Binnenhof: er is een lek in de met mystiek omhulde 'commissie stiekem'. De commissie opereert altijd in het geheim, zodat ministers en ambtenaren vrijuit kunnen spreken en de fractievoorzitters kunnen bijpraten over inlichtingenwerk, maar vorig jaar heeft één van de aanwezigen informatie gelekt aan de NRC. Wie heeft het gedaan? (+)

Columnist Max Pam wijdt zijn column (+) deze week aan het rekbare begrip van de Russische waarheid. 'Over een Russische overheidsdienaar kan worden gezegd dat hij (of zij) altijd liegt tenzij het tegendeel wordt bewezen. Dat gold in de tijd van de tsaar, dat gold in de tijd van de Sovjet-Unie en dat geldt in de tijd van Poetin nog steeds.'

Verslaggever Toine Heijmans heeft het laatste woord (+) in de discussie over dé hoed van Depay. Of eigenlijk, over de schoenen van onze voetballers, want dáár draait het echt om. 'Waarom zou iedereen op klompen blijven lopen? Zuig niet, trek iets moois aan en regel doelpunten.'

Neemt u uw boterhammentrommeltje eens onder de loep. Is het duurzaam? Diervriendelijk? Gezond? Maar vooral, is het ook lekker? Mac van Dinther neemt de lezer bij de hand en onderzoekt in een serie de Tien Geboden van Goed Eten. Vandaag het 10de en laatste gebod: Gij zult lekker eten, want lekker is de essentie van goed eten (+). Benieuwd naar de andere negen geboden? Lees de gehele reeks hier.

Frank Allotey bij zijn strandtent in Ghana. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Frank Allotey bij zijn strandtent in Ghana.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Dinsdag 10 november

Mogelijk is Klaas Dijkhoff de enige bewindspersoon die meer waardering oogst bij zijn coalitiegenoot, de PvdA, en bij de (centrum-) linkse oppositie, dan bij zijn eigen VVD. Lees hier Op het tweede gezicht: 'Hij zou succesvol worden, de vraag was alleen waarin'. (+)

In het Nederland waar echte grenscontroles niet meer bestaan, is het opsporen van mensensmokkelaars en illegale vreemdelingen langs de grens een kwestie van 'gevoel.' Waarom wordt het ene trio Fransen aangehouden en het andere niet? 'Mensenwerk', zeggen ze bij de marechaussee. (+)

Op de aanstaande klimaattop zal China, de grootste vervuiler ter wereld, beloven de uitstoot van CO2 te verminderen 'omwille van de mensheid'. Wat moet Tangshan, een stad die meer staal produceert dan de VS, zonder zijn vervuilende fabrieken? Correspondent Marije Vlaskamp ging op bezoek bij de miljoenenstad, lees hier haar reportage. (+)

Het rommelt in het wereldje van schaapherders. En daarbij vallen harde woorden. Er zou een 'vechtmarkt' zijn voor begrazingsopdrachten, er wordt geklaagd over oneerlijke concurrentie door grote begrazingsbedrijven. Sommigen reppen zelfs van een 'schapenkartel' dat kleine zelfstandige herders uit de markt drukt. Een nogal wrede verstoring van het idyllische plaatje van de herder op de hei met zijn hond. Wat is er aan de hand? (+)

null Beeld WassinkLundgren
Beeld WassinkLundgren
null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Maandag 9 november

Lange tijd bestond er een duidelijk verschil tussen Al Qaida en Islamitische Staat: IS was bezig een kalifaat te vestigen in (om te beginnen) Irak en Syrië, Osama bin Laden en zijn trawanten hadden wereldwijde ambities en zaaiden paniek met spectaculaire aanslagen op internationale, liefst westerse doelwitten. De Russische Airbus is vrijwel zeker getroffen door een bom van IS. Treedt de terreurgroep daarmee in het voetspoor van Al Qaida? (+)

In Birma verliepen de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar rustig en goed georganiseerd. Maar voorlopig verandert er wezenlijk niets. Een reportage van onze correspondent Michel Maas: 'Veel mensen gaan sowieso liever niet naar buiten, uit voorzichtigheid. Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. 1990 zit in het geheugen van de natie gegrift: dat was het jaar waarin Aung San Suu Kyi een verpletterende verkiezingsoverwinning haalde, maar in plaats van president de beroemdste politieke gevangene van de wereld werd.' (+)

Het noodweer tijdens Pinkpop, de monstertruck in Haaksbergen, de huisvesting van pedoseksueel Benno L., een kettingbotsing in dichte mist in Zeeland: regelmatig moeten burgemeesters, hulpdiensten en andere autoriteiten een crisis het hoofd bieden. Het jaarboek over (mini-)crises van 2014 legt de afwegingen bloot. Vijf dilemma's. (+)

Noodweer op Pinkpop Beeld anp
Noodweer op PinkpopBeeld anp

Vrijdag 6 november

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) is een promotie-onderzoek van de Radboud Universiteit naar acupunctuur als aanvullende therapie zo lek als een mandje. 'Omdat er al bakken aan bewijs is dat acupunctuur nooit meer doet dan een placebo.'

Een koe die via wifi aan de veearts doorgeeft dat ze ziek is. Dat klinkt als fantasie, maar binnenkort is het heel normaal, als het aan KPN ligt. Het bedrijf stampt in de komende jaren een compleet nieuw netwerk uit de grond dat is ingesteld op het zogenoemde internet der dingen (+): alle apparaten die een verbinding met internet hebben. Dat zijn er volgens voorzichtige schattingen over vijf jaar zo'n 25 miljard.

De vliegramp in de Sinaï is nu bijna een week geleden. Steeds meer vingers wijzen naar IS als de dader, maar in Rusland wuift de pers elke suggestie van een aanslag weg (+), schrijft correspondent Tom Vennink in zijn eerste bijdrage vanuit Rusland. Het zou allemaal Westerse propaganda zijn.

Als het inderdaad een aanslag was, kan het nog wel eens verdraaid lastig worden om onomstotelijk vast te stellen wie de daders waren. Dat leert een blik op de Lockerbie-aanslag (+), nu bijna 30 jaar geleden. Daarover zijn altijd twijfels blijven bestaan. Een veeg teken voor de onderzoekers van de crash in de Sinaï.

Voor veel mensen de hamvraag na een grote vliegramp: hoe veilig is vliegen nou eigenlijk echt? Bomaanslagen zijn door de steeds strengere beveiligingsmaatregelen een zeldzaamheid geworden, zegt luchtvaartexpert Benno Baksteen. 'Maar een systeem is nooit waterdicht.' (+)

'De beste rubberenbootreis vanuit Istanbul. Echt een prachtige reis.' Kosten: 1.300 dollar per persoon, 'speciale prijs voor groepjes'. Aldus een bericht op Facebook. Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol in de wereld van de mensensmokkelaars. We werpen een blik op de louche praktijken van de Facebooksmokkelaar. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Donderdag 5 november

Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), het bedrijf dat sinds 1807 de Nederlandse (euro)munten slaat, is door interne en een mislukt avontuur in Chili in een diepe crisis beland. Een normaal bedrijf was al failliet gegaan, maar Financiën, dat nog zeker 18 miljoen tegoed heeft van het munthuis, heeft coulance met de staatsdeelneming. Maar er dreigt een miljoenenverlies over de jaren 2014 en 2015.

Wat ging er precies mis bij het Nederlandse munthuis? Lees hier hoe een lucratieve Chileense deal een strop werd. (+)

null Beeld
Beeld

Binnen 11 maanden maarliefst 516 bijeenkomsten met lobbyisten, van wie bijna 80 procent afkomstig is uit het bedrijfsleven. Lobbyisten van energiebedrijven zijn de frequentste bezoekers van de commissaris voor Klimaatactie en Energie, de Spanjaard Miguel Arias Cañete en diens Slowaakse collega Maros Sefcovic, vicepresident van de Europese Energie Unie. Ze lopen de deur plat.

Ook op het Binnenhof is lobbyen schering en inslag. Hoe gaat dat in zijn werk? Een analyse. (+)

In het commentaar van de Volkskrant pleit chef Economie Xander van Uffelen vandaag voor meer helderheid rondom dergelijke lobby's.

Terwijl de opvang in Griekenland verder verslechtert, stokt de spreiding van de migranten in Europa. Op papier lijkt het geregeld, maar er zijn nog weinig concrete toezeggingen van de EU-landen. (+)

De Griekse en Italiaanse klachten dat de EU-landen hen in de kou laten staan met de migranten, leidt in Brussel tot gefronste wenkbrauwen. 'Laat ze eerst orde op zaken stellen in eigen land.'

Woensdag 4 november

U bent oud en ziek? Dan bent U geld waard! (+) Althans, voor de zorgverzekeraar. Ouderen kunnen zich de komende weken opmaken voor warme belangstelling van zorgverzekeraars. Wie jong, hoogopgeleid en gezond is, wordt opeens voor de verzekeraar een stuk minder aantrekkelijk.

Kunsthistoricus Willem Knaap schreef een boek over het misbruik in zijn jeugd waarvoor hij, na een lange strijd, de maximale schadevergoeding kreeg. Door de ogen van een kind beschrijft hij hoe hij op zijn zevende uit huis werd geplaatst en terecht kwam in de wereld van kindertehuizen en pleeggezinnen. Een wereld waarin nauwelijks op hem werd gelet. 'Wat ik me vooral herinner, is de dreiging. Het feit dat ik geen kant op kon.' (+)

Dagelijks komen 10 duizend vluchtelingen Duitsland binnen. Voor de CDU van Merkel is het nu genoeg. Transitzones aan de grens moeten de massa tegenhouden. De opvangkwestie drijft een wig in de Duitse regeringscoalitie. Kan Merkel de boel bij elkaar houden?

Pieter Hilhorst hield het niet lang vol als idealist in de politiek. Met hem als lijsttrekker werd de PvdA voor het eerst sinds de oorlog niet de grootste in Amsterdam. 'Ik wist dat politici ongenadige kritiek krijgen, maar pas toen ik zelf een favoriet haatobject werd van rechtse bloggers, voelde ik hoe de kou dan om je hart slaat', vertelt hij in dit interview met de Volkskrant. (+) Lees ook de column van Sheila Sitalsing: Sympathiek mislukken in de politiek, het is Hilhorst gelukt. (+)

Een livestream van hun leven, ongecensureerd, drie weken lang, dat was het idee achter Super Stream Me van Nicolaas Veul en Tim den Besten. Ze hielden het niet vol. Wat hadden de twee al kunnen leren uit eerdere experimenten, uit fictie of werkelijkheid, over een totaal gebrek aan privacy? (+)

Pieter Hilhorst. Beeld Jiri Buller
Pieter Hilhorst.Beeld Jiri Buller
Vluchtelingen tijdens hun tocht naar Duitsland. Beeld afp
Vluchtelingen tijdens hun tocht naar Duitsland.Beeld afp
null Beeld NPO
Beeld NPO

Dinsdag 3 november

In Turkije zag hij geen toekomst, dus trok de gevluchte Syrische fotograaf Mohammad Abdulazez verder, naar Nederland. Hij fotografeerde zijn reis met zijn iPhone en hield een dagboek bij. Hij schreef over de bijna fatale boottocht naar een Grieks eiland, maar ook over de vreugdevolle momenten met zijn medereizigers, zoals de tocht over de Donau in een boot vol bejaarde toeristen. Bekijk hier de interactieve special van zijn tocht.

Onder toeziend oog van de koning tekende de Groningse universiteitsbaas Sibrand Poppema vorige week voor een nevenvestiging in China. Niet te missen kans, zegt hij, al klinkt thuis gemor. 'De universiteit hoeft niet te groeien, maar kleiner mag ze zeker ook niet worden.' (+)

Columniste Sylvia Witteman is het niet eens (+) met de maatregel van Artis om dieren geen namen meer toe te kennen en vertrok naar de dierentuin. 'Elk dier fluisterde ik zijn rechtmatige naam toe. Ze waren er allemaal heel blij mee. Alleen een van de stokstaartjes, die ik Zeno had genoemd, bleef chagrijnig kijken. Toen heb ik er maar Gijs van gemaakt. Waarom ook niet? Zoiets kan best in overleg.'

De lelijkste nieuwbouw van de achterliggende vijf jaar is het geelkleurige ­gemeentehuis van Hardenberg. Dat bleek maandagavond uit een poll (+) van het dagblad voor de bouw Cobouw. Het gemeentehuis, lokaal ook wel de kaasstolp genoemd 'past meer in de Sahara', aldus een bewoner van de Overijsselse stad. Ook de Rotterdam van Rem Koolhaas en de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle staan in de top tien.

Kunt u nooit meepraten over nieuwe, goede muziek? Sinds kort slaan Pinguin Radio en de Volkskrant de handen ineen voor een maandelijkse radio-uitzending. De muziekredactie van de Volkskrant selecteert de beste albums van de maand, Pinguïn Radio praat de nummers aan elkaar. Beluister hieronder de uitzending van gisteren en u bent weer bij.

Fotograaf Mohammad Abdulazez reisde van Syrië naar Nederland. Beeld Mohammad Abdulazez
Fotograaf Mohammad Abdulazez reisde van Syrië naar Nederland.Beeld Mohammad Abdulazez

Vrijdag 30 oktober

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie vindt dat het percentage uitgeprocedeerde asielzoekers dat Nederland verlaat omhoog moet. Dat wil hij onder meer bereiken met met strakkere gesprekstechnieken, zodat meer illegalen worden gemotiveerd Nederland te verlaten.

Nu al moeten jaarlijks duizenden asielzoekers worden uitgezet. Hoe gaat dat in z'n werk? Het is veel moeilijker dan mensen denken, zeggen de betrokken instanties. Gewoon maar even snel iemand uitzetten is er niet bij. Het 'vertrekproces' loopt eigenlijk alleen soepel als zowel de migrant als het land van herkomst meewerkt. (+)

Premier Rutte is gasthoofdredacteur van Margriet. Zo leren we de premier 'écht' kennen. Bij één ontboezeming bekroop columniste Sheila Sitalsing (+) de gedachte 'dit had ik liever niet geweten': 'een foto van een olijke Rutte in een gele regencape met Mickey Mouse op de rug. Bijschrift: "In 1997 ben ik met vrienden naar Euro Disney geweest. Eerlijk gezegd, niks voor mij. Ik verloor ook nog eens mijn bril in de Space Mountain."' (+)

Aeham Ahmad (27) probeerde een vrolijke noot te laten klinken in het Palestijnse vluchtelingenkamp nabij Damascus. Maar IS stak zijn 'heidense' piano in brand en Ahmad, beter bekend als 'de pianoman van Yarmouk', moest vluchten naar Europa. Hij speelt nu in München. De Volkskrant sprak met hem. Hoe maakt hij het nu?

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veilgheid en Justitie Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veilgheid en JustitieBeeld anp

Donderdag 29 oktober

Na het vernietigende rapport over het Fyra-drama is staatssecretaris Wilma Mansveld opgestapt. En dat betekent dat de PvdA moet gaan nadenken over wie het hoofdpijndossier van haar moet gaan overnemen. Niet chic tegenover Mansveld om dat al eerder te doen. Maar de ervaring leert dat de partij toch allang een lijstje op zak heeft. (+)

Maar goed, exit Mansveld dus. Tijd voor een politiek postuum. De staatssecretaris zat in een benarde positie en maakte die zelf nog benarder. (+)

Mansveld beging een 'politieke doodzonde'. Politici mogen hun kiezers onjuist dan wel onvolledig voorlichten zoveel ze willen, vooral in de campagnetijd, maar dat geldt niet als 'een politieke doodzonde' - die kan alleen worden begaan in het parlement, schrijft columnist Bert Wagendorp. 'Er wringt iets, aan de ondergang van Wilma Mansveld.' (+)

Diederik Samsom Beeld anp
Diederik SamsomBeeld anp
Wilma Mansveld Beeld anp
Wilma MansveldBeeld anp

De inspraakavond in Steenbergen werd vorige week verstoord door mensen van buiten, zegt de burgemeester. Nee, zeggen de inwoners, we waren het zelf. Want er wordt al langer gemord in Steenbergen. 'Ik had mezelf voorgenomen een keer boe te roepen, meer niet. Maar ik werd bozer en bozer. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest.' (+)

Middelste bonte specht. © Onder het zoetwateroppervlak is een onzichtbare revolutie gaande: de natuur groeit er als kool, blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. En ook langs de plassen gaat het goed, zoals met de vuurlibel. Maar de ortolaan is uit Nederland verdwenen. We zetten een aantal diertjes op een rij die weer verschijnen, of juist voor altijd verdwijnen. (+)

De vluchtelingenopvang op Lesbos drijft op vrijwilligers, onder wie veel Nederlanders. Ze patrouilleren langs de kust en bieden troost en hulp. De Volkskrant vaarde even mee. (+)

Woensdag 28 oktober

Hoe kon het zo misgaan met de hogesnelheidslijn? Het was fout op fout, zal de parlementaire enquêtecommissie Fyra vandaag in haar rapport vaststellen. Wat zal zij adviseren om toekomstige debacles op het spoor te voorkomen? (+) De conclusies zullen hoe dan ook hard zijn, en het is allerminst zeker of staatssecretaris Wilma Mansveld die conclusies zal overleven. (+)

De waarschuwing van de VN dat knakworsten, hamburgers en ander bewerkt vlees de kans op darmkanker verhogen, heeft consumenten flink laten schrikken. Moeten we maar stoppen met het eten van vlees? En krijg je van knakworst eerder kanker dan van biefstuk? Lees hier vijf vragen over kankerverwekkend vlees. (+)

Het ijs was er dik genoeg. Toch stierven onlangs twee ervaren Nederlandse poolreizigers in het uiterste noorden van Canada. Rob Gollin maakte een reconstructie van hun laatste dagen op The Last Ice Area. (+)

Wat kunnen gemeenten doen om informatieavonden over azc's en noodopvang minder verhit te laten verlopen? Les één: bespreek dit niet in een grote zaal. Informeren zonder escaleren: zo kan het. (+)

null Beeld anp
Beeld anp
De informatieavond in Wormer over de mogelijke komst van vluchtelingen werd dinsdag wegens grote belangstelling verplaatst naar de brandweerkazerne. Beeld Julius Schrank
De informatieavond in Wormer over de mogelijke komst van vluchtelingen werd dinsdag wegens grote belangstelling verplaatst naar de brandweerkazerne.Beeld Julius Schrank

Dinsdag 27 oktober

Sinds kort geldt een nieuw regime in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Kamp Moria heet vanaf heden 'hotspot', het Europese antwoord op het vluchtelingenprobleem. Een reportage. (+)

Zeewier is de energiebron van de toekomst, meldde de Volkskrant maandag. Columnist Bert Wagendorp is verrukt (+). 'Waarom zouden we eigenlijk niet gewoon de halve Noordzee vol leggen met wier? Je ziet er niks van en die zee ligt er toch maar te liggen. Zeewierboer is het beroep van de toekomst.'

Moeten we ons zorgen maken? Dat is de vraag die in binnen- en buitenland leeft nadat het conservatieve Recht en Gerechtigheid zondag op overtuigende wijze de Poolse parlementsverkiezingen heeft gewonnen. Voor de eerste keer sinds de val van het communisme slaagde een partij erin de absolute meerderheid te veroveren. Een analyse (+) over de Poolse ruk naar rechts.

In onze V-bijlage een speciale James Bond-special. Met onder andere aandacht voor de vrouwen door wie 007 steevast wordt geflankeerd. Let wel: vrouwen, noem actrices als Honor Blackman (Goldfinger, 1964) of Monica Belluci (Spectre, 2015) vooral geen Bond-meisjes, schrijft filmredacteur Floortje Smit in haar beschouwing (+) over seksisme én feminisme in de Bond-reeks.

Mochten zowel Daniel Craig als zijn vrouwelijke tegenspelers u niet naar de bioscoop weten te lokken, laat het dan de lovende recensies doen. De Volkskrant gaf de film 'slechts' vier sterren: 'In handen van Mendes, Van Hoytema, Craig en Waltz is het zonder meer uiterst chic filmentertainment. (...) Bond is weer Bond.' Britse kranten als The Guardian en The Telegraph waren nog lovender, valt te lezen in ons Bond-recensieoverzicht.

Daniel Craig als James Bond in Spectre. Beeld Spectre
Daniel Craig als James Bond in Spectre.Beeld Spectre

Maandag 26 oktober

Ineens is de censuur in Indonesië helemaal terug. Je hoeft het jaartal 1965 maar te noemen en je zit in de problemen. 'Het lijkt of de censuur van de ene op de andere dag in de mode is geraakt', verzucht een verbijsterde directeur van een literair festival dat bezoek kreeg van de politie. Een verslag van correspondent Michel Maas. (+)

Tien jaar geleden, op 27 oktober 2005, werden twee jongens op de loop voor agenten geëlektrocuteerd in een transformatorhuisje. Het was het startsein voor een golf aan rellen en geweld in de Parijse buitenwijken met flats, de banlieues, waar veel immigranten wonen. Het duurde drie weken; er vielen drie doden en talloze gewonden. Hoe gaat het nu met de Parijse banlieues?

De brief waarin de staatssecretaris asielzoekers voorbereidt op een sobere ontvangst leidde in Haarlem tot onrust. 'Voor mij is die brief als een galg', zegt een wanhopige aannemer die met zijn zoon uit Raqqa is gevlucht (+). Hij beent zenuwachtig heen en weer voor de ingang van De Koepel. Zijn vrouw en drie dochters verblijven nog in de 'hoofdstad' van Islamitische Staat. Zij zouden daar weg kunnen vluchten, over de grens naar Turkije, om daar te worden opgehaald. 'Dat moet kunnen; op vrouwen wordt in Raqqa nauwelijks gelet.'

Vrijdag 23 oktober

Nederland werd deze week door Brussel op de vingers getikt vanwege ongeoorloofde staatssteun aan Starbucks via belastingafspraken.
Hoeveel van zulke afspraken zijn er gemaakt met Nederlandse bedrijven over hun belasting, en hoeveel geld is daarmee is gemoeid? De Belastingdienst heeft geen flauw idee, want daar zijn geen lijsten van opgesteld.

Dat werpt de vraag op: wordt hier nog wel netjes belasting geheven, met al die zogenoemde tax-rulings? Hoog tijd voor een analyse (+)

Er zouden 160 duizend asielzoekers van Griekenland en Italië worden herplaatst naar andere EU-landen. Maar van dat plan komt vooralsnog weinig terecht. Er zijn, een maand nadat de afspraken werden gemaakt, 87 asielzoekers verdeeld - nog 159.913 te gaan dus. Waarom hapert deze herverdeling? Drie verklaringen. (+)

In Steenbergen lag nog helemaal geen concreet plan voor vluchtelingenopvang of een azc. Toch ging het deze week mis: een verkennende bijeenkomst mondde uit in geschreeuw en boe-geroep. Slechts één inwoonster durfde het openlijk op te nemen voor de vluchtelingen. Ze kreeg een steen door de ruit. (+)

De vrouwen van stichting Signi blijven doorzoeken naar vermisten als de politie het heeft opgegeven. En dat heeft al flink wat successen opgeleverd blijkt uit het deze week verschijnende boek Het laatste spoor. Maar ook komt daaruit naar voren dat de samenwerking met de politie niet altijd even lekker gaat. Auteur André Hoogeboom: 'Succes van Signi betekent immers falen van de KLPD (nu Landelijke Eenheid, red.) en dat vindt deze door mannen geregeerde club allerminst prettig.' (+)

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld
Beeld

Donderdag 22 oktober

De Europese Commissie heeft een streep gezet door gunstige belastingverrekeningsregels van Nederland met Starbucks. De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) verwacht dat daardoor nu mogelijk buitenlandse bedrijven Nederland zullen gaan mijden. 'Mogelijk kiezen bedrijven straks sneller voor Ierland of Zwitserland in plaats van Nederland. Want daar is de winstbelasting een stuk lager.'

Autoproducerende landen als Duitsland, Frankrijk en Italië zich nauwelijks iets aantrekken van de ophef rond het Volkswagenschandaal. Dat blijkt uit de vertrouwelijke standpunten die de lidstaten in Brussel hebben neergelegd. Nieuwe dieselwagens mogen nog jarenlang de Europese uitstootlimiet voor het schadelijke stikstofoxide (NOx) met 200 tot 300 procent overschrijden.

Voor de Turkse verkiezingen wordt ook in Nederland gestemd. Naar verwachting wordt de AK-partij hier de grootste. Al klinkt in de RAI af en toe een ander geluid. (+)

De Limburgse omroep L1 moet een recordboete betalen wegens overtredingen op het gebied van sponsoring en reclame. Maar directeur Rob Stevens vindt dat onterecht. Het is volgens hem helemaal niet duidelijk wat wel en niet mag. Bovendien: 'Hoe kun je een programma maken over een museum als je niet mag laten zien wat daar hangt of staat?' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

Dinsdag 20 oktober

Nu het Hongaarse hek af is, kiezen vluchtelingen de route via Slovenië. Maar ook daar worden ze steeds vaker tegengehouden. Veel vluchtelingen stranden nu in de modder van Kroatië. De opstoppingen zorgen voor chaos aan de grenzen. (+)

En Angela Merkel moest afgelopen weekeinde een diepe buiging maken voor Turkije: ze beloofde de Turkse president zich in te zetten voor het hervatten van de toetredingsonderhandelingen. Gaat de EU de criteria voor Turkije versoepelen? (+)

En hoe zet je als Syrische vluchteling je leven in Nederland op de rails? Vijf essentiële zaken op een rij: wonen, taal, studie, werk en inburgering. Waarbij steeds geldt: geduld, geduld, geduld. (+)

Ron Meyer wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe partijvoorzitter van de SP. Een van zijn voorbeelden is oud-VVD-leider Frits Bolkestein. 'Die bleef gewoon voortdurend doorbeuken.' Volgens Meyer moet de SP 'haar bravoure weer terugkrijgen'. Een interview (+).

Maandag 19 oktober

Een enorm mes kreeg de democratie te verduren. Tevergeefs, want burgemeesterskandidaat Henriette Reker overleefde de aanslag en won de dag erop met glans de verkiezingen. Een reportage: 'Je zou dit eerder ergens in Oost-Duitsland verwachten. Het baart mij wel zorgen, misschien is de neonazistische beweging hier toch groter dan ik dacht.' (+)

In Enschede strijdt de politie met succes tegen criminaliteit in de horeca. De Volkskrant ging mee op nachtdienst. Wat is het Twentse geheim? 'Het noaberschap, op z'n Twents: de plicht om elkaar te dienen, voor elkaar te zorgen.' (+)

Met zijn 'komische noten' heeft Jan Roos zich vooral van zijn clowneske kant laten zien. Met zijn campagne voor het referendum over de EU en Oekraïne toont de columnist en presentator nu ook zijn engagement. 'Jan heeft meer talent in zijn pink dan hij met zijn hele lijf heeft kunnen laten zien.' Een profiel. (+)

Pegida-demonstratie in Dresden Beeld anp
Pegida-demonstratie in DresdenBeeld anp

Vrijdag 16 oktober

Sinds deze zomer was Tscheu la Ling de belangrijkste persoon om het Plan Cruijff bij Ajax vlot te trekken. Maar hij stapt op. Een interview met Ling. 'Ik geef dus geen interviews.' Hij wil alleen wat zeggen over zijn zakelijke activiteiten. Nou ja, een lijst vragen beantwoorden. 'Als een soort rectificatie', verduidelijkt zijn advocaat die naast hem zit. Wat is er allemaal waar van de Slowaakse jubelverhaleen van Ling? (+)

De minister van Financiën en een groot deel van de oppositie willen wel geld steken in Air France-KLM. De VVD is tegen. Waarom we wel/niet belastingcenten in Air France-KLM moeten steken: drie argumenten voor en drie argumenten tegen. (+)

Te koud, te gevaarlijk, te primitief: het tentenkamp in Heumensoord oogst veel kritiek. Onze kinderen zijn in gevaar door de bijtende kou', stond op een spandoek. Waar komt die kritiek vandaan en is het terecht? (+)

Tscheu La Ling Beeld anp
Tscheu La LingBeeld anp

Donderdag 15 oktober

Rusland zal nooit schuld bekennen en toegeven dat de door hen gesteunde rebellen de MH17 uit de lucht schoten. En de meeste Russen zijn het van harte met de autoriteiten eens. Een interview met de Russische politcoloog Andrej Kolesnikov. [+]

Er is weer eens een dijk gebroken in Nederland. Geen watersnoodramp, maar een bewuste actie van wetenschappers, om te testen hoe goed onze dijken er bij liggen. Dat kost nu 750 duizend euro, maar kan in de toekomst onderhoudskosten besparen. [+]

Normaal is een nieuwe film eerst een tijd in de bioscoop te zien, voordat hij beschikbaar wordt voor het eigen televisiescherm. Netflix breekt met die wet en koopt de film Beasts Of No Nation op. Een redding voor de makers van de film. [+]

Op het meest gefotografeerde lichaam ter wereld staat een tatoeage van een schilderij van een verguisde Franse schilder. De eigenaar van de tatoage? David Beckham. [+]

null Beeld H&M
Beeld H&M
Halbe Zijlstra (VVD) Beeld anp
Halbe Zijlstra (VVD)Beeld anp

Woensdag 14 oktober

Eindelijk is de waarheid over de MH17-ramp tot in de gruwelijkste details beschreven. De conclusies werden door de Russen direct betwist. Zal het ooit lukken de daders voor het gerecht te krijgen? (+) De jacht op de daders kan nu beginnen. Lees ook de antwoorden op de vier vragen over MH17 die gisteren werden beantwoord door het onderzoeksrapport. (+)

Komen erkende vluchtelingen in een apart sociaal regime terecht? Hebben ze minder rechten dan andere burgers? Premier Rutte moet vandaag een broos asielcompromis verdedigen in de Tweede Kamer. De huisvesting wordt sober, maar levert dat ook geld op? (+)

Een kansloze 3-2 nederlaag tegen Tsjechië maakte het gisteravond definitief: voor het eerst sinds 1984 ontbreekt het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal. Wat veroorzaakte het pijnlijke verval van Oranje? Lees hier de analyse van Willem Vissers. (+)

De rokende werknemer: vergeten door de werkgever, bron van ergernis bij de niet-rokende collega en nog vaker ziek ook. Wat de campagne Stoptober betreft is dat snelle, stress-verlichtende sigaretje tijdens het werk verleden tijd. (+) 'Als je uitgaat van één sigaret elke twee uur, werken rokers vanwege die extra pauzes drie weken per jaar minder.'

Amsterdam is vanaf vandaag dancehoofdstad. Het Amsterdam Dance Event groeide in twintig jaar uit tot het grootste en meest vooraanstaande internationale dancefestival met ruim 2.000 dj's en acts op 45 locaties én een conferentie. De Volkskrant wijst de weg in het uitbundige aanbod (+) en verkent de staat van de dance met het boegbeeld van het betere dj-werk Seth Troxler. (+)

Het wrak van MH17. Beeld getty
Het wrak van MH17.Beeld getty
Seth Troxler. Beeld Daniel Cohen
Seth Troxler.Beeld Daniel Cohen

Dinsdag 13 oktober

Vandaag domineert het nieuws over het verschijnen van het Russische en Nederlandse rapport over de ramp met vlucht MH17 het nieuws. Het is inmiddels al bijna vijftien maanden geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte boven Oekraïne. We schreven er veel over: ontroerende verhalen als die van de aangeslagen correspondent Olaf Koens die de details op de rampplek optekende (+) tot een reconstructie (+) van de diplomatieke overleggen tussen Rusland en Nederland. Bekijk hier ons chronologisch opgebouwde dossier.

Een van de cruciale kwesties na de ramp is nog altijd niet bevredigend opgelost: wie bepaalt of een luchtruim veilig is? Volgens critici moet de overheid er een veel actievere rol in spelen. Een analyse over de veiligheid van ons luchtruim. (+)

Toegegeven, de spandoeken die Ons Montfoort Vluchtelingenvrij vorige maand in het centrum ophing, met teksten als 'Eigen Volk Eerst' en 'Stop de Islam', zijn misschien 'een beetje hard' overgekomen.'Maar je moet de mensen wakker schudden', zegt Pieter Jan Verkerk, een van de initiatiefnemers.

Een groep kolonisten eist dat de Israëlische premier Netanyahu harder optreedt tegen aanvallen van Palestijnen. Tegelijkertijd willen ze de rechtse regering niet voor het hoofd stoten. Een reportage vanuit Jeruzalem. (+)

In februari vertrok Bedri Shala naar Duitsland, hij was het harde werk in Kosovo zat. Maar hij werd onderweg teruggestuurd. Nu bouwt hij weer huizen, die vaak worden gekocht door succesvolle migranten voor hun familie thuis. (+)

'Een veldengel', een maand na de ramp met vlucht MH17 gefotografeerd in Oekraïne. Beeld Maria Tuchenkova
'Een veldengel', een maand na de ramp met vlucht MH17 gefotografeerd in Oekraïne.Beeld Maria Tuchenkova

Sylvia Witteman doet in haar column (+) suggesties voor de nieuwe emoji die volgend jaar gelanceerd worden: 'Een avocado die eerst een week lang keihard lag te wezen, hoe vaak je er ook verlangend in hebt geknepen, en zonder ooit rijp geweest te zijn vanochtend opeens draderig, zwart en verrot bleek.' Zo zíjn avocado's nu eenmaal, en ik kan me voorstellen dat je die frustratie per Whatsapp met iemand wilt délen.'

Voor uw bruine boterham met pitjeskaas, troostkroket of pakje yoghurtdrink halen ze bij Google hun neus op. De bedrijfskantine van de zoekgigant beslaat 46 gratis 'cafés', met elk zijn eigen chef-kok en formule. Wat is het verhaal achter dit wonderbaarlijke voedselbeleid? Mac van Dinther ging proeven op het hoofdkantoor. (+)

Mocht het water u nog niet in de mond zijn gelopen na lezing van het stuk over eetwalhalla Google, klik dan eens door deze fotoreeks over groentewedstrijden in Groot-Brittanië. Royaal geproportioneerde preistronken en pompoenen die de Kanaaltunnel voorgoed afsluiten tegen het continent: des te groter, des te beter, lijkt het adagium.

De cover van Volkskrant-bijlage V over het eten bij Google. Beeld Studio V
De cover van Volkskrant-bijlage V over het eten bij Google.Beeld Studio V

Maandag 12 oktober

De asielopvang zorgt voor een nieuwe breuklijn, door zowel het land als de coalitie, schrijft Raoul du Pré vandaag op de voorpagina van de Volkskrant. Die breuklijn, zichtbaar geworden na een weekend van een belaging van een asielopvanglocatie en ferme uitspraken van VVD-leider Zijlstra, laat zich steeds moeizamer relativeren. De PvdA reageerde ingetogen ('nu niet escaleren', aldus bronnen in de partij), maar als de VVD niet inbindt, kan een confrontatie niet uitblijven. De strafbaarstelling van illegalen en de kwesties rond 'bed, bad en brood', die vooral de PvdA al deden schudden op haar grondvesten, waren lachwekkend overzichtelijke oefeningen vergeleken bij wat nu afkomt op Rutte II. (+)

Wat Nederland morgen ook publiceert over de toedracht van de aanval op de MH17, op enig begrip van Moskou wordt allang niet meer gerekend. Een grote desillusie voor diplomaten en de onderzoekers. Want alles was er nou juist op gericht het lijntje met de Russen niet te laten knappen.

Een reconstructie van 15 maanden lang spitsroeden lopen: zelfs het koningspaar werd ingezet om internationaal consensus te bereiken. (+)

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en minister-president Mark Rutte vertrekken na de besloten bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 Beeld anp
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en minister-president Mark Rutte vertrekken na de besloten bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17Beeld anp

Het lijkt logisch. Je bent al de hele ochtend aan het werk en op een gegeven moment begint je maag te knorren. Leeg. Daar moet wat in. Je krijgt honger of trek. Dus ga je eten. Maag vol, honger weg.

Toch zijn er momenten dat je eetlust hebt, niet eet en de honger vanzelf weer overgaat. Hoe kan dat? (+)

En het ongelofelijke taalgevoel is de rode draad in de carrière van acteur/ regisseur/zanger/schrijver/vertaler Kees Prins, van wie nu de musical De Tweeling in het theater staat. Maar het liefste zou hij alleen schilderen. Een profiel van deze duizendpoot. 'Dat hele rock-'n'-rollgedoe is allemaal gelul. Boer Zoekt Vrouw is het laagste van het laagste op tv-gebied. Iedereen die goed een mop kan vertellen, stapt tegenwoordig maar het toneel op. Uiteindelijk moet het publiek gewoon je zolen likken, dat is natuurlijk wat je het liefste wil.' (+)

Kees Prins Beeld Jiri Buller
Kees PrinsBeeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden