Artikel gemist? Al onze mustreads op een rij

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u een paar dagen Volkskrant.nl niet bezoekt. U mist dan verhalen waar we zelf erg trots op zijn. Geen nood: hieronder vindt u - handig per dag gesorteerd - de artikelen waarvan wij vinden dat u ze moet hebben gelezen.

Redactie
Bowie-vertolker in Lazarus. Beeld Jan Versweyveld
Bowie-vertolker in Lazarus.Beeld Jan Versweyveld

Hoe kroonjuweel van de VVD veranderde in gifpil (+)
Het demasqué is compleet. Als Ivo Opstelten en Fred Teeven niet in maart al waren opgestapt, dan had de aftocht woensdag plaatsgevonden. De onderzoekscommissie onder leiding van ex-ombudsman Marten Oosting laat weinig heel van het ultieme VVD-bolwerk: het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Alle landen in stelling gebracht voor het eindspel van de klimaattop (+)
Voorzitter Laurent Fabius van de VN-klimaattop wordt overstelpt met lof. Dinsdagavond, toen hij na twee dagen onderhandelingen in een plenaire zitting aankondigde woensdag met een nieuwe versie van het conceptakkoord te komen, donderde het applaus. Alle delegaties spraken hun steun uit voor de leiding. In Le Bourget groeit het geloof dat een akkoord gaat lukken. Kleine eilandstaten willen een zo streng mogelijke deal om opwarming tegen te gaan.

In het ebola-vrije Sierra Leone is arts een gewild beroep (+)
Ebola heeft de zwakte van de gezondheidszorg in Sierra Leone blootgelegd: 163 artsen op 6 miljoen inwoners. In dorpen worden nu gezondheidswerkers opgeleid.

Zakt Twente weg in z'n zoutgaten? (+)
In de Twentse ondergrond zitten zogenoemde zoutcavernes: gaten zo groot als voetbalstadions die het gevolg zijn van zoutwinning. Die gaten moeten worden gevuld, maar waarmee?

Grootste vondst van nieuwe libellensoorten in eeuw tijd
Swordbearer Emperor, Polychrome Jewel, Sunrise Firebelly. Het zijn slechts enkele van de libellensoorten die vanaf donderdag kunnen worden bijgeschreven in de biologieboeken. Liefst 60 nieuwe Afrikaanse soorten beschrijft gastonderzoeker Klaas-Douwe Dijkstra van Naturalis Biodiversity Center samen met zijn collega's in het wetenschappelijk tijdschrift Odonatologica.

Verdachte neonazi-moorden voelt zich slachtoffer (+)
Ze wist overal van, maar ze is bijna nergens schuldig aan - zo liet Beate Zschäpe een van haar vijf advocaten woensdag voorlezen. Duitsland moest tweeënhalf jaar wachten op de verklaring van de vrouw die lid zou zijn geweest van het uit racistische motieven moordende trio van de Nazional Sozialistische Untergrund (NSU).

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

9 december

De afgelopen jaren konden automobilisten hun geluk niet op. Sinds 2010 werden op maar liefst veertig knelpunten extra rijstroken, spitsstroken en banen voor bestemmingsverkeer neergelegd. Maar de vette, filevrije jaren zijn definitief voorbij. Is er dan niets aan te doen? (+)

Toen het bonnetje van de deal met drugscrimineel Cees H. alsnog werd gevonden, trad zowel minister Ivo Opstelten als staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie af. Vandaag komt de commissie van voormalig ombudsman Marten Oosting met het antwoord op de vraag: had niet al veel eerder kunnen worden opgehelderd hoeveel geld Cees H. kreeg? Een voorbeschouwing op het rapport dat zelfs Rutte moet vrezen. (+)

Onze recensent Hein Janssen was bij de première van Lazarus, een musical van David Bowie en Ivo van Hove. Elke song in Lazarus is een tien-plus waard, qua vormgeving, zang en dramatiek. En Michael Hall is werkelijk fenomenaal als Bowie-vertolker. 'Jammer van de overdaad aan theatrale exuberantie.'

'Mijn familie heeft gevraagd om geen djellaba meer te dragen, en geen kufi meer op te zetten', zegt Yousseff, een tot de islam bekeerde Dominicaan die in Brooklyn woont. 'Ze zijn bang. Ik weet het ook niet meer. Als er gekke mensen zijn die gekke dingen zeggen, zijn er ook gekke mensen die gekke dingen kunnen doen.' De uitspraken van Donald Trump maandag waren de druppel - maar het is al langer gaande, tekent onze correspondent in New York op. (+)

In de zes weken dat zo'n vijftig Amersfoorters met één betaalde kracht een crisisopvang in een leegstaande basisschool runden, is er een band ontstaan met de vluchtelingen. Zo sterk, dat zelfs omwonenden die aanvankelijk hun stem verhieven tegen de opvang, de gemeente vragen of ze echt niet langer kunnen blijven. De opvang van asielzoekers leidt lang niet altijd tot onrust. (+)

Als enige Nederlandse club overwintert PSV in de Champions League. Bombastisch en euforisch was de ontlading na de plaatsing, schrijft Willem Vissers. Glorieuze ontknoping. Gekte.

De islamitische sociëteit in Brooklyn, New York. Beeld Getty
De islamitische sociëteit in Brooklyn, New York.Beeld Getty
De Eiffeltoren in Parijs, op 6 december. Beeld ap
De Eiffeltoren in Parijs, op 6 december.Beeld ap

8 december

Geen toespraken, geen bloemen. Het optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal, maandag tegen middernacht in de Parijse concertzaal AccorHotels Arena, ontroerde juist omdat Jesse Hughes en bandgenoten niet deden aan effectbejag, niet wilden verdrinken in woorden, of baden in oeverloze ovaties. Lees hier het verslag van Robert van Gijssel (+).

Het hek op de grens tussen Macedonië en Griekenland is sinds vorige week af. Het is bedekt met prikkeldraad met scherpe mesjes en hetzelfde prikkeldraad ligt in rollen op de grond. Hier en daar ligt er een deken op of een kinderschoen onder. Erachter staan Macedonische militairen met mitrailleurs en een ME-wagen met een traangaskanon. Correspondent Sarah Venema nam er poolshoogte (+).

Volkskrantredacteur Rob Vreeken is recent afgereisd naar Rojava, een democratisch bolwerk in Noord-Syrië. Het staatje lijkt in alles het tegendeel van het IS-kalifaat. Het politiek systeem moet radicaal-democratisch worden, een bestuursmodel 'van onderop' met wijkraden en coöperaties. De politieke filosofie is seculier, multicultureel en feministisch. De Nederlandse kunstenaar Jonas Staal opent er vandaag een Volksparlement. Hoe flikt de kunstenaar dat? (+) En hoe werkt dat staatje precies en wat is de geschiedenis? Rob Vreeken vertelt u een sterk verhaal. (+)

Ook al is die ene in het rood gestoken man met baard weer naar het zuiden vertrokken, die andere baardman moet zijn cadeautjes nog onder de kerstboom kwijt. De Volkskrant-kunstredactie tipt alvast de mooiste fotoboeken van het jaar. Bekijk en blader in onze speciale interactieve productie.

Na het Romeinse Rijk en het Ottomaanse Rijk, lijkt nu ook het imperium van De Wereld Draait Door ineen te storten, constateert Olaf Tempelman in de Stekel (+). Er is volgens hem 'niet gerekend op verzet tegen 'mythisch gortdroge' hazen. Historici van de toekomst zullen schrijven: Wat dat beleg van Wenen was voor de sultan van Constantinopel, dat was die koninklijke haas voor Matthijs van Nieuwkerk.'

Op dit moment is Code Rood afgekondigd in Peking. De smog beheerst het dagelijks leven in de Chinese miljoenenstad. Onze correspondent Marije Vlaskamp houdt als sinds het begin een liveblog bij over het leven onder de dikke grijze, ongezonde deken. 'Mijn gebloemde masker is modieus en dus duur.'

Artist Impression van het Volkskparlement in Rojava. Beeld Ernie Buts, Ruben Hamelink
Artist Impression van het Volkskparlement in Rojava.Beeld Ernie Buts, Ruben Hamelink
null Beeld ap
Beeld ap

7 december

De ontwerptekst voor het klimaatakkoord in Parijs is er dus, hij werd zaterdag gepresenteerd. Maar insiders noemen het een gedrocht. Het eindproduct van meer dan vier jaar onderhandelen is een tekst van 48 kantjes vol met haakjes, compromis-varianten en open vragen. Met die tekst mogen de ministers van buitenlandse zaken en milieu van bijna 200 landen vanaf vandaag aan de slag. Hoe ambitieus wordt dat verdrag? We zetten de struikelblokken op een rij. (+)

Homoseksuele asielzoekers worden in Amsterdam voor hun veiligheid apart gehuisvest. De Syrische homo Omar Abdulghani vindt dat terecht: 'Syriërs accepteren homoseksualiteit gewoonweg niet. Ze vinden dat homo's het imago van Syrische vluchtelingen besmetten.' (+)

Inburgeraars moeten een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze het Nederlandse homobeleid accepteren. Maar helpt dat? (+)

Met laserapparatuur is het nu vaak mogelijk om tattoeages waar je spijt van hebt te laten verwijderen. Nu kunnen klanten daarvoor nog terecht in allerlei schoonheidssalons, tattooshops of tuislaseraars. Maar als het aan het RIVM ligt, komt daar spoedig een einde aan. 'Ze komen bijvoorbeeld met een dolfijntje van twintig jaar geleden. Dat was toen misschien leuk.' (+)

Omar Abdulghani, homoseksuele asielzoeker: 'Syriërs accepteren ons gewoon niet' Beeld Julius Schrank
Omar Abdulghani, homoseksuele asielzoeker: 'Syriërs accepteren ons gewoon niet'Beeld Julius Schrank
Bob Moelker met het laserapparaat waarmee tatoeages worden weggelaserd bij Tattoo Bob in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh
Bob Moelker met het laserapparaat waarmee tatoeages worden weggelaserd bij Tattoo Bob in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh

5 december

De Britse journalist Jamie Bartlett trok voor zijn boek The Dark Net naar de verborgen zelfkant van internet: wapens, drugs, porno, neonazi's en anorexiafans. En? 'Niets was zoals ik het verwachtte.' (+)

Ethiopië krijgt steeds vaker te maken met extreme droogte. Kleine boeren en veehouders proberen zich aan te passen, maar kan een volgende hongersnood worden voorkomen? Bekijk onze special.

Een mensensmokkelaar verdient grof geld aan arme vluchtelingen, zonder dat het hem interesseert of die de overkant halen. Dat is ons beeld, de smokkelaar zelf ziet het heel anders. Een interview. 'Ik weet van mezelf dat ik zuiver ben. Ik ben geen huichelaar en houd niemand voor de gek. Dus waar moet ik bang voor zijn?' (+)

null Beeld Mike Roelofs
Beeld Mike Roelofs

4 december

Er is vaak te weinig aandacht voor de noden van vrouwen in crisisgebieden, stelt de Unfpa, het VN-bevolkingsfonds. 'Maandverband? In een opvangkamp? Men komt niet op het idee.' (+)

De branden in Indonesië verwoestten dit najaar 2 miljoen hectare bos. President Widodo beloofde dat er volgend jaar geen branden meer zullen zijn. Maar niemand die hem gelooft. Waarom verdwijnt er nog steeds zoveel bos? 'Het echte probleem heet hebzucht.' (+)

Is het sinterklaasfeest veranderd na alle ophef? In grote steden wel, maar daarbuiten blijft de traditie onverminderd sterk. Toch lijkt de angel uit het debat. 'De mensen zijn een beetje moe geworden van de discussie', aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. (+)

Cabaretier - én filosoof - Tim Fransen brak vorig jaar door met een show vol lichte antwoorden op zware vragen. Kan hij inmiddels zonder Nietzsche? En kan hij zonder appeltaart? Een interview met de veelgeprezen Fransen (+): 'Toen ik ging studeren nam ik opeens van alles serieus. Daarvoor las ik geen kranten, geen boeken, keek nooit naar het journaal. Ik gamede en ging met vrienden naar Chersonissos.'

Donderdag 3 december

Jonge kinderen associëren Zwarte Piet niet met een zwarte man, maar eerder met een clown. Ze hebben een positief beeld over deze figuur, blijkt uit een studie van de Universiteit Leiden. Dat betekent niet dat we Zwarte Piet moeten laten zoals hij nu is, aldus de onderzoekers. Want er spelen ook andere argumenten mee, zoals 'het niet willen kwetsen van anderen en de dubieuze geschiedenis van de figuur Zwarte Piet'.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan kondigden via een aan hun dochter geadresseerde brief aan 99 procent van hun Facebook-aandelen in liefdadigheid te willen stoppen. De in de film The Social Network (2010) als egoïstisch en lomp afgebeelde Zuckerberg is daarmee plotsklaps een van de gulste gevers aller tijden geworden. Op papier in elk geval. Maar hoe hij de wereld precies wil verbeteren, moeten we afwachten. (+)

En lees ook: Is het louter uit generositeit dat miljardairs als Zuckerberg hun geld in liefdadigheid steken? En wat wordt er met al die miljarden gedaan?

Internetpionier Yahoo staat er heel anders voor dan Facebook. Het bedrijf overweegt zijn internetactiviteiten in de etalage te zetten. De hoogste baas, Marissa Mayer, staat op het punt te bevallen, maar het is de vraag of de moeder van de tweeling straks nog wel een baan heeft. Want Yahoo! is de V&D van het internet. (+)

Op de klimaattop in Parijs worden miljarden aan hulpgeld voor ontwikkelingslanden toegezegd. Het is een sigaar uit eigen doos. Het leeuwendeel van het geld komt uit het budget voor ontwikkelingshulp. (+)

En dan is er nog een ongenmakkelijke vraag: helpt dat klimaatgeld voor arme landen überhaupt wel? Met onze technologie kunnen ontwikkelingslanden 'groener' groeien. Maar van de beloften om die te delen, komt weinig terecht. Bedrijven zien er geen voordeel in hun kennis gratis te verspreiden. (+)

Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken in de Tweede Kamer vroegen GroenLinks en de PvdA woensdag in een amendement aan staatssecretaris Martijn van Dam om geld vrij te maken voor het pilotproject Red de weidevogels. Voor de grutto, in november nog verkozen tot onze nationale vogel, breken vanaf deze week ook in Nederland betere tijden aan. (+)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa

Dinsdag 1 december

Tijdens de klimaattop in Parijs is de hoogste concentratie aan retoriek ooit gemeten,schrijft verslaggever Arie Elshout (+). 150 wereldleiders spraken. 'Het leidt tot een soort broeikaseffect bij de toehoorder. Je mond droogt uit terwijl je rug nat wordt van het zweet en je hoofd tolt van alles wat gezegd wordt. Het is de prijs die velen graag betalen voor de redding van de planeet. Want de wereld getuigt hier in Parijs in vele talen dat actie moet worden genomen tegen de klimaatverandering. Er wordt niks meer ontkend.'

Er bestaat een effectieve oplossing voor de klimaatcrisis waar zowel Shell als Greenpeace vóór zijn. De klimaatbijeenkomst in Parijs zou bij wijze van spreken kunnen worden afgelast als hij wordt uitgevoerd. Principiële tegenstanders bestaan nauwelijks, want het systeem is simpel en werkzaam. Wie broeikas wil uitstoten, luidt het idee, moet daarvoor betalen. Liefst fors. Dan gaat de uitstoot vanzelf naar beneden. Waarom betalen we geen klimaatbelasting?

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering? De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen. Bekijk hier onze speciale klimaatproducties.

'Willem heeft altijd gezegd: als ik levenslang krijg, pleeg ik zelfmoord. Hij zei dit tegen mij, tegen onze moeder. Maar dat doet hij niet, hoor. Hij vermoordt ons eerst,' aldus zijn zus Astrid Holleeder van achter een zwart gordijn in de speciale rechtbank op Schiphol. Elsbeth Stoker tekende haar huiveringwekkende verklaring (+) op. 'Wat ik doe, is een kamikaze-actie.'

Het is december, nog twee maanden te gaan voor de eerste Amerikaanse voorverkiezingen. Wie zes maanden geleden had geroepen dat 'schreeuwlelijk' Donald Trump maand na maand de Republikeinse favoriet zou zijn, was voor gek versleten. Alle voorspellingen dat zijn campagne zou instorten, zijn niet uitgekomen. Tijd voor de Republikeinse partij-elite om in paniek te raken?

Een bezoeker van de klimaattop in Parijs. Beeld afp
Een bezoeker van de klimaattop in Parijs.Beeld afp
Donald Trump in Georgia. Beeld reuters
Donald Trump in Georgia.Beeld reuters

Vrijdag 27 november

De aarde mag maximaal twee graden opwarmen, anders is er geen sprake meer van 'veilige klimaatverandering'. Dat is althans de regel die de wereldpolitiek hanteert. De gedachte erachter is dat de mensheid al eerder twee graden opwarming heeft doorstaan. Maar die aanname klopt volgens experts helemaal niet: de warmste periode die de menselijke soort beleefde, zo'n 125 duizend jaar geleden, was maar 1 tot 1,5 graad warmer. En dus is de inzet op de klimaattop in Parijs gestoeld op wetenschappelijk inzicht dat achteraf onjuist blijkt.

Hoe zit het nou precies met die opwarming van de aarde? Deze drie interactieve visualisaties laten harde data achter de wereldwijde opwarming zien.

En klik hier om de stijging van de temperatuur in Nederland in beeld te krijgen.

Morgen in het katern Sir Edmund meer over deze kwestie.

De kleine boef die verlossing zoekt in een gewelddadige variant van de islam. Dat is het klassieke beeld waaraan het profiel van de meeste daders van de aanslagen in Parijs aan voldoet. De aanslagen werden dan ook grotendeels behandeld als een probleem van de banlieue. Maar de Franse jihadist is in snel tempo aan het veranderen, schrijft correspondent Peter Giesen. De roep van de jihad strekt zich uit tot talrijke jongeren uit de middenklasse. Jaagt Parijs op de verkeerde jihadist? (+)

Drie moderne jonge vrouwen uit Raqqa besluiten zich bij terreurgroep IS aan te sluiten wanneer die hun stad bezet. In een mum van tijd veranderen ze in maniakale handhavers van de sharia. 'We zagen veel hoofden die eraf werden gesneden.' (+)

Op 13 november, direct na de aanslagen, ging president Hollande onmiddellijk naar de Bataclan. De bestorming door de politie was nog maar net afgelopen. Was dat verstandig of heeft hij te veel risico genomen, vragen Franse media zich af. Maar ja, wat zou er gezegd zijn als hij veilig in het Elysée was blijven zitten, of uitgeweken was naar een luchtmachtbasis?

Burney el Hage, oud-vicepremier van de Antillen, was net benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau toen hij werd vervolgd voor drugsdealen, goudsmokkel en mensenhandel. Zeven jaar later spreekt de Hoge Raad hem onherroepelijk vrij. 'Justitie moet zich diep, diep schamen.' (+)

Angela Merkel viert haar tienjarig jubileum als bondskanselier van Duitsland. Geen enkele regeringsleider in de EU is al zo lang aan de macht als zij, maar haar imperium wankelt door haar opstelling in de vluchtelingencrisis. Het is nog niet gedaan met haar, geloven analisten: haar flexibiliteit kan haar redding zijn. Hoe lang kan Merkel nog mee? (+)

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Donderdag 26 november

'Ik heb de indruk dat er nu zo veel push achter zit dat we komende weken belangrijke stappen kunnen zetten.' Dat zegt premier Rutte over de pogingen van de EU om de vluchtelingenstroom in te dammen. Vooralsnog zijn die vruchteloos gebleken. Maar volgens Rutte zijn er intensieve gesprekken gaande. En Nederland is bereid om Griekenland te helpen. 'We hebben op dit moment een volstrekt poreuze grens tussen Turkije en Griekenland: ik wil dat dat ding dichtgaat!'

Vanaf 1 januari is Nederland een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Maar volgens Rutte hoeven we geen grote vergezichten te verwachten. Discussies over meer of minder Europa zijn wat hem betreft 'geleuter'. Hij kiest voor een pragmatisch voorzitterschap: 'Problemen oplossen, knopen eruit trekken, tempo maken. Laat de anderen maar lekker filosoferen of het zinvol is dat we bestaan.' (+)

De afgelopen zomer afgesproken loonsverhoging voor zeshonderdduizend ambtenaren en werknemers in de publieke sector is al vanaf het begin omstreden. Nu komt de eerste financiële tegenvaller eraan: de pensioenpremie voor ambtenaren gaat per 1 januari minder omlaag dan minister Plasterk hoopte. Het Rijk moet bijleggen als het de afspraken wil nakomen. Maar voor bijvoorbeeld onderwijzers is het nog altijd onzeker of hun schoolbesturen willen opdraaien voor de tegenvaller.

Het in juli gesloten akkoord is 'een sigaar uit eigen doos', vindt de vakbond. Maar dan wel een bescheiden cigarillo, geen dikke Cubaanse sigaar zoals Churchill ze graag rookte. Indirect betalen ambtenaren hun loonsverhoging namelijk deels zelf, door in te boeten op hun pensioenen. Het bliksemakkoord leidde tot misplaatst optimisme. Lees hier de analyse. (+)

Een vals Syrisch paspoort is het geheime wapen van veel vluchtelingen die Europa proberen binnen te komen. In Turkije kun je zo'n paspoort voor 800 dollar krijgen, en ook in Tripoli tiert de handel in de passen welig. Een reportage van correspondent Remco Andersen vanuit de troosteloze Libanese havenstad. (+)

Vorige maand werd de oprichting van de Syrian Democratic Forces (SDF) wereldkundig gemaakt: een nieuw rebellenleger in Syrië dat zich zegt op te maken voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in de stad Raqqa. Maar zijn zij daadwerkelijk in staat om de stad te bevrijden? Dit zijn de rebellen die IS moeten verslaan. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Woensdag 25 november

Nederlandse rechercheurs waren intensief betrokken bij de ontmanteling van 's werelds grootste kinderpornosite. Hoe gaat dat in zijn werk (+)? 'Ik mag en wil je niks laten zien', zegt ze ongevraagd. 'Ik kan je alleen vertellen dat ik zelf ooit kinderporno heb bekeken, omdat ik wil weten wat mijn mensen onderzoeken. Het is misselijkmakend. Letterlijk. Onmenselijk. Het is martelen, een beter woord kan ik niet bedenken.'

Het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig maakt eens te meer de dubieuze rol van Turkije duidelijk in de strijd tegen IS. Turkije ziet in Assad een grotere vijand dan in de jihadisten, schrijft Midden-Oosten correspondent Remco Andersen (+).

Promovendi Dieuwertje Kuijpers en Geerten Waling doen vandaag in de krant hun beklag over politieke correctheid: 'De kans bestaat dat u door dit opiniestuk gekwetst zult worden. Hierbij dus een 'trigger warning'. Het is mogelijk dat u bepaalde feiten en opinies als 'offensive' zult ervaren. Bijvoorbeeld omdat ze afkomstig zijn van twee 'witte' auteurs, die ondanks hun ontelbare 'privileges' denken dat zij toch 'agency' hebben en iets durven zeggen in een debat dat uitsluitend door raciaal, gender-, religieus, lichamelijk of anderszins uitgedaagden (en daardoor: onderdrukten) gevoerd zou mogen worden.'

'Van begin tot eind etaleert Adele Adkins haar immense vocale kunnen. Wat een zangeres, zo een van het zeldzame soort dat zowel fragiel soulmeisje als krachtige popdiva kan zijn, soms zelfs gelijktijdig,' schrijft recensent Menno Pot lovend over de Britse zangeres. Toch krijgt de plaat maar drie sterren: 'Is dan álles goed aan de nieuwe Adele? Welnee, net zo min als de twee voorgangers meesterwerken waren. De plaat bevat een paar draken, vooral in de categorie 'pianoballad' (When We Were Young, All I Ask). En zo'n poptune als Send My Love, past dat haar eigenlijk wel?'

Daags na de aanslagen in Parijs riep Arnon Grunberg op vooral nuchter te blijven. 'Paniek en hysterie zijn vijanden van de vrijheid,' schreef hij in zijn voetnoot. Remco Campert vind dat lastig, hij is bang: 'De grunbergiaanse nuchterheid lijkt buiten bereik.' Vandaag reageert de stoïcijn Grunberg: 'Het is zinloos bang te zijn voor datgene wat je niet kunt beïnvloeden.' Lees hier de columns van beide heren.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
null Beeld anp
Beeld anp
Remco Campert en Arnon Grunberg Beeld Joost van den Broek - ANP
Remco Campert en Arnon GrunbergBeeld Joost van den Broek - ANP

Dinsdag 24 november

Geen land met zoveel slachtoffers van de terreuraanslagen door IS als Rusland. Waarom is er dan zo weinig openlijk betoon van rouw? Een reportage: Sint Petersburg treurt in stilte. 'Op straat, op televisie, in de kranten: nauwelijks verhalen over de doden. Geen mensen die elkaar in de armen vallen. Geen Russische vlaggen op sociale media. Geen gebouwen verlicht in wit, blauw en rood, van boven naar beneden. Wel een witte verlengde Hummer die een aanstaand echtpaar naar de bruiloft rijdt.' (+)

Een vader en zijn zoon. Vader een voetballegende, zoon wereldberoemd dichter en muzikant. Toch: de vader zou nooit naar de optredens van zijn zoon gaan, de zoon zou zijn vader nooit zien voetballen. Reconstructie: Gil Heron en Gi Scott-Heron. (+)

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Schrijver Jamal Ouariachi (36): 'Ik heb de mazzel, als je dat kunt zeggen, dat ik er niet echt als een Marokkaan uitzie.' (+)

Gil-Scott Heron en zijn vader Gil Heron Beeld -
Gil-Scott Heron en zijn vader Gil HeronBeeld -

Maandag 23 november

Het gaat te ver om Brussel een spookstad te noemen. Daarvoor lopen er in het centrum nog teveel mensen rond, vooral toeristen. Maar er hangt wel een onwezenlijke sfeer in de Belgische hoofdstad, schrijft (+) verslaggever Peter de Graaf. 'Als drie politiewagens in een straat opeens omkeren en met gillende sirenes wegscheuren, zie je de mensen kijken en denken: 'Zou het dan toch?''

Na elke aanslag klinkt de roep om nog meer data op te slaan. Maar helpen die nieuwe bevoegdheden en het optuigen van databestanden ook? Juist de informatie van menselijke bronnen blijkt essentieel, schrijft verslaggever Huib Modderkolk in een analyse (+).

België zou volgens Italiaans onderzoek op een derde plaats op de wereldranglijst van IS-sympathisanten staan, althans op social media als Facebook en Twitter. Alleen Qatar en Pakistan gaan onze Zuiderburen voor, terwijl Indonesië, Egypte, Saudi-Arabië en zelfs IS-haard Syrië ver achterblijven. Maar klopt dit wel? Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen zocht het uit. (+)

Een reportage uit 1987 over Oud-Molenbeek liet al zien wat niet iedereen wilde zien: verkrotting, verwaarlozing, gastarbeiders die geïsoleerd van andere Belgen leefden. Een sociale ramp in de maak, schrijft columniste Sheila Sitalsing (+). 'Er zijn minder profetische tv-uitzendingen gemaakt.'

Arthur van Amerongen woonde in 2006 in de Brusselse wijk Molenbeek en schreef er een controversieel boek over. Nu blikt hij terug in zijn column (+): 'In Brussel Eurabia concludeerde ik - nog steeds aan de dope - dat het in de moslimenclave Molenbeek wemelde van de verdachte sujetten in malle pofbroeken. De situatie was explosief. Politiek-correct Belgistan vond mijn bevindingen schandalig en bovendien klinkklare nonsens.'

Elke week behandelen we een lezersvraag in onze rubriek 'Gezond'. Deze week een lezeres bij wie de gordel over de hals loopt, ze maakt zich zorgen. Naast het vervelende gevoel om telkens de band tegen haar hals te voelen, is ze bang dat de gordel bij een eventuele botsing haar ernstig letsel zal toebrengen. Hoe gevaarlijk is het als een gordel over de hals zit? (+)

Militairen in een supermarkt in Brussel. Beeld belga
Militairen in een supermarkt in Brussel.Beeld belga

Vrijdag 20 november

De positie van vluchtelingenkinderen in Nederland verslechtert. Ze hebben hier nauwelijks toegang tot onderwijs en zorg, zo stelt een verbond van 158 organisaties, waaronder Unicef, Vluchtelingenwerk Nederland, Kerk in Actie en de Algemene Onderwijsbond. De manier waarop ze momenteel in de opvangcentra worden behandeld, is schadelijk voor de ontwikkeling van de kinderen.

Voorbeelden van kinderen die in de noodopvang zitten en geen onderwijs krijgen zijn John (14) uit Damascus en Alaa (15) uit Aleppo. Ondanks dat ze veel moeten verhuizen, proberen ze met boeken en met hulp van vrienden toch wat Nederlands te leren. (+)

Na Charlie Hebdo wilden sommige moslims in Frankrijk niet 'Je Suis Charlie' zeggen omdat de tekenaars de profeet hadden beledigd. Dat leidde tot een nationaal debat over de plaats van de islam binnen de republiek. Nu, na 13 november, is de sfeer heel anders. Er is veel minder debat, de afschuw domineert, schrijft correspondent Peter Giesen. Het besef dat iedereen slachtoffer kan worden is doorgedrongen. Ook Franse moslims zijn nu Charlie.

Dat is ook op scholen goed te merken. Marie-Sandrine Lamoureux geeft les op een lycée in de banlieue. 80 procent van de leerlingen is moslim. Die reageren nu heel anders dan bij de aanslag op Charlie Hebdo. 'Dit keer kunnen ze niet zeggen: dit gaat niet om ons. Ze moeten zich echt afvragen of dit bij de islam hoort.' (+)

Er was al veel woede om de boetes die Amsterdam aan Joden oplegde voor het niet betalen van erfpacht in de tijd dat NSB'ers hun huizen bewoonden. Nu oordeelt ook het NIOD: de gemeente Amsterdam heeft na de Tweede Wereldoorlog 'onnodig hard' gehandeld.

Historica Hinke Piersma kan niet veel met termen als verbijstering en schaamte. Liever zocht ze naar de motieven van toen, zegt ze in een interview met de Volkskrant. 'Joden moesten blij zijn dat ze nog leefden.' (+)

null Beeld Freek van den Bergh
Beeld Freek van den Bergh
null Beeld Freek van den Bergh
Beeld Freek van den Bergh

Donderdag 19 november

Uit documenten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat farmaceutische bedrijven het afgelopen jaar een recordbedrag aan boetes hebben gekregen wegens verboden reclame voor geneesmiddelen. De sancties werden opgelegd voor onder andere om het fêteren van artsen of apothekers, reclame voor middelen waarvoor dat helemaal niet mag en het verstrekken van suggestieve of incomplete informatie.

Aan welke farmaceuten de boetes zijn opgelegd, maakte de inspectie niet bekend. We hebben daarom maar de vier zaken die voor de rechter kwamen op een rij gezet.

De verkeerswethouders van Rotterdam en Utrecht zijn gepikeerd: minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (VVD) wil volgens hen maar niet meewerken aan de plannen van grote steden om de vervuilendste auto's uit de stadscentra te weren.

Gemeenten in Nederland proberen met een warboel aan borden duidelijk te maken aan automobilisten waar milieuzones beginnen. Mag u straks met de auto Rotterdam nog in? (+)

Dankzij 'oren en ogen in de wijk' zou de radicalisatie van terugkeerders flink worden teruggedrongen. Maar is dat ook zo? Maar de praktijk blijkt weerbarstiger: oom agent ziet ook niet alles. 'Die dure types hebben niet door dat die radicalen met dubbele tong spreken.' (+)

Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd in het laboratorium weefsel van stembanden te kweken waarmee geluid kan worden voortgebracht. Maar het zal nog wel even duren voordat die ook echt kunnen worden ingezet.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Woensdag 18 november

De militaire coalitie tegen IS lijkt plotseling in hoog tempo vorm te krijgen. Frankrijk verhevigt de aanvallen op IS in Syrië, Rusland voert zijn acties op en een offensief samen met de VS lijkt in de maak. Kunnen de landen het eens worden over het einddoel? (+)

Het onderzoek naar de aanslagen in Parijs legt steeds meer details bloot. Ariejan Korteweg en Fokke Obbema zetten op een rij wat we nog niet wisten (of weten). (+) Hoe groot is bijvoorbeeld het jihadistische netwerk dat de aanslagen heeft gepleegd?

Om het islamitisch extremisme uit te roeien, moet Europa in de leer bij Israël, een lange ideeënstrijd aan-gaan en een zeer restrictief immigratiebeleid voeren, schrijft Ayaan Hirsi Ali in een opiniestuk. 'Een 'Fort Europa', met een nieuw IJzeren Gordijn in het oosten en een cordon sanitaire in de Middellandse en de Adriatische Zee.'

Ontmoet saxofonist Kamasi Washington, de redder van de hedendaagse jazz. Hoe absurd het ook mag lijken, tijdens de eerste grote tournee van Washington kon je niet om vergelijkingen met de allergrootsten heen. Hier werd jazzgeschiedenis geschreven. Lees hier het interview dat Gijsbert Kamer met hem had. (+)

Politie-actie in Saint-Denis. Beeld photo_news
Politie-actie in Saint-Denis.Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden