Armeluis-laptop met een kuisheidsfilter

Juliet Onah is dolbij met haar jongste aanwinst. Ze is een van de driehonderd leerlingen van een lagere school in Abuja, de hoofdstad van Nigeria, die een laptop hebben gekregen van een westerse donor....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Alleen: de school beschikt niet over elektriciteit. Het is een kleine tegenvaller voor de gulle gever, het One Laptop Per Child Programma (OLPC) in de Verenigde Staten. Voor de rest ligt het project op koers, kon de organisatie maandag melden. Het heeft voldoende orders binnen – drie miljoen stuks – om met de productie te beginnen van de armeluislaptop XO.

Bij de bekendmaking van de mijlpaal wilde OLPC niet zeggen welke landen de XO hebben besteld. Een aantal landen, waaronder Libië, Thailand en Uruguay, heeft belangstelling getoond. De schootcomputers die in Nigeria zijn uitgedeeld, maken nog deel uit van een proefproject.

Het OLPC-project werd bedacht door Nicolas Negroponte, oud-directeur van het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology, een vooraanstaand instituut op technologiegebied. Hij had een visioen van energiezuinige, draagbare computers die opgewassen zijn tegen de stoffigheid van de Libische woestijn tot het vochtige klimaat van het Braziliaanse regenwoud. De XO maakt draadloos contact met internet.

Op één punt heeft Negroponte zijn droom al moeten aanpassen. De Amerikaan wilde de laptops voor 100 dollar (72 euro) per stuk laten fabriceren. Dat gaat niet lukken: producent Quanta Computer in Taiwan heeft de prijs tot 175 dollar (126 euro) kunnen beperken. In oktober moeten de eerste pc’s van de lopende band rollen. De XO’s tellen achthonderd onderdelen.

Een ander obstakel viel twee weken geleden weg, toen Intel – ’s werelds grootste chipfabrikant – onverwacht zijn steun toezegde aan OLPC. Tot nu toe had het Amerikaanse bedrijf zich laatdunkend uitgelaten over de XO-laptop. ‘Een speeltje’, had bestuursvoorzitter Graig Barrett schamper opgemerkt. Intel bracht zijn eigen armeluislaptop op de markt – de Classmate –, die 225 dollar kost.

Intel heeft nu financiële steun toegezegd aan het project en zal zitting nemen in het bestuur van de stichting achter OLPC. De chipmaker laat doorschemeren dat er wellicht ruimte is voor zowel de XO-laptop (die een accu heeft) als de Classmate, die niet zonder stopcontact kan. De Intel-pc kan dan in stedelijke omgevingen worden ingezet, de XO op het platteland.

Walter Bender, de softwaremanager van OLPC, hoopt dat de inbreng van Intels expertise zal helpen de XO te perfectioneren. Er is meer werk ‘dan de vijftien werknemers bij OLPC aankunnen. Als zich meer talent aanmeldt, kan dat alleen maar baten.’

Louter filantropie is de ommezwaai van Intel niet. De fabrikant hoopt ook de chips te leveren voor de XO-laptops, liet directeur externe betrekkingen William Swope doorschemeren. ‘We gaan de concurrentie aan om de XO-orders, want wij denken eersteklas-processoren te maken.’ De chips in de OLPC-computers zijn nu afkomstig van Advanced Micro Devices, Intels grootste rivaal. AMD juicht de late bekering van Intel toe.

Aan Onah gaat dit gebekvecht voorbij. ‘We hebben over het web gesurfd en zijn heel gelukkig’, zei de scholiere tegen het Franse persbureau AFP. Omdat haar school geen stroom heeft, laadt ze haar laptop thuis op. Nigerianen die het zich kunnen veroorloven, hebben hun eigen aggregaat. Op een volle accu gaat de XO ruim een lesdag mee. Onah kan de batterij ook opladen door met de hand een ingebouwde generator aan te drijven.

De Nigeriaanse media hadden vorige week nog wel een kritische kanttekening bij het project. Nieuwsgierige klasgenoten van Onah zouden pornografische websites hebben bekeken met hun XO’s. OLPC gaat nu na of de laptops een kuisheidsfilter moeten krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden