Arion keert zich tegen stuk Leerdam

Frank Martinus Arion, de auteur van Dubbelspel, vermoedt grote overeenkomsten tussen zijn bejubelde roman (over vier mannen die domino spelen) en het theaterstuk Changá....

De schrijver verwijt de PvdA-politicus met Changá (Papiamento voor de dominoterm ‘dubbelspel’) de Curaçaose afhankelijkheid van Nederland te stimuleren, terwijl hijzelf autonomie voorstaat. Arion wil niet dat zijn roman of de titel ervan gekaapt wordt voor een project dat niet aansluit bij zijn eigen politieke mening.

De schrijver heeft het sterke vermoeden dat Changá niets anders is dan het toneelstuk Dubbelspel dat Leerdam met succes heeft laten opvoeren in Amsterdam. De rollen werden gespeeld door bekende Nederlanders en politici, onder wie Mark Rutte.

Arion vertelt hoe hij met afschuw constateerde dat het einde van de toneeladaptatie afweek van het boek. ‘Dat propageert op het einde de ontvoogding van Curaçao op eigen kracht. In de versie van Leerdam is er een of ander slap lied van hoop voor in de plaats gekomen. Ik had toestemming gegeven voor de opvoering van Dubbelspel op de Antillen op voorwaarde dat het einde weer in lijn met het boek zou worden gebracht. Maar toen was er plots sprake van Changá.’

‘Ik heb Leerdam tot maandagochtend de tijd gegeven om mij het script te laten lezen, zodat ik kan nagaan of het samenvalt met Dubbelspel’, zegt Arion. ‘Als dat zo is dan komt er een kort geding.’ De stukken daarvoor zijn voorbereid door zijn advocaat en liggen op de keukentafel van de schrijver. Ook als het script niet tijdig in zijn bezit komt, stapt Arion naar de rechter om de voorstelling op de Antillen te voorkomen.

De titel Changá claimt Arion ook. ‘In 1985 is er door Edsel Samson samen met mij gewerkt aan een film gebaseerd op Dubbelspel die zou geproduceerd worden door Spike Lee. Er was toen zelfs sprake van een rol voor Harry Belafonte. Dat project had als werktitel Changá en Norman de Palm, co-auteur van de nieuwe theatervoorstelling van Leerdam, wist daarvan.’

Arion vraagt zich af waarom Leerdam Changá als naam voor zijn nieuwe opvoering wil gebruiken als er geen enkel verband is met Dubbelspel. ‘Hij gedraagt zich als een 17de eeuwse gauwdief die kaapt wat hij kan’, zegt Arion, ‘een glibberig soort van Spaanschen Brabander’. Hij vraagt zich ook af hoe de vork precies in de steel zit met het benefietkarakter van de tour langs de theaters van Curaçao en Aruba. Hij heeft een afrekening gezien waaruit bleek, dat van de totale opbrengst van 18.955 euro van de voorstelling vorig jaar in Nederland er maar krap 2.790 is overgebleven voor een nog nader te bepalen goed doel.

Het is Arion ook een doorn in het oog dat Rutte de rol speelt van voorvechter voor Curaçao, terwijl de VVD-fractievoorzitter het eerder dit jaar nog had over ‘terugdumpen van Antilliaanse probleemjongeren’. De cast van Changá arriveerde zondagavond laat (Nederlandse tijd) op Curaçao.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden