Artikel gemist? Al onze mustreads op een rij

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u een paar dagen Volkskrant.nl niet bezoekt. U mist dan verhalen waar we zelf erg trots op zijn. Geen nood: hieronder vindt u - handig per dag gesorteerd - de artikelen waarvan wij vinden dat u ze moet hebben gelezen.

null Beeld epa
Beeld epa

Vrijdag 2 oktober

Gepiepeld. Zo voelen de fractieleiders in de Tweede Kamer zich nu Nederland slechts één van de twee Rembrandts koopt maar daar toch de volle prijs voor betaalt: het Rijksmuseum heeft geen fondsen meer. Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes en minister Jet Bussemaker zitten in het beklaagdenbankje. En lees hier hoe die 80 miljoen euro voor het Rijksmuseum in een keer verdampte.

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie hield donderdag de eer aan zichzelf, nadat hij onder grote druk was komen te staan vanwege de haperende reorganisatie van het politieapparaat. Het is aan zijn opvolger om de problemen aan te pakken. Maar wie kan de Nationale Politie nog redden? En hoe kijkt Bouman terug op zijn werk? (+)

Lees hier het interview met Bouman: 'Ik faal niet.' (+)

Niet Volkert van der G., maar de reclassering is volgens advocaat Willem Jebbink de oorzaak van alle ophef rond de geënsceneerde foto. Hij heeft aangifte gedaan tegen de reclassering wegens smaad en laster. Maar ook het programma Brandpunt Reporter, dat het nieuws bracht, treft volgens hem blaam: 'Ze stopten als het ware hun vingers in de oren, ze wilden niet weten hoe het echt zat. Dat is wat mij betreft volksverlakkerij, nota bene door de christelijke publieke omroep.' (+)

Het schooljaar is begonnen, maar veel Griekse scholen zijn nog dicht. Er zijn leraren, er is geen geld voor schoolboeken, docenten betalen zelf het lesmateriaal. 'Dit is een verloren generatie.' (+)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Donderdag 1 oktober

Premier Rutte heeft de mond vol van de 'participatiesamenleving'. De ouderenparticipatiecrèche (opc) is daar een schoolvoorbeeeld van. De ouders runnen die zelf en ze passen er minstens een dagdeel per week op de kinderen. Maar minister Asscher wil ervanaf omdat de scholen niet voldoen aan het strengere beleid voor kinderopvanglocaties. De ouders raken hun toeslag kwijt. (+)

De Europese Commissie komt volgende week met een voorstel dat de schade door dieseluitstoot voor mens en milieu zo beperkt mogelijk moet houden, maar landen met een forse auto-industrie (Duitsland, Frankrijk, Italië, Tsjechië en Hongarije) willen juist dat auto's de norm met 500 procent moeten kunnen overschrijden. Achter de schermen voerden de Europese lidstaten afgelopen maanden een verbeten strijd.

Het Ministerie van Veiligheid was het lievelingskindje van de VVD, maar nu bezorgt het departement de liberalen alleen nog maar hoofdpijn. Van het bonnetje dat opdook van de schikking met drugsbaron Cees H. tot de huidige verwikkelingen rond de de foto van Fortuyn-moordenaar Volkert van der G.: er gaat een hoop mis. Hoe heeft het zover kunnen komen? (+)

De 9-jarige Salam overleefde de bombardementen in Syrië, maar stierf bij het schoolzwemmen in Rhenen. Haar ouders vragen zich nog steeds af wat er precies is gebeurd. Ze werd na de zwemles aangetroffen op de bodem van het diepe bad, waar haar klasgenootjes hadden gezwommen. Wat is er gebeurd? 'Dat is het enige wat we willen weten,' zegt moeder Jumana. 'We willen de waarheid weten.' (+)

Minister Ard van der Steur van Veiligheid Beeld anp
Minister Ard van der Steur van VeiligheidBeeld anp

Woensdag 30 september

Sinds Moskou gevechtsvliegtuigen, tanks en volgens sommige bronnen zelfs tweeduizend militairen naar Syrië heeft gestuurd, zijn de westerse landen gedwongen met Rusland te overleggen, om te voorkomen dat zij tijdens de jacht op IS per ongeluk slaags raken met de Russen. Kan dat het begin zijn van een coalitie? Een analyse van Bert Lanting. (+)

50 jaar geleden vermoordde het Indonesische leger een miljoen communisten. Nog altijd zijn zij paria's, vertelt het enige communistenkind dat het tot parlementariër schopte. 'Mijn broer heet Proletariyanto, mijn zus Revolusiyati'. Tjiptaning zegt het zonder te lachen, want het is geen grap. (+)

Het was het grootste politieke experiment uit de menselijke geschiedenis: de verbanning van zeventien miljoen Chinese stadsjongeren naar het armoedige platteland zo'n vijftig jaar geleden. De nieuwe socialistische mensen van toen zijn nu zestigers, zoals Wang Li en Wang Xuefen en Mu Wei. Ze jagen hun jeugdherinneringen na, en ook erkenning voor hun verleden. Een bijzondere longread van correspondent Marije Vlaskamp.

Dinsdag 29 september

De Verenigde Staten en Rusland zijn in New York niet dichter bij een gezamenlijk plan voor Syrië gekomen. In hun speeches vielen de presidenten Barack Obama en Vladimir Poetin elkaar fel aan. Het cruciale knelpunt blijft de positie van de Syrische leider Assad. Obama en Poetin lijnrecht tegenover elkaar.

Een geschil met de broers Slewe ligt ten grondslag aan de politieke crisis in Bloemendaal (+). Zondag viel het college. 'Tijdens een gesprek zei de oud-burgemeester: 'Jullie soort mensen hoort niet op een landgoed.''

Ze moesten het eerst nog maar eens zien, in Rotterdam. Maar nu de Markthal er een jaar staat, is hij niet meer weg te denken (+). De rest van de wereld, beginnend met Dubai, wil ook zoiets fraais. 'Als je het hier niet verkoopt, dan verkoop je het nergens.'

Tika Stardust is seksueel verzorgende die werkt met lichamelijk en geestelijk gehandicapten. De een heeft multiple sclerose, niet-aangeboren hersenletsel of parkinson, de ander is na een ongeluk verlamd geraakt. Weer een volgende is zwaar autistisch of spastisch. Maar alle mannen bij wie Tika over de vloer komt, hebben hun eigen erotische, seksuele en soms hoogst persoonlijke intieme verlangens. 'Doe ik nou zoiets raars?' (+)

De Markthal in Rotterdam. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
De Markthal in Rotterdam.Beeld Harry Cock / de Volkskrant
null Beeld Sofie van de Calseijde
Beeld Sofie van de Calseijde

Maandag 28 september

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York is natuurlijk bedoeld om met 192 andere landen te praten over oorlog, terrorisme, migratie, klimaatverandering en andere problemen die om een oplossing schreeuwen, maar is ook een mooie gelegenheid om campagne te voeren voor een zetel in de Veiligheidsraad.

Want daar gebeurt het echt, zegt premier Rutte vrijdag, op een briefing aan journalisten in het Nederlandse VN-kantoor. 'Het is belangrijk dat we daar een deuk in een pakje boter slaan.' 'The Kingdom of the Netherlands, partner for Peace, Justice and Development', staat er op de muur onder het logo met de tulp. 'Die slogan kennen jullie natuurlijk. Daarmee zullen we de lobby hevig voeren.' (+)

En zowel de Russische president Poetin als zijn Chinese collega Xi spreekt vandaag dus de VN toe. Poetin keert terug van het 'strafbankje', vol zelfvertrouwen vanwege de kwestie-Syrië. Xi's zeldzame optreden is een bewijs dat China actiever is op het wereldtoneel dan voorheen. Is vandaag het begin van een grote coalitie tegen IS? (+)

Als een onzichtbare kwelgeest hing Joop Zoetemelk, dertig jaar geleden wereldkampioen wielrennen, deze week rond de Nederlandse equipe. Zuchtend hoorde Niki Terpstra in Richmond de verhalen over Zoetemelk aan. Hij was er wel een beetje klaar mee, dat gemijmer over vroeger. 'Wat kan mij het schelen dat het dertig jaar geleden is?', zei hij 'Al was het vorig jaar.' Het ging Terpstra om het nu. En dat nu was Richmond. Maar het lukte niet. Peter Sagan won, Terpstra werd 13de.

Een dag eerder was Anna van der Breggen tweede geworden bij de wegrace voor de dames. 'Ik kon die regenboogtrui bijna ruiken', vertelde ze. 'En dan gaat het verdorie toch mis.' (+)

Nicanora García wacht nu al een jaar op de terugkeer van haar negentienjarige zoon Saúl, die vorig jaar samen met 42 andere Mexicaanse studenten spoorloos verdween. Sinds de verdwijning slaapt García in de school waar hij studeerde. Een interview. 'De regering wil mijn zoon doodverklaren. Het is de schuld van de staat. De politie heeft Saúl meegenomen, de regering moet zorgen dat ik hem levend terug krijg.' (+)

Dylan van Baarle en Niki Terpstra (in het oranje) tijdens het WK Wielrennen in Richmond, gisteren. Beeld ap
Dylan van Baarle en Niki Terpstra (in het oranje) tijdens het WK Wielrennen in Richmond, gisteren.Beeld ap

Zaterdag 26 september

Het is een ziekte die nog altijd niet wordt begrepen: het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), door patiënten liever ME genoemd. De oorzaak van hun klachten is onbekend, de diagnose lastig want bloedtest noch scan levert aanknopingspunten op. En ja, dan wordt moe al snel geassocieerd met lui. Alleen gedragstherapie helpt een beetje, soms dan, en dat versterkt weer het idee dat het een psychische kwaal betreft. Uitkeringsinstanties reageren halsstarrig, voor patiënten voelt het alsof ze de buitenwereld continu moeten bewijzen dat ze geen ingebeelde ziekte hebben. Maar het tij begint voorzichtig te keren. (+)

In de supermarkt maak je zelden mee dat het uitdraait op een massale vechtpartij als iemand vraagt: 'Kunt u mij dat pakje boter even aangeven?' Hoe anders is dat op sociale media. Daar kan een goedbedoeld bericht binnen een paar uur uitmonden in hoogoplopende ruzie. Waarom eigenlijk? En wat kun je eraan doen? (+)

Hij geloofde 33 jaar lang dat vet slecht is voor het lichaam en dat koolhydraten gezond zijn. Nu is de Zuid-Afrikaanse bewegingswetenschapper Tim Noakes bekeerd en propageert hij fanatiek het koolhydraatloze en vetrijke dieet. (+)

Tim Noakes. Beeld Lauren Hillebrandt
Tim Noakes.Beeld Lauren Hillebrandt

Vrijdag 25 september

In Wolfsburg heerst angst. Daar werken namelijk 60 duizend mensen bij Volkswagen. Het imago van het Duitse autoconcern is door het emissieschandaal geschonden, het vertrouwen heeft een enorme knauw gekregen. Een val van Volkswagen betekent een val van de stad, weten ze in Wolfsburg. (+)

En dat terwijl elk automerk wel sjoemelt met de uitstootcijfers. Daar gaat tenminste Ruud Metzelaar, directeur van GMTO, gespecialiseerd in auto-elektronica, van uit. Dat moeten ze volgens hem wel, omdat de milieunormen zo streng zijn. 'Wil je aan de normen voldoen, dan moet je inleveren op vermogen en dat willen fabrikanten niet.' (+)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Plotseling waren ze er: de vele vluchtelingen op de Balkan. Waar komen zij ineens vandaan? Het antwoord op die vraag moet gezocht worden bij de smokkelnetwerken op de Balkanroute. Die zijn in korte tijd enorm gegroeid. Hoe werkt de smokkel en hoe wordt hij bestreden? Vier vragen plus antwoorden. (+)

Het werk van de smokkelaarbendes verloopt soepeltjes, het is haast lopendebandwerk. Maar dat geldt ook voor de opvang van de vluchtelingen. Vrijwilligers die in de opvangcentra koffie schenken, agenten die met dikke wallen onder hun ogen voertuigen staan te controleren aan de grens, vele vrijwillige tolken: steden in Duitsland zijn er inmiddels aan gewend geraakt. (+)

Een historische doorbraak in Colombia. President Juan Manuel Santos stond woensdag voor het eerst oog in oog met zijn aartsvijand Timochenko, de leider van de linkse guerrillabeweging FARC. De heren kondigden aan binnen zes maanden een vredesakkoord te ondertekenen, en schudden elkaar de hand. Na een halve eeuw burgeroorlog is de vrede in zicht, maar er zijn nog belangrijke hordes te nemen. (+)

Donderdag 24 september

Nog even over Tom Dumoulin. Hij redde het dus niet, gisteren. Geen wereldkampioen, geen medaille.

In Richmond, waar het WK plaatsvindt, keek verslaggever Iwan Tol naar de wedstrijd met Jannie Dreessen, fan. Voor 369 euro kocht hij een ticket naar New York om Dumoulin achterna te reizen. In Richmond verblijft hij gratis bij een gastgezin. 'Ik heb een wereldtijd hier', zegt hij. 'Straks heb ik weer een interview met de lokale tv over Tom. Dit verzin je toch niet?' (+)

Het dieselschandaal rondom Volkswagen breidt zich uit. Topman Winterkorn stapte op nadat de aandeelhouders het vertrouwen in hem opzegden. Voor de Duitse auto-gigant dreigt nu een boete van 18 miljard euro. Hoe nu verder? Waarom dat gesjoemel? En CO2-uitstoot is toch veel belangrijker dan NOx? Antwoord op die vragen, en nog drie vragen over het nu precies zit met het dieselschandaal leest u hier. (+)

Net als nu met de komst van grote groepen Syrische en Eritrese vluchtelingen, kwam de opvang in 1992 en 1993 van de tienduizenden Bosniërs, Kroaten en Serviërs uit de bloedige burgeroorlog hortend en stotend op gang. Ook toen overheerste aanvankelijk de schrik om de plotse flinke toename van het aantal asielzoekers en werd er scherp gedebatteerd. En ook toen was buurland Duitsland de populairste bestemming, was de opvang chaotisch, klonk een dringende oproep van een staatssecretaris ( Job Cohen) aan gemeenten om ruimten en woningen beschikbaar te stellen en was er noodopvang, in tenten. Bij gebrek aan onderdak zouden vluchtelingen in maisvelden hebben overnacht. Hoe vergaat het hen? 'Mijn identiteit heeft zich in dit land gevormd.' (+)

Tom Dumoulin tijdens zijn tijdrit in Richmond. Beeld epa
Tom Dumoulin tijdens zijn tijdrit in Richmond.Beeld epa
Honderden legertenten werden in de herfst van 1998 op de hei bij Ermelo opgezet om de stroom vluchtelingen op te vangen Beeld Bert Verhoeff
Honderden legertenten werden in de herfst van 1998 op de hei bij Ermelo opgezet om de stroom vluchtelingen op te vangenBeeld Bert Verhoeff

Woensdag 23 september

- Stijn Franken, de voormalige advocaat van Volkert van der G., is wars van publiciteit en grote woorden. Het OM suggereerde dat hij iedereen verrasste met de Telegraaf-foto van zijn voormalige client. Niets van waar, zegt Franken, die nu zijn verhaal doet: 'De overheid stelde voor dat Volkert een petje op zou zetten.' (+)

- Schiphol wordt voorbijgestreefd door grote luchthavens in het Midden-Oosten. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gepraat over mogelijke maatregelen om het tij te keren. Maar kan dat eigenlijk nog wel? (+)

- Eens stonden ze zij aan zij, maar de verwijdering tussen de Nederlandse voetbalgrootheden Johan Cruijff en Marco van Basten groeit. Van Basten, sinds kort assistent-bondscoach, haalt vandaag in zijn column in het weekblad Voetbal International keihard uit naar het zogenoemde plan-Cruijff: 'Het plan Cruijff is één grote komedie. Het hele verhaal is een fabeltjeskrant.' (+)

Advocaat Stijn Franken Beeld Julius Schrank
Advocaat Stijn FrankenBeeld Julius Schrank

Dinsdag 22 september

Brandpunt-Reporter deed zondag een boekje open over Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Hoe kwam de reportage tot stand? Wie was de informant? Loopt van der G. nu gevaar? Menno van Dongen beantwoordt deze en nog drie andere vragen die zomaar zouden kunnen rijzen als je de TV-reportage hebt gezien. [+]

De hoop dat de EU de vluchtelingencrisis het hoofd kan bieden, is gebaseerd op illusies, meent politicoloog Alfred Pijpers.

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Vandaag is Actrice Dilan Yurdakul (24) aan het woord: 'Ze hadden een Turk nodig in Goede Tijden.' [+]

Zoals moslims de rondgang om de Ka'aba hebben, zo hebben aanhangers van duurzaamheid de spiegelcirkels van Ivanpah. Dat stuk beloofde land in de Mojave-woestijn, ruim veertien vierkante kilometer groot, waar de afgelopen jaren 's werelds grootste zonnecentrale verrees. Fotograaf Jamey Stillings maakte er prachtige foto's. [+]

Volkert van der G. Beeld anp
Volkert van der G.Beeld anp

Maandag 21 september

De wereld kan binnen 35 jaar volledig afscheid nemen van fossiele energie als olie, gas en kolen. In 2050 kunnen we volledig zijn omgeschakeld naar duurzame energiebronnen als wind en zon, maar ook biomassa en aardwarmte. Dat stelt Greenpeace in een nieuwe versie van haar energiescenario Energy (r)evolution.

Het was de week van Prinsjesdag en de algemene beschouwingen, hoogtijdagen van onze democratie en hard werken voor politiek redacteuren. Vandaag maakt Frank Hendrickx de balans van de week op. Op prinsjesdag gaven we de ministers rapportcijfers. [+]

Kunst beklad, een cartoonist wordt voor racist uitgemaakt: de snelheid waarmee verontwaardiging zich verspreidt, brengt nieuwe risico's mee voor wie zich gelaagd wil uiten, schreef Thomas Hogeling in Vonk. [+]

Sinds Kroatië zijn grenzen heeft opengezet, wordt Slovenië overspoeld door duizenden vluchtelingen. Correspondent Jan Hunin bezoekt de voormalige koksschool van Maribor, waar migranten worden opgevangen. (+) 'Tja, het is niet wat je een viersterrenhotel kan noemen, maar alles ziet er netjes uit en als je op de vlucht bent voor een oorlog, mag je niet kieskeurig zijn.'

Het SP-bestuur wil Ron Meyer als opvolger van partijvoorzitter Jan Marijnissen. Morgen debatteert hij voor het eerst met zijn tegenkandidaat Sharon Gesthuizen. Een profiel van Meyer: 'Hij is een sluwe machtspoliticus'. (+)

Ron Meyer Beeld anp
Ron MeyerBeeld anp

Vrijdag 18 september

Rusland voert de militaire steun op aan Syrië en heeft belang bij een goede band met Assad. Het Westen wil daarin niet meegaan, maar kan ook Poetin geen vrij spel geven. Wordt Rusland Assads luchtmacht? (+)

Voormalig president Milosevic had wel degelijk contact met generaal Mladic. De 'slager van Srebrenica' handelde niet op eigen houtje, toont onderzoeker Nena Tromp-Vrkic aan. 'Srebrenica was géén uitzondering in die oorlog. Het was de manier waarop die oorlog werd gevoerd', aldus Tromp-Vrkic in een interview. (+)

Als er ooit slachtoffers zijn geweest van voodoo, dan zijn het de mensen die zijn gevallen voor afrobeat, Surinaamse kawina en kaseko, New Orleans funk en jazz. Op het festival Voodoo To Go in Utrecht wordt uit de doeken gedaan hoe de muziek en zang die gepaard gaan met de ceremonieën zich met de Afrikaanse diaspora ten tijde van de slavernij heeft verspreid, ontwikkeld en vervolgens tot in de haarvaten van moderne (zwarte) muziek is doorgedrongen. (+)

Een Syrische vrouw kust een portret van Poetin Beeld ap
Een Syrische vrouw kust een portret van PoetinBeeld ap

Donderdag 17 september

Een nieuw team van de Nationale Politie gaat samen met de marechaussee de vluchtelingeninstroom in Nederland kanaliseren. Amsterdam, Rotterdam en het nieuwe asielzoekerscentrum in Budel worden drie nieuwe locaties waar vreemdelingen worden geregistreerd. Ook liggen er scenario's klaar die de politie in staat stellen effectief op te treden tegen situaties die we respectievelijk in Duitsland en Oostenrijk zagen: felle protesten tegen de komst van asielzoekers en vrachtwagens vol dode verstekelingen. Politiechef Van Musscher: 'Ook asielzoekers hebben recht op bescherming van de politie'.

De Nederlandse multimiljonairs kunnen zich gaan voorbereiden op extra aandacht van de Belastingdienst. Wie meer dan 25-miljoen euro verdient zal onder de loep genomen worden van het afgelopen jaar opgerichte Team Zeer Vermogende Personen (ZVP). De 'nette' mogelijkheden om aan de fiscus te ontsnappen, zijn aanzienlijk beperkt, en daarom komt er nu dus toch een 'rijkenloket' in Nederland.

PvdA en VVD willen nu weer hun eigen verhaal vertellen. Dat Zijlstra en Samsom nogal anders denken over de koers op de lange termijn, nemen de coalitiepartners op de koop toe. Dat is de conclusie na de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Samsom wil het vooral hebben over 'het grote verhaal', maar feit is dat beide partijen de afgelopen weken gebukt gingen onder 'nitty-gritty' problemen. Lees onze analyse. (+)

De Hongaarse grens zit potdicht, en dus moeten migranten op zoek naar andere routes om Europa binnen te komen. Zoals water volgen ze de weg van de minste weerstand. Die voert nu via Kroatië, maar voor hoe lang nog? Een reportage van Jan Hunin vanaf de Hongaarse grens. 'Hongarije is dood, lang leve Kroatië!' (+)

Politiechef Paul Van Musscher Beeld anp
Politiechef Paul Van MusscherBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Woensdag 16 september

Het is zover. Na al dat zuur van de afgelopen jaren, schijnt het zoet gearriveerd te zijn. Robert Giebels noemt het een voor-elk-wat-wilsbegroting, zodat iedereen een klein beetje tevreden is. Want de coalitie weet ook: steun van de oppositie blijft hard nodig. [+]

Televierecensent Jean-Pierre Geelen vond het geboden zoet niet genoeg om zijn lezer een welverdiende borrel te ontzeggen: 'Het mensbeeld dat de kijker voorschoteld kreeg op Prinsjesdag is mismoedig en gitzwart.' [+]

De levende rocklegende Keith Richards brengt 23 jaar na de vorige soloplaats, weer een album uit zonder zijn Rolling Stones-maten. Vrijdag verschijnt Crosseyed Heart. Robert van Gijsel sprak hem een half uur lang, in een hotelkamer in Parijs: 'Dat bandje van ons begint een beetje in vorm te raken.' [+]

Van hoogstaande literatuur tot hilarische dagboekanekdotes: de podcast is het stadium van uitzending-gemistdienst ver voorbij. Als u nog niet aan podcasts begonnen was, moet u dat maar snel eens doen. Stan Putman zette de beste podcasts voor u op een rij. [+]

Keith Richards Beeld anp
Keith RichardsBeeld anp

Dinsdag 15 september

We blikken vooruit op Prinsjesdag. In de begroting die minister Dijsselbloem vandaag uit zijn koffertje haalt, gaat 5 miljard euro terug naar de belastingbetaler. Een gemiste kans om de boeken in te gaan als de man die het land blijvend beter maakte? Lees de analyse: 'Wat Dijsselbloem óók had kunnen doen met 5 miljard.' (+)

En ze zullen vandaag in hun beste pakken en mooiste jurken verschijnen in de Ridderzaal: de ministers van Rutte II. Maar hoe staan ze ervoor? Doen ze wat ze beloofden? De vakjury van de Volkskrant geeft z'n eigen oordeel. Een voortgangsrapport. (+)

Economiecolumnist Peter de Waard laat ook z'n licht schijnen over de 'feestbegroting': 'Na het feest volgt altijd de kater'. (+)

En tot slot een quizje (zie tweet). C'est qui?

Maandag 14 september

- Volkskrant-correspondent Jan Hunin ging undercover bij Syrische vluchtelingen in Hongarije (+). 'Vanachter de afrastering wordt opnieuw met eten gegooid. 'Mèèè, mèèè', doet een jongen, terwijl de droge broodjes met pastei door de lucht vliegen. 'Alsof we in de dierentuin zitten, vind je niet?''

- Betogingen van neonazi's tegen asielzoekers, brandstichtingen in opvangcentra: de Duitse regering kan niet langer spreken van spontane incidenten. Een analyse van onze nieuwe Duitsland-correspondent Sterre Lindthout: 'Berlijn heeft rechts-extremisme niet meer onder controle.' (+)

- Een dag na de teleurstellende etappe waarin Tom Dumoulin zijn rode trui in de Vuelta verspeelde, sprak hij over de turbulente weken (+). 'Het kan wel leerzaam zijn, maar zo voelt het niet. Zoals ik het hier laat liggen, is te stom voor woorden. En uiteindelijk telt toch het resultaat.'

Vluchtelingen aan de Hongaars-Duitse grens Beeld AP
Vluchtelingen aan de Hongaars-Duitse grensBeeld AP

Vrijdag 11 september

- Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Rusland bezig is zijn militaire aanwezigheid in Syrië te versterken. Maar wat willen de Russen precies in Syrië? En hoe verschilt hun houding inzake drie Syrische kwesties met die van de Verenigde Staten en de Europese Unie? Een anlyse van Bert Lanting. (+)

- Een greep uit de agenda van GroenLinks-fractieleider Jessie Klaver: 'Aanschuiven bij DWDD, waar hij een graag geziene gast is; zaterdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg bij het jubileum van Vrij Nederland; interviews in Volkskrant Magazine en AD; zondag naar de al uitverkochte Rode Hoed en waarschijnlijk Buitenhof; een week later centrale gast in Paradiso. Klaver (29) glorieert, maar wat schiet zijn partij GroenLinks daarmee op nu er geen verkiezingen zijn? (+)

- In de kunstbijlage een interview met cabaratier Hans Sibbel (ook wel bekend als Lebbis) (+). Als Lebbis keert hij deze maand met een avondvullend programma terug in de theaters, na bijna twee jaar afwezigheid. Najaar 2013 werd hij getroffen door een levensbedreigende ziekte die het bindweefsel aantast, systemische sclerodermie. 'Ik heb opgetreden zonder haar, in Toomler. Daar zag ik later de beelden van. Het was geen leuk gezicht.'

Donderdag 10 september

Ze was de invloedrijkste ambtenaar van Nederland. Maar D66 haalde haar naar Amsterdam, tot groot verdriet van premier Rutte. Kajsa Ollongren is nu locoburgemeester en wethouder (+), en moet bewijzen dat Amsterdam ook te besturen valt zonder PvdA in het college.

Alle fractievoorzitters bereiden zich sinds dinsdag voor op het debat vandaag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff over 'de Europese asielproblematiek'. Heeft Nederland de oplossing voor het asieldrama, zoals de VVD meent? Oppositiepartijen vinden dat de liberalen (weer) illusies verkopen. Kan de premier dit uitleggen? (+)

Journalist Tom Kellerhuis sprak donderdag 3 september urenlang met Joost Zwagerman. 'Achteraf bezien een luguber afscheidsgesprek, ruim vier dagen voor zijn zelfgekozen dood', vertelt Kellerhuis. Over een interview dat moeizaam tot stand kwam (+), en tevens het laatste interview met Zwagerman. Lees hier meer over de overleden schrijver.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (L) en minister-president Mark Rutte voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over Europees asielbeleid. Beeld anp
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (L) en minister-president Mark Rutte voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over Europees asielbeleid.Beeld anp
Joost Zwagerman in New York in april 2012 met Jessica Kroskinski. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Joost Zwagerman in New York in april 2012 met Jessica Kroskinski.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Woensdag 9 september

Een eerbetoon aan de dinsdag overleden Joost Zwagerman. John Schoorl schreef zijn persoonlijke herinneringen aan de schrijver op. 'Toen Joost eenmaal ging voordragen, leek het alsof hij een volgepakt Yankee Stadium moest animeren.' Zwagerman zelf blikte enkele maanden geleden nog terug op enkele foto's uit de jaren negentig. Dat leest u hier terug. (+) En lees hier over hoe hij in 2012 vertelde over zijn depressie. Alle stukken van Zwagermans tweewekelijkse Volkskrantrubriek 'Zwagerman Kijkt' zijn hier terug te vinden. (+)

Potvissen, het zijn net mensen. Tenminste, als het gaat om taal. Ze blijken namelijk net als wij in een soort dialecten te 'spreken', die ze van elkaar overnemen, zo heeft een internationaal onderzoeksteam ontdekt. Familiegroepen vormen samen grotere eenheden, de zogeheten clans. De dialecten die in de clans worden 'gesproken' lijken op elkaar. De klikgeluiden die potvissen maken zijn dus niet zomaar wat gebrabbel, concluderen de onderzoekers.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken zal komende maandag in Brussel op de Europese top de blaren op zijn tong moeten praten om het meest verstrekkende Europese asielbeleid ooit gerealiseerd te krijgen. Want Nederland heeft een nieuwe ambitie die, geheel volgens lokaal gebruik, is ontstaan uit een compromis tussen de regeringspartijen. Asiel aanvragen kan straks alleen nog in opvangcentra buiten de EU. Voor het ambitieuze plan is dus wel buitenlandse steun nodig. (+)

'Stom en fout' vindt PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman de uitlatingen van Felix Rottenberg, een man van gewicht binnen de partij. Rottenberg noemde Diederik Samsom 'de bedrijfsleider van het kabinet'. En dat leidt dan weer tot kritiek op Rottenberg. Maar ook op Spekman is er kritiek, want hij haalde eerder uit naar PvdA-minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Kortom: de PvdA is weer eens lekker met zichzelf bezig. En hoe. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Maandag 7 september

We moeten het nog even over Oranje hebben, jawel. De verwachtingen waren na het verlies met 1-0 van IJsland misschien al niet al te hoog, maar dat er met 3-0 werd verloren van Turkije was toch weer een deceptie. Oranje is verworden tot een flets, afstotend elftal met een bondscoach die, zeker voor een deel van de publieke opinie, al voor de uitgang staat terwijl hij net binnen is via de achterdeur, schrijft Willem Vissers. En kan het eigenlijk nog, kwalificatie voor het EK?

De zloty pociag, de nazitrein die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het goud uit het door het Rode Leger belegerde Wroclaw (Breslau) in veiligheid moest brengen, is zoek. Die trein verdween spoorloos nadat hij een laatste keer was gesignaleerd in het station van Swiebodzice (Freiburg in Schlesien), een halte voor Walbrzych (Waldenburg). Op de plaats waar de passagiers van de IC naar een beboste heuvel staren, ergens tussen kilometerpaal 61 en 65, zou hij een geheime tunnel zijn binnengereden. Een verslag van de zoektocht naar de trein. 'Wat er in de trein zit, kan ik natuurlijk moeilijk zeggen, maar dat hij bestaat, weet ik zeker. Zal ik er een percentage opplakken? 100 procent.' (+)

Hij is fel tegenstander van de klassieke Zwarte Piet, maar zal dat nooit laten blijken in zijn functie van burgemeester. De 'Obama' van Velsen, zoals inwoners Franc Weerwind liefkozend noemen, staat bekend om zijn tact. Nu vertrekt hij naar Almere. Een profiel. 'Verschillen interesseren mij minder dan overeenkomsten.' (+)

Wesley Sneijder in de tweede helft in duel met Oguzhan Özyakup (links), de maker van het eerste doelpunt, en Selcuk Inan. Beeld anp
Wesley Sneijder in de tweede helft in duel met Oguzhan Özyakup (links), de maker van het eerste doelpunt, en Selcuk Inan.Beeld anp
Burgemeester Frank Weerwind (links) op een haringparty in Velsen. Beeld anp
Burgemeester Frank Weerwind (links) op een haringparty in Velsen.Beeld anp

Zaterdag 5 september

In Sint Maarten zijn onder- en bovenwereld met elkaar verweven. Blogger Judith Roumou schrijft erover en kwam in hechtenis. 'Ik een maffiafiguur? Go fuck yourself', reageert casino-ondernemer Francesco Corallo in een ontmoeting. (+)

Het merendeel van de onderzoeken in de psychologie houdt bij herhaling geen stand. De Tilburgse methodologe en co-auteur van deze schokkende studie Michele Nuijten legt uit waar het misgaat, en hoe het anders kan. 'Intuïtief denk je al snel: hoe meer replicaties, hoe beter' (+)

Een interview met schrijfster Désanne van Brederode, over haar nieuwe roman, waarin bedrog en verraad hoofdrollen hebben. 'Bedrogenen zijn vaak boos op de bedrieger, maar als ze hun gevoelens op een weegschaal leggen, is de zelfhaat misschien nog wel veel groter dan de boosheid op de ander. Ze denken: er moet iets aan mij zijn waardoor die ander mij heeft kunnen bedriegen.' (+)

Kan gezonde voeding helpen agressie te verminderen? Ja, volgens een intrigerend onderzoek van Justitie. Om het zeker te weten, krijgen straks - een wereldwijd unicum - gedetineerden en psychiatrisch patiënten in het hele land voedingssupplementen. (+)

Schrijfster Désanne van Brederode: 'Vreemdgaan is iets tussen drie mensen.' Beeld Valentina Vos
Schrijfster Désanne van Brederode: 'Vreemdgaan is iets tussen drie mensen.'Beeld Valentina Vos

Vrijdag 4 september

'We hadden dit kunnen overleven. Ik wil dat de hele wereld dit ziet. Laat dit lijden ophouden', zegt Abdullah Kurdi, de vader van Aylan, wiens foto - levenloos in de branding van een Turks strand - de wereld over ging. Verslaggever Noël van Bemmel sprak met Kurdi in Turkije. 'Er brak paniek uit. Toen mensen gingen staan, sloeg de boot om. Ik hield de hand van mijn vrouw vast, maar de handen van mijn kinderen glipten weg.' (+)

'Toen mijn dochter geboren werd, kon ik lopen, praten, autorijden, eten. Toen ze zes maanden was allemaal niet meer', zegt Garmt van Soest in een aangrijpend interview over zijn ziekte ALS (+). Met zijn oogcomputer schreef Garmt van Soest een boek over zijn leven met de dodelijke spierziekte.

Zaterdag is de Manuscripta, de Uitmarkt van het boekenvak. Drie opvallende Vlaamse debutanten introduceren zichzelf. Maar kennis met Isabelle Rossaert, Frederik Willem Daem en Michael Bijnens, de voorlopers in deze Vlaamse literatuurgolf. (+)

Abdullah Kurdi, vader van Aylan Kurdi Beeld Daniel Rosenthal
Abdullah Kurdi, vader van Aylan KurdiBeeld Daniel Rosenthal
Garmt van Soest schreef een boek over zijn leven met ALS. Beeld Daniel Cohen
Garmt van Soest schreef een boek over zijn leven met ALS.Beeld Daniel Cohen

Donderdag 3 september

- Vandaag staan Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping in Peking zij aan zij bij de militaire parade ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Rusland en China zijn plots goede vrienden. Is dat liefde of pragmatisme? Een tweeluik: China-correspondent Marije Vlaskamp in grensstad Heihe (+) en Rusland-correspondent Olaf Koens in Blagovesjtsjensk. (+)

- De foto van het aangespoelde jongetje aan de Turkse kust ging gisteren de wereld over. Voor veel migranten begint de sprong naar Europa in Turkije. Maar niet alleen de zee is een gevaar, schrijft correspondent Sarah Venema vanuit Turkije. (+)

- Op bezoek in South-Central Los Angeles, oftewel achterstandswijk Compton, de geboortegrond van de legendarische hiphopgroep N.W.A.. 'Het voelt ook wat vreemd, zeker als enige toerist', schrijft film-recensent Bor Beekman (+). De biopic Straight Outta Compton over de groep verschijnt vandaag en krijgt drie sterren.

Woensdag 2 september

- Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend vluchtelingen en migranten en geldt voor hen als het beloofde land. Wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk? Vijf redenen. (+)

- Met een enorme militaire parade viert China morgen de Japanse capitulatie zeventig jaar geleden. Peking houdt de herinnering aan de oorlog nog altijd springlevend. Een reportage van China-correspondent Marije Vlaskamp vanuit het Verzetscultuurpark: hier is de Japanner nog altijd de duivel. (+)

- Een uitgebreide recensie van het nieuwe album van Fresku: Nooit meer terug. Vier sterren voor het album dat vrijdag verschijnt. 'Tekstueel gebeurt er veel. Fresku gooit zijn gevoelsleven in de muziek en spaart zichzelf allerminst. Meer Karl Ove Knausgård dan Kanye West, zo schaamteloos gedetailleerd deelt hij zijn gevoelsleven met de luisteraar.'

In het Verzetscultuurpark in het district Wuxian wordt een bloederige plaatselijke slag uit de oorlog nagespeeld. Beeld WassinkLundgren
In het Verzetscultuurpark in het district Wuxian wordt een bloederige plaatselijke slag uit de oorlog nagespeeld.Beeld WassinkLundgren

Dinsdag 1 september

Hoe krijg je meer mensen aan het werk, zonder de uitkeringen nog verder te versoberen? Een denktank met bijna alle betrokken partijen erin bedacht vijf manieren: van werkdagdekkende kinderopvang tot het ontmoedigen van bijbaantjes voor jongeren. (+)

Je was wel gek als je het niet deed, dus gingen Chinese jongeren uit de middenklassen massaal beleggen. Hoe zijn zij onder de zware verliezen door de crash van de afgelopen weken? Vier gesprekken met jonge beleggers. 'Van mijn verliezen had ik vier weken naar Europa gekund.' (+)

Het Van Gogh Museum heeft de nieuwe entree, die vandaag wordt getoond , grotendeels zelf gefinancierd. Dus zeg niet tegen directeur Axel Rüger dat musea geen ondernemerschap tonen. Lees dit interview (+) met de manager van een wereldmerk, zoals Rüger zichzelf omschrijft. 'In Den Haag roept men van alles. Dat ze sponsoring willen stimuleren. Dat de musea ondernemend bezig moeten zijn. Meer geld uit de particuliere sector. Ik kan het ook allemaal met gemak roepen, maar het gaat om de voorwaarden om dat mogelijk te maken.'

Zhao (27): 'Onze leidinggevenden moedigen ons aan om te speculeren.' Beeld Wassink Lundgren
Zhao (27): 'Onze leidinggevenden moedigen ons aan om te speculeren.'Beeld Wassink Lundgren

Maandag 31 augustus

Wat een sportweekend was het. Het begon vrijdagmiddag, met een gouden medaille voor Dafne Schippers die we nu alvast wel historisch mogen noemen. Iedereen wil sindsdien iets van haar, en dat heeft ze er graag voor over. 'Dit zijn logische prestaties. Nou ja, 21,63 is misschien niet helemaal logisch, maar het is ook niet wereldvreemd dat ik dat loop. En misschien nog sneller ga.' (+)

Zaterdag wonnen de hockeymannen na lange tijd weer eens een echte prijs: Duitsland werd met 6-1 van het veld gespeeld tijdens de finale van het Europees Kampioenschap. 'Als je zolang niks wint en je krijgt veel kritiek omdat je telkens tweede of derde wordt, komen bij een eerste plaats veel emoties los.' (+)

De vrouwen strandden uiteindelijk in de finale tegen Engeland. Ze verloren op shoot outs, nadat ze een voorsprong van 2-0 tegen Engeland uit handen hadden gegeven. (+)

En dan Tom Dumoulin. Wanneer zag u voor het laatst een Nederlander tegen een steile berg op demarreren, een van de favorieten (en Tourwinnaar) in de laatste meters verschalken en zo een etappe winnen in een grote wielerronde, en meteen maar de leiderstrui overnemen? Precies. Een ongeëvenaarde greep naar de macht. (+)

Weer krijgen jonge asielzoekers een gezicht - en de nationale sympathie. Vrijdag werden Márcia en Gláucio Ventura Tiago met hun ouders van hun bed gelicht in de opvang in Gilze-Rijen. Het Angolese gezin, al 15 jaar in Nederland, wacht in een detentie-centrum in Zeist op uitzetting. Waarom blijven de schrijnende gevallen volgen? (+)

En de Amerikaanse journalist Bryan Christy zette nepslagtanden met gps-zenders in om de illegale ivoorhandel in Centraal-Afrika in kaart te brengen. Het bracht hem op het spoor van de beruchte krijgsheer Joseph Kony. 'President Bashir van Soedan steunt twee gewapende groepen die zich schuldig maken aan grootschalige stroperij en gruwelijk geweld.' (+)

Dafne Schippers met haar gouden medaille. Beeld getty
Dafne Schippers met haar gouden medaille.Beeld getty
Ivoor dat is geconfisqueerd in Togo. Beeld Brent Stirton
Ivoor dat is geconfisqueerd in Togo.Beeld Brent Stirton

Zaterdag 29 augustus

Laura van 't Veer slaagde er met collega's in een genetische test te ontwikkelen waarmee kan worden voorspeld welke vrouwen baat hebben bij chemotherapie en welke groep die zware behandeling achterwege kan laten. Zeventig genen blijken cruciaal, genen die betrokken zijn bij onder meer de celdeling, de snelheid van celgroei en bij de vorming van bloedvaten voor de tumorcellen. Toen ze hun bevindingen in 2002 in vakblad Nature publiceerden en kort daarop, met een nieuwe groep patiënten, bevestigden in het New England Journal of Medicine, waren de reacties lovend. 'Deze resultaten zijn enorm hoopgevend', aldus de commentator in Nature. Een interview. 'Ik weet dat ons werk doorslaggevend kan zijn bij de keuze van de behandeling maar meestal hoor ik dat alleen indirect, via de oncologen.' (+)

Voetbalboekenschrijver Michel van Egmond wordt op handen gedragen in de boekwinkels. Hoe schrijft hij die megabestsellers? 'Ik hou niet van lezen, maar dat van jou is wel te vreten' (+)

In Nederland wordt het bestaan van racisme gebagatelliseerd. Die conclusie trekt het VN-comité inzake uitbanning van rassendiscriminatie in een vrijdag verschenen rapport. Wat zien we over het hoofd? (+)

Michel van Egmond. Beeld NOCANDY
Michel van Egmond.Beeld NOCANDY

Vrijdag 28 augustus

Hij heeft Nederland veranderd door de discussie over Zwarte Piet aan te jagen. Sindsdien wordt kunstenaar Quinsy Gario bedreigd. Maar beveiliging krijgt hij niet. 'Ik krijg anonieme brieven. Daarin staat dat mensen me een kogel door mijn kop gaan jagen. Of dat ze mijn strot gaan doorsnijden', vertelt Gario (30) in dit interview. (+)

Denken wetenschappers eindelijk iets te hebben ontdekt, blijkt het na een tijdje helemaal niet te bestaan. Rode wijn is bij nader inzien toch niet goed voor de gezondheid, mild depressieve mensen hebben toch geen baat bij antidepressiva, en de effecten van antioxidanten zijn minder groot dan onderzoek aanvankelijk uitwees. Hoe kan dit? En wat is de oplossing? (+)

Het grootste, oudste en bekendste circus van Nederland dreigt opnieuw failliet te gaan. 'Ik ben 1 meter 42. Het water staat me niet aan de lippen, het water staat al 1 meter 50 hoog. Het is lucht happen door een rietje', vertelt directeur en clown Milko Steyvers van Circus Herman Renz. (+)

Quinsy Gario. Beeld  Linelle Deunk
Quinsy Gario.Beeld Linelle Deunk
Circus Herman Renz in Bergen op Zoom. Het circus dreigt failliet te gaan. Beeld Ton Koene
Circus Herman Renz in Bergen op Zoom. Het circus dreigt failliet te gaan.Beeld Ton Koene

Donderdag 27 augustus

Tegen teken is tot nu toe geen kruid gewassen. Inmiddels lopen elk jaar bijna 25 duizend Nederlanders Lyme op. Een oplossing is niet voorhanden. Omdat teken vooral voorkomen in bos en struikgewas in natuurgebieden, is de gifspuit geen optie. Waarom is dit beestje zo moeilijk te stoppen? (+)

In De Wending spreekt de Volkskrant mensen bij wie het leven op de kop staat. Deze keer: Marjan Minnesma (+) dwong met haar klimaatbeweging Urgenda CO2-reductie af bij de rechter. De betekenis daarvan is in in haar ogen nauwelijks te overschatten.

De Midden-Amerikaanse republiek El Salvador is in de greep van een bendeoorlog (+). In acht maanden tijd zijn duizenden personen omgebracht. De bendes vallen nu ook gericht politie en leger aan, nadat president Sánchez zijn ordetroepen opdracht gaf hard op te treden.

Met vlijmscherpe humor fileert Amy Schumer de dubbele standaarden en het seksisme in de entertainmentindustrie. Wat maakt deze grove grappenmaakster zo onweerstaanbaar? (+)

Een politie-eenheid staat voor een bordeel in San Salvador. De straten van de hoofdstad zijn 's avonds vrijwel verlaten uit angst voor het geëscaleerde geweld. Beeld Manu Brabo/AP
Een politie-eenheid staat voor een bordeel in San Salvador. De straten van de hoofdstad zijn 's avonds vrijwel verlaten uit angst voor het geëscaleerde geweld.Beeld Manu Brabo/AP
Amy Schumer. Beeld  Hollandse Hoogte
Amy Schumer.Beeld Hollandse Hoogte

Woensdag 26 augustus

Staatssecretaris Sander Dekker presenteerde gisteren zijn nieuwe omroepplannen. De opvallendste punten: 'plat amusement' is taboe en iedereen moet programma's kunnen maken. We analyseren de plannen. Hebben ze kans van slagen? Plus: hoe ziet de ideale televisie-avond van Dekker eruit? (+)

Ze is jong, onervaren en werd toch derde op de 1500 meter op de WK. Toch zou Sifan Hassan het liefst van de aardbodem verdwijnen. Ze ging namelijk voor zilver, maar door een tactische blunder ging dat niet door. Vandaag staat de 800 meter op het programma, maar het hoofd van Hassan stond gisteren meer naar wegzinken in een peilloos verdriet. (+)

Sifan Hassan Beeld epa
Sifan HassanBeeld epa

Effectenhandelaren en beleidsmakers keken na 8 procent koersverlies op 'Black Monday' reikhalzend uit naar maatregelen van de Chinese centrale bank. Die kwamen dinsdag, en de beurzen wisten zich vervolgens te herstellen. Maar de vraag is of dit ook effect zal hebben op de Chinese economie. Wat kan er nog meer gedaan worden? (+)

Heidenau is echt geen nazi-stad, bezweren de inwoners. Toch braken er afgelopen weekeinde rellen uit over de enkele honderden vluchtelingen die er tijdelijk zijn gehuisvest. 'Ze' steken hun middelvinger op, zegt Wagner (47), als ze langs zijn winkel lopen. 'Ze' rijden zwart in de bus, en komen ermee weg zonder een boete te betalen. Vandaag komt bondskanselier Merkel poolshoogte nemen. (+)

Dinsdag 25 augustus

Krijgen we na de krediet- en eurocrisis nu een Chinacrisis? En wat merkt de gewone burger van de de dramatisch dalende beurskoersen? Vijf vragen over de vrije val van de aandelenkoersen in China, die gisteren oversloeg naar de financiële markten wereldwijd. (+)

'Wauw, geweldig', stamelde Dafne Schippers toen ze in Peking het zilver in de wacht had gesleept. Ze is de eerste blanke sprintster met een WK-medaille sinds 2003. En in Nederland is ze de enige vrouw in 15 edities die medailles heeft veroverd. Maar haar ambitie gaat verder: op de 200 meter is alleen goud goed genoeg. (+)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Kilometerlange files van vrachtwagens bij de grens, Rotterdam die zijn positie als toegangspoort van Europa verliest, en belemmeringen in de interne markt. Dat staat Nederland te wachten als grenscontroles weer terug zouden komen in het Schengengebied, waarschuwt Flora Goudappel, als specialist Europees Recht werkzaam bij de Erasmus Universiteit. Toch is dat wat vooral rechts-populistische partijen als de PVV en het Front National willen, vanwege de vluchtelingenstroom en de recente aanvallen. (+)

President Obama moet de komende drie weken vol aan de bak in het Amerikaanse Congres om te proberen voldoende steun te krijgen voor het akkoord met Iran over zijn atoomprogramma. Senatoren en afgevaardigden van zijn Democratische partij moeten overtuigd worden van het nut van die deal, zodat de Republikeinen het akkoord niet kunnen dwarsbomen. Maar het gaat voor de Amerikaanse president nog een hele kluif worden. (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Maandag 24 augustus

Een 25-jarige geradicaliseerde Marokkaan was van plan deze patronen vrijdag af te vuren in de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs. Moeten de treinen extra worden gecontroleerd, of moeten we accepteren dat absolute veiligheid niet bestaat? Lees ook alles over de reacties, de toedracht en de helden.

Gemeten in pure snelheid is Dafne Schippers misschien al de rapste vrouw ter wereld. Ze nadert tijdens de 100 meter de 40 kilometer per uur. Dat is uitzonderlijk. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce gaat al jaren door voor snelste vrouw ter wereld. Mogelijk komt daar vandaag verandering in. Schippers behoort tot de uitdagers van de 28-jarige Jamaicaanse.

Minder megabands op Lowlands? Het festival maakt van de nood een deugd door onbekende, stekelige acts de ruimte te geven. Knetterende rock, schurende dance; rond de kleinere podia hangt weer de sfeer uit de beginjaren, schrijven Robert van Gijssel en Menno Pot in hun reportage.

Terwijl de beelden van chaos op Kos, de migranten in Calais en wanhopige toestanden in Macedonië het debat over open of gesloten grenzen opzwepen, proberen kustwachters aan Europa's buitengrens bij Chios drama's te voorkomen. Correspondent Sarah Venema mee met de kustwacht van Griekenland.

Dafne Schippers. Beeld getty
Dafne Schippers.Beeld getty
Willem Lelijveld van Clingelshouck zoekt op een patrouilleboot van Frontex naar vluchtelingbootjes met een Grieks lid van de reddingsbrigade. Beeld Nicola Zolin
Willem Lelijveld van Clingelshouck zoekt op een patrouilleboot van Frontex naar vluchtelingbootjes met een Grieks lid van de reddingsbrigade.Beeld Nicola Zolin

Zaterdag 22 augustus

In Vonk stond dit weekend een special over de ongekende gedaanteverwisseling van de geliefde én gehate hoofdstad. Het Amsterdam van nu doet er alles aan om mensen als Julien Althuisius te plezieren. Maar hij heeft er schoon genoeg van. Jos Gadet (55), hoofdplanoloog van de gemeente Amsterdam, is daarentegen een warm voorstander van het fenomeen gentrificatie. Hij licht toe waarom. Bekijk ook de interactieve special.

Drie weken lang deed de Volkskrant onderzoek naar de vluchtelingencrisis. Vandaag de laatste aflevering: wat heeft Fort Europa ons geleerd? Olaf Tempelman maakte de balans op.

Waar is die dampende seks van in het begin gebleven? Wetenschapsjournalisten Aliëtte Jonkers en Enith Vlooswijk gaan op zoek naar de oorzaken van tanende seksdrift.

Je lichaam schenken aan de wetenschap: wie doet dat, waarom en wat gebeurt er dan? Journaliste Afke van der Toolen zocht het uit, nadat haar vader zijn stoffelijk overschot had gedoneerd aan het UMC Groningen.

null Beeld Jasper Rietman
Beeld Jasper Rietman

Oudere mustreads

Eerdere artikelen kunt u hier en hier terugvinden.

Fans van de Amerikaanse rockband Limp Bizkit tijdens de eerste dag van Lowlands. Beeld anp
Fans van de Amerikaanse rockband Limp Bizkit tijdens de eerste dag van Lowlands.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden