ARME JONGEN, RIJK MEISJE, EN DE LIEFDE OVERWINT

**..

DS

Step Up

Regie: Anne Fletcher.Met: Channing Tatum, Jenna Dewan.In 52 zalen.

Klasseverschil is een onderwerp waar veel filmmakers niet goed mee om kunnen gaan. Het is vaak alsof ze er iets over willen gaan zeggen, om dan op het laatste moment van mening te veranderen.

In de dansfilm Step Up is de scheiding tussen arm en rijk, tussen onder- en bovenklasse, aanvankelijk helder genoeg. Scholier Tyler heeft weinig meer te doen dan met twee vrienden in foute buurten rond te hangen, ramen in te gooien of auto’s te stelen.

Als hij naar huis gaat, wordt hij afgesnauwd door een stiefvader die met een fles bier voor de televisie hangt. De even oude Nora komt daarentegen thuis bij een moeder die een uitgebreid diner heeft voorbereid en haar dochter voorzichtig probeert te interesseren voor de brochures van dure universiteiten die haar zijn toegestuurd.

Het mag duidelijk zijn waar dat naar toe gaat: arme jongen, rijk meisje, liefde overwint. Ze ontmoeten elkaar op de school voor getalenteerde dansers en muzikanten, waar zij een choreografie voor haar examen instudeert en hij als assistent-conciërge een taakstraf wegens vandalisme vervult. Wanneer Nora’s balletpartner uitvalt krijgt Tyler de kans zijn op straat geleerde danspassen te tonen.

Dat bij elke scène die volgt aan de verschillende achtergrond van de twee minder belang wordt gehecht, is geen verrassing. Maar het valt op hoeveel zwakker de film daarbij voortdurend wordt. Alsof regisseur Anne Fletcher niet in haar eigen film gelooft: de rauwe tegenstellingen die Step Up aanvankelijk kenmerkten, waren zoveel overtuigender dan het onvermijdelijke maar brave slot.

DS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden