Review

Arme Rijk is een sprookje vol woordspelingen

Eigenlijk is het niet eerlijk. Ben je een beginnende kinderboekenschrijver, geven ze je uit in van die haastig gemaakte kaftjes. Tot je een uitgever treft die besluit om voor jou alles uit de kast te halen.

Pjotr van Lenteren
null Beeld
Beeld

Dat overkwam dichter en schrijver Bette Westera (1958). In de jaren negentig debuteerde ze met een kinderbijbel die ze met haar moeder schreef; daarna volgde een uitgebreid maar onopvallend oeuvre. Pas twee jaar geleden won ze haar eerste Gouden Griffel voor de indrukwekkende dichtbundel over sterven, Doodgewoon.

De lange aanloop daarnaartoe was al een paar jaar daarvoor ingezet, toen er ineens in alle opzichten opvallend sterke uitgaven begonnen te verschijnen met haar naam erop: vrolijk tegendraadse dichtbundels Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen en Aan de kant, ik ben je oma niet. Kloeke uitgaven, groot formaat, dik karton, duur papier, smaakvolle belettering, waar geen jury of recensent nog omheen kon.

Het kan verkeren, lijkt Westera te dichten op elke bladzijde van het lees- en luistersprookje Arme Rijk. De arme jongeman Rijk - jawel, zo'n woordspeling snappen ze best, gewoon blijven herhalen - wordt door zijn stervende moeder de wereld ingestuurd om zichzelf te worden. Soms slapend bij een bedelaar, dan weer bij een barones. Soms lacht het geluk hem toe, soms wordt hij bedonderd. Arme Rijk eindigt na een lange reis gewoon thuis bij zijn moeder. Berooid, maar wel als zichzelf.

Wat uitvoering betreft is Arme Rijk de overtreffende trap van de gelukkige samenwerking met Sylvia Weve. Het is alsof haar uitbundige prenten het verhaal overnemen en dat is soms maar goed ook want Westera is hier en daar wel erg druk met woordspelingen maken. Er zit een cd bij, waarop het verhaal op rijm wordt voorgelezen.

Fictie
Bette Westera
Arme Rijk
Met illustraties van Sylvia Weve, muziek van Martijn Rondel en de stem van Klemens Patijn
Gottmer; 80 pagina’s; €24,95.
Vanaf 6 jaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden